Deputații modifică legislația pentru creșterea copiilor, în ciuda opoziției Guvernului

Tudor Despina | 08.03.2016

Legislația privind concediul și indemnizația pentru creșterea copiilor a suferit modificări importante.

Pe aceeași temă

 

Comisia de muncă din Camera Deputaților a adoptat mai multe modificări la legislație. Trei proiecte se află în dezbatere la acest moment. Printre modificări:

 

  • Nu mai exista plafonul maxim al indemnizatiei de 3400 lei/luna;
  • Mamele vor primi indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturior nete realizate ultimele 12 luni din ultimii 2 ani, insa nu mai putin de 85% din salariul minim brut pe tara - eliminandu-se ISR-ul (indicele social de referinta care era in valoare de 50 de lei) din lege;
  • Se acorda indemnizatia pana la implinirea varstei de doi ani de catre copil;
  • Daca decid sa se intoarca, mamele vor primi stimulent de insertie in cuantum de 50% din indemnizatia minima (adica din 85% din salariul minim brut);
  • Nivelul indemnizatiei lunare se majoreaza cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata, pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere. 

 

Prezentă în ședinta comisiei, ministrul Muncii, Ana Costea, s-a opus mai multor prevederi decise de comisie, potrivit Hot News, printre care eliminarea plafonului maxim de 3.400 de lei/lună. Argumentul ministrului a fost că plafonul e necesat pentru a fi evitate eventuale fraude sau discriminări.

 

Costea a vorbit despre un efort suplimentar de 180 de milioane de lei pe an. Oficialul guvernamental a fost combătut de un alt fost ministru al Muncii.

 

Rovana Plumb, cea care a deținut portofoliul Muncii în guvernul Ponta, a declarat în ședința comisiei: “nu putem ține cont de efortul bugetar dacă vorbim de copii. Nu vreau să mai discutăm despre un efort bugetar când vorbim de copii”.

 

Salariul minim brut la care se raportează calculul indemnizației e de 1050 de lei/lună, urmând ca de la 1 mai să crească la 1250 de lei/lună. Modificările urmează să intre în vigoare de la 1 Iulie 2016. Proiectul de lege va intra pentru un vot final în plen săptămâna viitoare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22