Pe aceeași temă
Plenul Camerei Deputatilor a aprobat astazi un amendament al PNL la Ordonanta de urgenta a Guvernului 65/2014, care prevede dublarea alocatiilor pentru copii de la 42 lei la 84 de lei. Pentru adoptarea finala, OUG trebuie votata de plenul Camerei Deputatilor, vot care va avea loc tot astazi, la ora 19, relateaza Hotnews.
Amendamentul a fost sustinut in plen de Cristina Pocora, deputat PNL, care a subliniat faptul ca acest amendament nu are culoare politica si este "pentru viitorul Romaniei". Amendamentul a fost aprobat cu 98 voturi pentru si 77 impotriva. Comisia de munca a respins amendamentul, deputatii PSD votand impotriva si cei de la PNL votand pentru acesta.
Ce prevede amendamentul:
"Grupul Parlamentar al PNL sustine majorarea alocatiei de stat pentru toti copiii la 200 de lei. Stim ca acest lucru nu se poate face decat treptat, din acest motiv acest amendament vizeaza cresterea alocatiei de stat pentur copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani la 0,168 ISR, respectiv 84 de leli, nu mai mult decat a declarat eronat Premierul zilele trecute ca este nivelul acesteia in momentul de fata, urmand ca intr-un viitor cat mai apropiat, cand bugetul o va permite, sa o aliniem la 200 de lei, cat este pentru copii cu varsta cuprinse intre 0 si 2 ani.
Mai mult, amendamentul vizeaza si majorarea alocatiilor pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 ani si 18 ani, in cazul copilului cu handiap, la 0,4 ISR, respectiv 200 de lei, acestia fiind numeric mai putini, deci presiunea bugetara putand fi suportata mai usor in cazul lor.
In conditiile in care aceste alocatii nu au mai fost actualizate din luna ianuarie 2009, desi indicele preturilor de consum a crescut cu peste 20 de puncte procentuale, consideram ca amendamentul nostru trebuie sustinut.
Mentionam ca la nivelul Uniunii EUropene, media alocatiei de stat pentru copii este de 210 euro, in timp ce in Romania alocatia unui copil nu depaseste 10 euro, cifra care plaseaza tara noastra in coada listei la nivel mondial. Vorbim de 3,6 milioane de copii pentru care este foarte important sa gasim fondurile necesare respectarii dreptului universal consacrat prin Constitutie, dar si prin Conventia ONU referitoare la Drepturile Copilului, mai ales ca procentul copiilor in risc de saracie si excluziune sociala in Romania este de 48,5%!"
Argumentele pentru respingerea acestui amendament de catre comisia de munca: "Propunerea nu poate fi sustinuta din punct de vedere financiar."
Pocora (PNL): PSD ar trebui să majoreze în primul rând alocațiile copiilor, nu pensiile parlamentarilor
Discutiile despre alocatiile copiilor au aparut in contextul criticilor legate de pensile speciale ale parlamentarilor. Deputatul PNL Cristina Pocora le-a transmis acum cateva saptamani social-democraților că ar trebui să majoreze în primul rând alocațiile copiilor, nu pensiile parlamentarilor, anunțând totodată că liberalii nu susțin proiectul de lege privind reintroducerea pensiilor speciale pentru deputați și senatori.
"PSD dorește reintroducerea pensiilor speciale pentru parlamentari, pensii al căror cuantum va fi între 1.200 și 4.400 de lei și care vor fi cumulate cu pensiile normale. Este foarte adevărat că indemnizațiile și pensiile parlamentarilor români sunt cele mai mici din Uniunea Europeană. În același timp, însă, trebuie spus că la nivelul Uniunii Europene media alocației de stat pentru copii este de 210 euro, în vreme ce în România alocația unui copil este de doar 9 euro, cifră care plasează țara noastră în coada listei la nivel mondial. Dacă tema pensiilor parlamentarilor este necesară și impune o rezolvare, atunci cel puțin la fel de necesară, dar mai urgentă este mărirea alocației pentru copii", a precizat Pocora într-un comunicat de presă remis AGERPRES.
Ea a adăugat că PNL nu susține propunerea pentru revenirea la pensiile speciale pentru parlamentari și consideră că majorarea alocațiilor este ceea ce ar trebui să-i preocupe întâi pe aleși, înainte de propriile beneficii.
"Prin urmare, cer majorității controlate de PSD ca, pe lângă legea privind pensiile speciale ale parlamentarilor, să promoveze și creșterea alocației pentru toți copiii la 200 de lei. Victor Ponta și PSD dau încă o dată dovadă de duplicitate. După ce anul trecut, prim-ministrul declara că nici el, nici partidul pe care îl conduce nu susțin legea privind pensiile speciale pentru parlamentari, azi acest act normativ a fost discutat de către deputații PSD. Dar nu doar de duplicitate dă dovadă Victor Ponta, ci și de lașitate. Șeful PSD este plecat din țară chiar în ziua în care partidul pe care îl conduce discută legea pensiilor speciale pentru parlamentari", se mai arată în comunicat.