Delegatia FMI la Bucuresti, primita marti de presedintele Klaus Iohannis

Tudor Despina | 19.10.2015

Presedintele Iohannis are programata pentru ziua de marti o intalnire cu delegatia Fondului Monetar International in Romania.

Pe aceeași temă

 

Potrivit Administratiei Prezidentiale, delegatia FMI urmeaza a fi primita la Palatul Cotroceni maine, incepand cu ora 11:00, fiind condusa de Andrea Schaechter, sefa misiunii FMI la Bucuresti.

 

Dragnea vrea motivare de la Guvern pentru un nou acord

 

Discutiile pe marginea unui eventual nou acord cu Fondul au fost lansate inca din Septembrie, atunci seful PSD Liviu Dragnea cerand Guvernului o motivare serioasa pentru un nou acord.

 

“Eu cred ca Romania are nevoie de o analiza serioasa pe care s-o faca Guvernul si s-o prezinte partidelor parlametare si presedintelui Iohannis. (…) Trebuie sa ia o decizie strategica. Cred ca a ne da cu parerea despre necesitatea sau oportunitatea sau nu a unui acord cu FMI, fara sa avem o analiza serioasa, complexa, ar fi o greseala”, spunea Dragnea la finalul lui Septembrie.

 

El a mai aratat ca asteapta “o motivare serioasa” de la Palatul Victoria privitoare la oportunitatea unui noi acord.

 

Reactia lui Dragnea venea dupa ce atat premierul, cat si ministrul de Finante Teodorovici, s-au exprimat pentru un nou acord preventiv cu Fondul Monetar International.

 

Isarescu: Un acord centrat pe reforme structural

 

De altfel, si Guvernatorul BNR a subliniat necesitatea unui nou acord, fapt ce ar aduce credibilitate in politica economica a tarii.

 

Luarea unei decizii in acest sens va fi influentata si de modul in care a fost incheiat acordul anterior, spunea Isarescu in 30 Septembrie.

 

Potrivit Guvernatorului BNR, un nou acord “ne-ar ajuta si in ceea ce priveste finantarea avantajoasa de pe pietele internationale si probabil ar stimuli si procesele de reforma”.

 

Insa, Isarescu sustine ca pentru acest lucru e nevoie de un cadru politic adecvat si de perspectiva, in conditiile in care 2016 este an electoral, iar un nou acord “se va adresa nu numai anului viitor, ci si Guvernului de dupa alegeri”, a argumentat seful Bancii Centrale.

 

Data fiind situatia economica actuala, un nou acord – crede Mugur Isarescu – ar trebui concentrat pe reformele structurale si nu pe balanta de plati.

 

Romania a incheiat trei acorduri consecutive de imprumut cu FMI si UE, incepand din 2009. Ultimul acord cu Fondul a expirat in Septembrie 2013 si a avut o valoare de doua miliarde de euro, autoritatile de la Bucuresti nu au accesat insa fondurile, fiind vorba despre un acord preventiv.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22