Pe aceeași temă
Joi, 4 aprilie 2019, reprezentanti ai se vor intalni la Bruxelles cu oficiali de prim rang ai Comisiei Europene si ai Parlamentului European, inclusiv cu Prim-Vicepresedintele Comisiei Europene, dl. Frans Timmermans.
O delegație formată din membrii ai Asociatiei „Forumul Judecatorilor din Romania", Asociatiei „Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor" si Asociatiei „Initiativa pentru Justitie" vor discuta la Bruxelles starea justiției din România și vor avea un flashmob în colaborare cu colegii lor din Belgia în fața Palatului de Justiție, informeaza un comunicat al celor trei asociatii de magistrati.
„Prin reformele legislative adoptate in ultimii doi ani, ignorand avizele Comisiei de la Venetia si rapoartele Comisiei Europene, coroborate cu ineficienta Consiliului Superior al Magistraturii de a garanta in mod real independenta justitiei, judecatorii si procurorii fiind supusi unor asalturi continue, Romania se indeparteaza vizibil de la cerintele statului de drept. O astfel de situatie tinde sa se raspandeasca in toata Europa, punand sub carantina zeci de ani de dialog si progrese democratice ce pareau ireversibile. In atare conditii, institutiile europene nu pot ramane in pasivitate, soarta statului de drept in Romania fiind si obligatia acestora", se arată in comunicatul magistratilor care merg joi la Bruxelles.
Reprezentatii celor trei asociatii de magistrati explica si de ce au recurs la intalnirea cu oficialii UE si la exprimarea in mod repetat a unui mesaj public ferm.
"Dreptul la informare al entitatilor europene presupune posibilitatea acestora de a dialoga in mod liber si fara presiuni cu magistratii romani.
De altfel, lipsa unui dialog real al autoritatilor romane cu judecatorii si procurorii a determinat mii de magistrati romani sa protesteze sub diverse forme, de la suspendarea sedintelor de judecata si pana la iesirea pe treptele instantelor si parchetelor, solicitand, intre altele, eliminarea limitarilor adoptate cu privire la libertatea de exprimare a judecatorilor si procurorilor, abrogarea dispozitiilor referitoare la infiintarea Sectiei speciale pentru investigarea infractiunilor comise de magistrati, renuntarea la dispozitiile care prevad dublarea perioadei de pregatire in cadrul Institutului National al Magistraturii si la cele care elimina meritocratia in magistratura", mai arata magistratii.
In intervalul orar 14-15 (15-16 ora României), magistratii români se vor afla in fata Palatului de Justitie din Bruxelles pentru a transmite un mesaj public tuturor celor interesati si pentru o sesiune de declaratii pentru presa, unde vor participa si magistrați din Belgia.