Deținutul Relu Fenechiu, pe urmele lui Voiculescu. Nici el nu a plătit prejudiciul

Dora Vulcan | 26.07.2017

Judecatoria Vaslui a decis pe 28 iunie eliberarea conditionata a fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani si jumatate de inchisoare in urma contopirii a doua pedepse pentru fapte de coruptie.

Pe aceeași temă

 

 

Motivarea sentintei arata ca judecatorii vasluieni au decis eliberarea conditionata in ciuda faptului ca procurorii au aratat ca Fenechiu nu a platit nimic din prejudiciul de 5,7 milioane de lei. Decizia judecatoriei Vaslui nu e definitiva, contestatia procurorilor urmand sa se judece in august, scrie Hotnews.ro.

 

Judecatorii din Vaslui au admis propunerea Comisiei de liberare conditionata din Penitenciarului Vaslui. Tribunalul Vaslui il condamnase la cinci ani si jumatate de inchisoare pe Fenechiu pentru mai multe fapte de coruptie, in urma contopirii a doua pedepse, una de cinci ani, pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata, si una de trei ani si zece luni, pentru trafic de influenta in forma continuata si spalare de bani.

 

Motivarea instantei arata ca judecatorii de la Judecatoria Vaslui au ignorat argumentele reprezentantilor Parchetului privind plata prejudiciului.

 

"Chiar daca achitarea prejudiciului nu este o conditie pentru acordarea liberarii conditionate potrivit dispozitiilor Vechiului Cod penal, aceasta poate fi analizata ca o dovada temeinica de indreptare insa, desi in cauza a fost retinut un prejudiciu de aproximativ 5,7 milioane lei, condamnatul nu a achitat nici macar o parte din el", se arata in motivare.

 

 

  • Romania Curata:  Statul nu a recuperat nici un leu în cazul Fenechiu. BMW-ul fostului ministru nu a fost confiscat pentru că “nu a fost identificat în trafic” !

 

 

Deşi au trecut mai bine de doi ani de la pronunţarea sentinţei definitive de condamnare în dosarul ”Transformatorul”, prejudiciul de aproape 5,7 milioane de lei nu a fost recuperat deoarece fostul ministru liberal Relu Fenechiu și ceilalți condamnați au deschis mai multe procese și contestații. Fenechiu execută în acest moment o pedeapsă de 5 ani de închisoare, după ce Curtea Supremă l-a condamnat pentru complicitate la abuz în serviciu pentru prejudicierea Electrica Moldova.

 

 

Compania de stat păgubită de fostul ministru a intrat în insolvenţă

 

Între timp, Electrica Moldova a intrat în insolvenţă aşa că sarcina recuperării prejudiciului a căzut pe umerii lichidatorului judiciar, compania Sierra Quadrant. Lichidatorul a angajat două birouri de executori judecătoreşti ca să îi execute silit pe condamnaţii din dosarul ”Transformatorul”.

 

Val de procese

 

Fenechiu & comp nu au stat nici ei cu mâinile în sân. Întâi, condamnaţii au cerut revizuirea şi suspendarea executării sentinţei definitive, apoi au deschis procese de partaj şi, în fine, acţiuni în instanţă prin care cer înapoi transformatoarele vândute Electrica Moldova în baza unui contract găsit de instanță păgubos pentru societatea de stat.

 

 

Fenechiu susţine că unele dintre bunurile sale au fost dobândite în timpul căsătoriei aşa că partea soţiei nu ar putea fi executată şi confiscată. Procesul de partaj dintre Relu Fenechiu şi soţia lui, Mariana Daniela, se judecă la Judecătoria Iaşi şi are termen pe 19 mai. Până atunci, executarea silită demarată de executorul judecătoresc a fost suspendată.

 

Fostul ministru s-a căsătorit pentru a treia oară în 2007 şi a făcut nuntă la un castel din Austria. În 2011, procurorii au pus sechestru pe un BMW cumpărat cu aproape 50.000 de euro şi trei imobile din Iaşi ale fostului deputat şi ministru liberal.

 

În ultima sa declaraţie de avere, din martie 2014, Relu Fenechiu spunea că deţine şase terenuri intravilane în Iaşi, Dărmăneşti, Abrud şi Roşia Montana, un apartament, trei case de locuit şi două de vacanţă, plus trei maşini, un BMW, un Mercedes şi un Hyundai, o colecţie de bijuterii şi obiecte de artă în valoare de 80.000 de euro şi dividende de aproape 1 milion de lei.

 

 

Spectaculos e că, potrivit executorilor judecătoreşti, nici măcar BMW-ul fostului ministru nu a putut fi confiscat întrucât “nu a fost identificat în trafic de lucrătorii Poliţiei Rutiere”.

 

 

În alt articol, jurnaliștii de la Romania Curata spun că, pentru recuperarea spagii de 900.000 de euro recunoscute de Fenechiu in al doilea dosar in care a fost condamnat, procurorii DNA Ploiesti i-au pus sechestru pe aceleasi bunuri indisponibilizate deja din 2011 in dosarul Transformatorul si nici pana acum valorificate.

 

Mai mult, judecatorii vasluieni au acceptat ca Fenechiu sa primeasca cate 30 de zile pentru fiecare dintre cele patru lucrari stiintifice scrise in puscarie (deci 120 de zile in total), in ciuda modificarii legislative care arata ca un detinut care a scris lucrari stiintifice primeste 30 de zile indiferent de numarul acestora.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22