Pe aceeași temă
Ultimul acord cu FMI a expirat în septembrie 2013 și a avut o valoare de două miliarde de euro, însă autoritățile de la București nu au accesat fonduri.
Scopul acordului de tip preventiv a fost acela de a proteja economia românească de eventuale șocuri pe piețele financiare. Acesta a fost cel de-al 10-lea încheiat de România cu Fondul Monetar Internațional din ultimii 23 de ani și al treilea acord solicitat FMI, de la declanșarea crizei economice, în 2009.
Marți, la București a sosit delegația FMI.
"Astăzi (marți — n.r.) o să fie deschiderea misiunii FMI. O să discutăm subiecte pe care le știm cu toții, în principal bugetul pe 2016, ce a rămas de implementat din toate reformele structurale, legea redevențelor etc", a explicat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.
El a mai spus că se discută inclusiv posibilitatea încheierii unui nou acord. "În actualele condiții la nivel internațional, un astfel de acord, mult mai flexibil, poate constitui pentru România un plus", a subliniat ministrul de resort.
Începând din 2009 și până în prezent, România a încheiat trei acorduri consecutive de împrumut cu Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană, care au servit ca o ancoră pentru politicile guvernamentale în domeniul bugetului, privatizării companiilor de stat și economiei.
Dragnea: În opinia noastră, care începe să se contureze, acordul este necesar
Dragnea, reticent până acum în privința unui nou acord, pare să-și fi schimbat părerea:
"Ne-a informat primul-ministru despre discuţiile tehnice pe care le-au început cu Fondul Monetar Internaţional şi, săptămâna viitoare, după ce primul-ministru va avea o discuţie cu reprezentanţii FMI va face o informare în coaliţie", a declarat Liviu Dragnea.
Totodată, preşedintele PSD a subliniat faptul că este necesar un acord de tip preventiv cu instituţia financiară care va aduce "avantaje" pentru România în următorii ani.
"În opinia noastră, care începe să se contureze, este necesar un acord cu Fondul Monetar Internaţional, nu pentru împrumut, pentru că nu avem nevoie de bani, dar un acord preventiv pentru următorii doi ani de zile nu poate să ne aducă decât avantaje", a adăugat Dragnea, citat de Agerpres.
***
În urmă cu doar două săptămâni, Dragnea cerea argumente din partea Guvernului Ponta:
"Eu cred că România are nevoie de o analiză serioasă pe care s-o facă Guvernul şi s-o prezinte partidelor parlamentare şi preşedintelui Iohannis. (...) Trebuie să ia o decizie strategică. Cred că a ne da cu părerea despre necesitatea sau oportunitatea sau nu a unui nou acord cu FMI, fără să avem o analiză serioasă, complexă, ar fi o greşeală", a spus Dragnea, citat de Romania Libera.
Presedintele interimar al PSD a mai aratat ca asteapta informatii de la Palatul Victoria: "La coaliţie (...) Guvernul trebuie să prezinte o motivare serioasă şi dacă vrea un nou acord cu FMI şi dacă nu vrea un acord cu FMI".
Reactia lui Dragnea a venit după ce atat premierul, cat si ministrul de Finante Teodorovici, s-au exprimat pentru un nou acord preventiv cu Fondul Monetar International.