Deputații și senatorii se întorc din vacanță. Luni, prima sesiune ordinară din 2016

Iulian Popescu | 31.01.2016

Luni, parlamentarii vor avea prima sesiune ordinară din acest an, iar pe ordinea de zi a Comisiei juridice de la Senat figurează cererea de ridicare a imunității fostului vicepremier Gabriel Oprea, acuzat de DNA că ar fi folosit ilegal coloanele oficiale.

Pe aceeași temă

 

Camera Deputaţilor este convocată în prima sesiune ordinară a anului 2016, luni, 1 februarie, la ora 16:00, iar Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor se va întruni pentru a-şi desemna noua componenţă: vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii acestui for, potrivit unei informmări de presă de pe site-ul Camerei Deputaţilor.

 

Potrivit articolului 23 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, alegerea membrilor Biroului Permanent se face la propunerea grupurilor parlamentare, în conformitate cu ponderea acestora, potrivit configuraţiei politice a Camerei Deputaţilor şi negocierii liderilor grupurilor parlamentare.

 

Conform aceluiaşi Regulament, lista candidaţilor propuşi pentru Biroul Permanent se supune în întregime votului Camerei Deputaţilor şi se aprobă prin vot secret cu bile. Următoarea şedinţă a Biroului permanent va avea loc după şedinţa de plen.

 

Subiecte importante pe agenda Senatului

 

La aceeași oră a fost convocat și Senatul la prima sa sesiune ordinară din an.

 

În prima săptămână de activitate a Senatului, în Comisia Juridică va fi analizat dosarul senatorului Gabriel Oprea, pentru încuviinţarea începerii urmăririi penale. Fostul vicepremier pentru Securitate Naţională şi ministru al Afacerilor Interne esteacuzat de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul în perioada în care a deţinut funcţia ministerială, în dosarul coloanelor oficiale. DNA dorește să înceapă urmărirea sa penală.

 

Senatorii vor analiza în această sesiune şi două cereri de reexaminare transmise Parlamentului de preşedintele Klaus Iohannis:

- legea privind acordarea asistenţei financiare rambursabile pentru Republica Moldova

- legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite.

 

Va trebui analizată şi propunerea preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, care vrea să schimbe mecanismul prin care sunt numiţi şefii din Justiţie. Călin Popescu-Tăriceanu propune ca preşedintele României să nu mai aibă nicio putere în privinţa numirii conducerii DNA, DIICOT şi a Parchetului General. Mandatul şefilor acestor instituţii expiră peste câteva luni.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22