Pe aceeași temă
Romania este o tara de origine, tranzit si destinatie pentru traficul de persoane, releva cel mai recent raport al Departamentului de Stat american. Washingtonul atrage atentia ca autoritatile romane nu respecta in totalitate standardele minime in ce priveste combaterea fenomenului, dar fac eforturi in acest sens.
Recent dat publicitatii, Raportul Departamentului de Stat american asupra traficului de persoane releva o situatie nu tocmai placuta pentru autoritatile de la Bucuresti.
Americanii percep Romania drept “o tara de sursa, tranzit si destinatie pentru traficul cu barbati, femei si copii. Romanii reprezinta o sursa semnificativa de victime ale traficului de persoane pentru sex si munca in Europa de Vest (in special Regatul Unit, Italia, Spania si Franta) si Europa Centrala si de Sud (Cehia, Ungaria si Grecia)”.
Cetatenii romani – barbati, femei si copii – sunt supusi traficului pentru munca in agricultura, constructii, servicii domestice, hoteluri si manufactura. De asemenea, romanii sunt subiectii cersetoriei si furtului atat in Romania, cat si in alte tari europene.
Principalele victime ale cersetoriei si furtului sunt copiii comunitatii rome, mai releva raportul Departamentului de Stat. De altfel, copiii si femeile romance cad deseori victime traficului pentru sex in Romania, alaturi de alte state europene.
“Romania este o tara de destinatie pentru un numar limitat de victime straine ale traficului pentru sex, si anume din Moldova si Polonia, dar si victime ale traficului pentru munca din Bangladesh si Serbia”, puncteaza sursa citata.
Mai mult, arata americanii, “oficiali guvernamentali au fost condamnati pentru crime de trafic uman si exista rapoarte privind autoritati locale care au obstructionat anchete in cazuri de trafic”.
Si, desi Guvernul roman “nu indeplineste in totalitate standardele minime pentru eliminarea traficului”, Bucurestiul “face eforturi semnificative in acest sens”, mai arata Washingtonul in Raportul Departamentului de Stat pentru 2015.
“Guvernul demonstreaza puternice eforturi in aplicarea legii, dar sentintele slabe sau cu suspendare nu descurajeaza traficantii si nu pastreaza victimele in siguranta cand traficantii sunt eliberati”, conchid americanii.