Deficitul sistemului de pensii ar putea ajunge la 3% din PIB la sfarsitul anului 2015

Paul Cristescu | 05.10.2015

Deficitul sistemului de pensii de stat din Romania ar putea ajunge la 19,5 de miliarde de lei (4,4 miliarde de euro, aproximativ 3% din PIB) la sfarsitul lui 2015. In prezent sistemul de pensii are un deficit de 13 miliarde de lei, conform datelor oficiale ale ministerului de Finanţe.

Pe aceeași temă

 

In perioada ianuarie-august bugetul asigurărilor sociale de stat a avut încasări totale din contribuţiile angajaţilor (10,5% din salariul brut) şi ale angajatorilor (15,8% din salariul brut) de 23,5 miliarde de lei, cheltuielile legate de plata pensiilor fiind de 36 de miliarde lei, conform Gandul.

 

Din pensia medie de 886 de lei din România, încasată lunar de fiecare dintre cei 5,15 milioane de pensionari (din sistemul de pensii de stat dar şi agricultori), doar 496 de lei pot fi achitaţi din încasările efective în “contul de pensii”. Diferenţa de 390 de lei vine de la bugetul de stat (din încasările de TVA, accize, etc.) şi este trecută în execuţia bugetară de pe ministerul Finanţelor la capitolul “subvenţii”.

 

În ultimii şapte ani deficitul sistemului public de pensii a fost, în total, de 71 de miliarde de lei, în 2007 bugetul de pensii de stat având un excedent de 11,7 milioane de lei.

 

Sistemul are nevoie de 2 milioane de locuri de muncă

 

La un număr de 4,5 milioane de angajaţi, conform datelor INS şi la actualul salariu mediu brut pe economie, de circa 2.500 de lei pe lună, sistemul de pensii de stat nu poate funcţiona. Practic, ar fi nevoie  fie de creşterea salariului brut al angajaţilor din România cu 50%, fie de fiscalizarea sau de crearea a încă circa 2 milioane de noi locuri de muncă, nivel total care este mult peste vârful maxim atins pe piaţa forţei de muncă fiscalizată, în septembrie 2008, de 4,834 milioane de persoane.

 

Deficitul sistemului de pensii de stat, cât bugetul unui minister

 

În cazul României deficitul sistemului de pensii de stat ar putea ajunge la finele acestui an la aproape 3% din PIB, nivel similar sau mai mare chiar decât al unor ministere precum Transporturile, Sănătatea sau Educaţia. Consiliul Fiscal, organism neutru, tehnocrat,  instituit la cererea expresă a FMI pentru a monitoriza activitatea fiscală a guvernelor din România, a estimat nivelul evaziunii fiscale din munca “la negru” la 4,7 miliarde de euro la nivelul anului 2013, sumă suficientă pentru a acoperi actualul deficit, ba chiar pentru a aduce bugetul pe excedent sau pentru a permite fie contribuţii sociale mai mici, respectiv relaxarea fiscalităţii, fie pentru a majora pensiile fără a pune presiune suplimentară pe celelalte bugete.

 

O alternativă, pe termen lung însă, este Pilonul II, respectiv sistemul de pensii private obligatorii, care are în momentul de faţă un număr de aproximativ 6,4 milioane de participanţi, dintre care în cazul a 3,2 milioane s-a contribuit activ în mod lunar în perioada mai 2008 – martie 2015 şi active nete de 21,7 miliarde de lei, la nivelul lunii martie a acestui an. Contribuţia netă lunară a fost, la finalul acestei perioade, de 101,2 lei. Suma totală de care dispune, în medie, fiecare participant era de 4.794 de lei, respective circa 1.016 euro la finele primului trimestru.

 

Randamentul mediu anual, în ultimii doi ani, a fost de 9,4% pe an, conform datelor celui mai recent raport al Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), nivel mai mult decât dublu faţă de cel al dobânzilor acordate de bănci la depozitele noi în lei ale populaţiei în acelaşi interval. În momentul de faţă contribuţia obligatorie la pilonul II este de 5 puncte procentuale din contribuţiile sociale.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22