Deputat PNL: Agentia de recuperare a prejudiciilor ar trebui sa fie in subordinea DNA

I. P. | 26.09.2015

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi este de părere că noua structură a ANAF, Agenția de recuperare a prejudiciilor din dosarele penale, ar trebui să funcționeze în subordinea DNA, instituție care a dovedit că este eficientă, spre deosebire de fisc.

Pe aceeași temă

 "Potrivit șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, suma care trebuie confiscată de ANAF din recuperarea prejudiciilor din dosarele penale este de 310 milioane de euro. De la începutul anului, la imense presiuni publice, s-a luat decizia înființării unui departament, la nivelul ANAF, pe modelul Antifraudei, specializat doar pe recuperarea prejudiciilor. Ca multe alte proiecte ale guvernului Ponta, și acesta a fost pus la sertar, cu speranța că vom uita de el. Pentru că este evident că ANAF nu este preocupat de recuperarea prejudiciilor, ci de găsirea de scuze și aruncarea responsabilității în curtea DNA, o soluție pertinentă ar fi organizarea agenției de recuperare a prejudiciilor în subordinea instituției conduse de Laura Codruța Kovesi, nu a ANAF", afirmă Raețchi, sâmbătă, într-un comunicat.

Afirmația lui Raețchi vine în contextul unei noi dispute între ANAF și DNA privind valoarea prejudiciului recuperat din sentințele de confiscare pronunțare de instanță.

Sefa DNA, critici la ANAF

Kovesi a precizat ca aceasta sarcina ar trebui cedata ministerului de Justitie, daca cele doua institutii nu pot executa bunurile sechestrate.

"Nu DNA e institutia care trebuie sa confiste efectiv banii (...) Noi punem intr-o tava dupa care oferim tava ANAF-ului, ministerului de Finante care trebuie sa execute aceste hotararii", a declarat Kovesi la Digi24, reamintind ca exista bunuri sechestrate in valoare de peste 300 de milioane de euro care ar permite dublarea salariilor medicilor, daca acestea ar fi executate.

"Am indisponibilizat bunurile si valorile, ei doar trebuie sa le execute. Nu s-a intamplat nimic in aceste opt luni", a spus Kovesi, intrebandu-se de ce nu se poate aplica aceeasi procedura care se foloseste in cazul persoanelor fizice care nu-si platesc spre exemplu taxele la primarie. "Este important ca statul sa inceapa sa execute efective aceste bunuri (...) Statul sta pe o gramada de hotarari definitive si nu le executa", a spus sefa DNA.

ANAF nu e de acord cu Kovesi

In replica, ANAF o contrazice pe Kovesi, aratand ca “valoarea prejudiciilor ce provin din dosare instrumentate de DNA pentru care au fost comunicate sentinte judecatoresti in 2014 este de 150 milioane de euro, nu de 300 milioane de euro", potrivit unui comunicat citat de Ziare.com.

Agentia de Administrare Fiscala mai sustine ca peste 50% (mai exact 53,6%) din totalul prejudiciilor trimise spre executare sunt “nerecuperabile” din motive “independente de ANAF”.

Potrivit sursei citate, ANAF subliniaza faptul ca in cazul ICA, in care Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de inchisoare, "a valorificat deja un bun imobil recuperand cca 300.000 euro, pentru celelalte bunuri mobile si imobile, activitatea de evaluare si valorificare fiind in desfasurare in acord cu termenele de raspuns pe care ANAF la primeste de la celelalte institutii ale statului precum si cu eficienta cu care firmele private implicate in procesul de evaluare isi indeplinesc obligatiile prevazute in contract".

ANAF mai acuza nivelul scazut al resursei umane si materiale prin comparatie cu gradul ridicat in ce priveste recuperarea prejudiciilor din dosarele de coruptie.

“Avand in vedere cele de mai sus, este profund incorect ca ANAF, institutie angajata intr-un proces de reforma complex, care are ca principal obiectiv eficientizarea colectarii veniturilor rezultate in urma obligatiilor declarative si de plata, sa fie indicata ca unic responsabil pentru gradul scazut de recuperare a prejudiciilor”, se mai arata in comunicatul citat.

ANAF: Nu suntem singurii responsabili in recuperarea prejudiciilor aduse statului

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22