Pe aceeași temă
"Este uimitor cum domnul Dragnea ramane o persoana importanta in structurile de putere din Romania, in conditiile in care este acuzat ca a folosit in mod incorect fonduri europene si ca a pus pe picioare o banda de infractori care a efectuat acele activitati ilegale. (...) Eu nu acopar colegi care sunt corupti, doar pentru ca sunt socialisti", spune europarlamentarul portughez într-un înterviu acordat Europei Libere.
Gomes este tranșantă; toți politicienii români acuzați de corupție trebuie să demisioneze:
"Si cand este vorba de coruptie nu poate fi vorba de solidaritate politica. Cei care sunt acuzati in mod eronat de coruptie, acestia ar trebui sa fie primii care sa spuna: Verificati-ma! In plus, ar trebui sa se retraga daca sunt intr-o pozitie care compromite partidul si guvernul.”
Gomes spune că Parlamentul European ar putea trimite o misiune in Romania, pentru o evaluare a schimbărilor făcute de coaliție de guvernare în sistemul judiciar, după dezbaterea "Amenintari la adresa statului de drept prin reforma sistemului judiciar din Romania", care a avut loc saptamana trecuta în Parlamentul European.
Europarlamentarul socialsit a fost extrem de dură în intervenția pe care a avut-o în timpul dezbaterii despre care spune că ” a fost foarte politizată, pentru că aceasta este o temă extrem de politizată în România. Eu cred că această dezbatere nu este despre sistemul juridic, pentru că acesta funcționează, după cum mi-au spus oamenii când am vizitat România în luna noiembrie a anului trecut. Aceasta dezbatere este despre lupta împotriva corupției, care ar trebui să stea în centrul preocupărilor guvernului, și de aceea sunt aceste tentative de modificări ale legilor din domeniul acesta. Aceasta este ce preocupă societatea civilă, cel putin asta este concluzia mea dupa ce am fost la București și am stat de vorbă cu societatea civilă și cu jurnaliștii in noiembrie 2017. Am fost cu adevărat impresionată de profesionalismul și de angajamentul lor, de efortul depus să expună corupția și să lupte împotriva corupției”
”Situația a fost blocată, și în cele din urmă, a apărut acea declarație a OLAF, care a spus că împreuna cu DNA a descoperit un lanț al corupției care ajunge până la dl Liviu Dragnea, care este liderul partidului majoritar în coaliția de guvernământ de la București. Este uimitor cum dl Dragnea rămâne o persoană importantă în structurile de putere din România în condițiile în care este acuzat că a folosit în mod incorect fonduri europene, si ca a pus pe picioare o bandă de infractori care a efectuat acele activități ilegale”, mai spune Gomes.
In acest context, comisarul pentru Justitie, Vera Jourova, a declarat ca reforma sistemului judiciar pune sub semnul intrebarii sansele Romaniei de a fi scoasa de sub monitorizarea Comisiei Europene.
Multi europarlamentari straini au criticat actiunile coalitiei de guvernare, aratand ca sprijina coruptia. Europarlamentarii PSD si ALDE au insistat, insa, ca Romania e stat suveran si ca nu accepta ca alte organisme sau tari sa intervina in procesul legislativ.
Un episod sensibil a fost cel in care ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a vrut sa vorbeasca la Strasbourg, in conditiile in care nu fusese invitat. La dezbatere fusese invitata premierul Viorica Dancila, asa cum au anuntat oficialii europeni, insa prim-ministrul roman a negat acest lucru.