Pe aceeași temă
Potrivit Administratiei Prezidentiale, delegatia FMI urmeaza a fi primita la Palatul Cotroceni maine, incepand cu ora 11:00, fiind condusa de Andrea Schaechter, sefa misiunii FMI la Bucuresti.
Dragnea vrea motivare de la Guvern pentru un nou acord
Discutiile pe marginea unui eventual nou acord cu Fondul au fost lansate inca din Septembrie, atunci seful PSD Liviu Dragnea cerand Guvernului o motivare serioasa pentru un nou acord.
“Eu cred ca Romania are nevoie de o analiza serioasa pe care s-o faca Guvernul si s-o prezinte partidelor parlametare si presedintelui Iohannis. (…) Trebuie sa ia o decizie strategica. Cred ca a ne da cu parerea despre necesitatea sau oportunitatea sau nu a unui acord cu FMI, fara sa avem o analiza serioasa, complexa, ar fi o greseala”, spunea Dragnea la finalul lui Septembrie.
El a mai aratat ca asteapta “o motivare serioasa” de la Palatul Victoria privitoare la oportunitatea unui noi acord.
Reactia lui Dragnea venea dupa ce atat premierul, cat si ministrul de Finante Teodorovici, s-au exprimat pentru un nou acord preventiv cu Fondul Monetar International.
Isarescu: Un acord centrat pe reforme structural
De altfel, si Guvernatorul BNR a subliniat necesitatea unui nou acord, fapt ce ar aduce credibilitate in politica economica a tarii.
Luarea unei decizii in acest sens va fi influentata si de modul in care a fost incheiat acordul anterior, spunea Isarescu in 30 Septembrie.
Potrivit Guvernatorului BNR, un nou acord “ne-ar ajuta si in ceea ce priveste finantarea avantajoasa de pe pietele internationale si probabil ar stimuli si procesele de reforma”.
Insa, Isarescu sustine ca pentru acest lucru e nevoie de un cadru politic adecvat si de perspectiva, in conditiile in care 2016 este an electoral, iar un nou acord “se va adresa nu numai anului viitor, ci si Guvernului de dupa alegeri”, a argumentat seful Bancii Centrale.
Data fiind situatia economica actuala, un nou acord – crede Mugur Isarescu – ar trebui concentrat pe reformele structurale si nu pe balanta de plati.
Romania a incheiat trei acorduri consecutive de imprumut cu FMI si UE, incepand din 2009. Ultimul acord cu Fondul a expirat in Septembrie 2013 si a avut o valoare de doua miliarde de euro, autoritatile de la Bucuresti nu au accesat insa fondurile, fiind vorba despre un acord preventiv.