Deputat USR: Principalul beneficiar al interceptărilor SRI nu a fost DNA

Redactia | 12.03.2019

Deputatul USR Stanciu Viziteu a demontat marți manipularea făcută de propaganda puterii privind interceptările SRI în dosarele DNA.

Pe aceeași temă

Propaganda PSD a denigrat pe nedrept Ministerul Public, procurorii si judecatorii, cu scopul de "a crea confuzie si a-i pacali pe romani", mai spune deputatul, membru al comisiei de control SRI, citat de Ziare.com

Viziteu a susținut o conferință de presă marți, la Palatul Parlamentului, unde a spus că a cerut date oficiale de la toate parchetele din România, ca să poată face un studiu privind respectarea drepturilor și libertăților civile. El a amintit, în context, că deputatul PSD Claudiu Manda, președintele Comisiei de Control SRI, a fost unul dintre cei care au susținut public că 6 milioane de români ar fi fost interceptați și că detaliul ar fi apărut într-un document oficial al Comisiei SRI.

"Propaganda PSD a denigrat pe nedrept Ministerul Public, judecatorii si procurorii", spune Lucian Stanciu Viziteu, remarcand totodata ca, "daca datele ar fi fost corecte, cei din PSD ar fi trebuit sa incerce sa faca ceva pentru a regla lucrurile", fiindca ori Romania era "o dictatura in care o treime din populatie era interceptata", fie era "tara cu cea mai mare infractionalitate".

Prin urmare, USR a cerut date oficiale in ultimele trei luni, intrand intr-un "dialog institutional cu toate parchetele din Romania".

Pana acum s-au primit raspunsuri de la aproape 100 dintre cele 249 de parchete, inclusiv DNA si DIICOT, a precizat deputatul USR.

Conform datelor respective si facand anumite medii, in perioada 2005-2015, numarul persoanelor vizate de mandate de supraveghere tehnica solutionate de procurori si aprobate de judecatori a fost de 266.455 de persoane, adica un numar "de 22 de ori mai mic decat cifra mincinoasa propagata de PSD".

Mai mult, din aceste date preliminare reiese o "surpriza" pentru cei care "au acuzat DNA ca ar abuza de aceasta parghie legala", spune acesta.

"Nu DNA e principalul beneficiar, ci parchetele. Astfel, 188 de parchete au avut mandate care au afectat direct 102.000 persoane. Urmeaza DIICOT - care se ocupa de crima organizata, mafie, terorism - care a solicitat si au fost aprobate tot in jur de 102.000 (circa 40%) ", a spus deputatul USR, subliniind in repetate randuri ca este vorba despre "numarul de persoane vizate de toate mandatele", nu de mandate aprobate.

In ceea ce priveste DNA, a solicitat circa 35.000 de persoane in zece ani, "deci o medie de 3.500 pe an", a spus Lucian Stanciu Viziteu, subliniind inca o data ca toate aceste mandate "au fost aprobate de un judecator".

Tot conform datelor primite, totalul clauzelor penale care au fost de solutionat in cei 10 ani a fost de aproximativ 15 milioane.

"Raportat, ar iesi ca in 1,6% din toate anchetele penale care s-au facut s-au folosit astfel de metode care restrang drepturi si libertati civile", a precizat Lucian Stanciu Viziteu, care a publicat pe pagina sa de internet rezultatele cercetării sale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22