Deputatii dau unda verde pentru arestarea lui Oltean, insa il scapa pe Catalin Teodorescu

Paul Cristescu | 09.12.2015

DNA il poate retine pe deputatul Ioan Oltean, dupa ce colegii sai din Parlament au votat pentru ridicarea imunitatii, care poate fi arestat preventiv, daca judecatorii decid astfel. Au fost 186 de voturi pentru, 111 impotriva. In schimb, Catalin Teodorescu a fost salvat de arestare doar 4 voturi.

Pe aceeași temă

 

Cititi desfasurarea evenimentelor in format LIVE TEXT (preluare Hotnews)

 

UPDATE: Deputatii l-au scapat, insa, pe Catalin Teodorescu. Cererea DNA privind retinerea deputatului a fost respinsa, intrucat nu a indeplinit majoritatea. Desi a primit 153 de voturi pentru, cererea DNA avea nevoie de 157 de voturi, dat fiind ca la vot au fost prezenti 312 deputati. 110 deputati au votat impotriva ridicarii imunitatii colegului lor.

 

 

UPDATE: DNA il poate retine pe deputatul Ioan Oltean, dupa ce colegii sai din Parlament au votat pentru ridicarea imunitatii sale. Au fost 186 de voturi pentru, 111 impotriva. Procurorii pot merge cu Oltean in fata judecatorului cu propunere de arestare preventiva. Urmeaza la vot cererea DNA privind imunitatea lui Catalin Teodorescu.

 

Catalin Teodorescu:
 

"Retraiesc un vis urat. Va rog sa analizati daca un om merita sa fie arestat si nu poate fi cercetat in libertate. Eu sunt sub control judiciar in primul dosar. 

 

Oricine ar fi fost in locul meu si ar fi vrut sa respecte atributiile de serviciu ar fi procedat la fel. Nu sunt intrunite nici conditiile minime, nu sunt indicii temeinice din care sa rezulte suspiciunea rezonabila." 

 

Discursul sau a durat circa 7 minute, fata de 27 cat a durat cel al lui Oltean.

 

Ioan Oltean:

 

Este regretabil ca dupa 25 de ani de munca politica, de membru al Camerei Deputatilor, de vicepresedinte al Camerei, sa vin in asemenea postura. Va cer scuze pentru aceasta stare de fapt. Viata ofera si asemenea situatii si este important sa fii demn.

 

Interventia mea nu se doreste a fi o pledoarie in favoarea nevinovatiei. Acest lucru il vori face in fata instantei de judecata. O asemenea masura exceptionala nu este in interesul cauzei, justitiei si dreptatii

 

Am sa fac o scurta trecere in revista a starii de fapt. Evenimentele sunt intr-un conflict cu democratia, cu statul de drept, cu o justitie dreapta. Am sustinut statul de drept. Am sustinut fara nicio retinere justitia. 

 

Am cazut de acord cu procurorii DNA ca merg la sediu dupa ce ajung cu primul avion din Bistrita. M-au intrebat daca am masina sau daca sa vina dansii sa ma ia. La coborare am fost luat cu mandat, in mod abuziv pentru ca eram in drum spre DNA. Mi s-a explicat ca pentru rapiditate si pentru ca este trafic. 

 

Mi s-a cerut sa semnez un proces verbal la 10 minute dupa (ce i s-a adus la cunostinta ca este suspect - n.r.) in care eram inculpat. Ce sta la baza dosarului penal al carei parte sunt? Un denunt al unui preot din Chitila, dat in timp ce era incarcerat, pedeapsa pentru coruptie. 

 

Citeste din denunt: "In una din seri administratorul il anuntase ca la biserica se iscase o cearta intre patru parti din dosar. Dupa ce spiritele s-au linistit, acestia au plecat cu totii in momentul in care la poarta bisericii o masina de culoare neagra a venit dl deputat Oltean Ioan. S-a urcat in masina ML a dl Rotaru, timp in care soferul coboara din masina, cu un sac de culoare neagra din care am inteles ca era o suma de bani euro. Dl deputat Ioan Oltean a plecat in mare viteza." 

 

Acesta este denuntul, atat si nimic mai mult. Acelasi denuntator da o declaratie, cu o zi inainte sa fiu chemat la DNA: "Ioan Oltean a venit in curtea bisericii cu masina de serviciu cu sofer, a primit o suma de bani de 600.000 euro din cate imi aduc aminte de la Mihai Rotaru." 

 

Declaratia nu mai corespunde cu primul denunt. Acum in denunt erau alte persoane in birou.Sunt neconcordante care dovedesc in mod indubitabil ca este o declaratie mincinoasa. Este infirmata in termeni precizi de catre Remus Baciu, parte din dosar si retinut acum: "Pe Ioan Oltean nu l-am vazut la biserica din Chitila".

 

Nu am fost niciodata in Chitila, nu l-am cunoscut pe denuntator. Intrebarea care se pune: se impune arestarea preventiva? Nu ma fac vinovat de aceste fapte, nu m-am sustras niciodata procedurii penale, am o conduita exemplara in relatia cu procurorul de caz. 

 

La comisia juridica mi s-a spus: "aici nu va aparati, aici e vorba de un vot politic, intelegeti". Am inteles. Sunt pregatit pentru orice. Ce mi se s-a intamplat mie vi se poate intampla si dumneavoastra. Va doresc sarbatori fericite. 

 

Daca Parlamentul nu este puternic, nu este democratic, nicio alta institutie nu este." 

 

Comunicatul lui Olteanu de pe facebook

 

In cursul dimineatii, Ioan Oltean a postat un comunicat de presa pe facebook, in care sustine ca acuzatiile care i se aduc sunt formulate exclusiv pe baza declaratiilor unui preot condamnat si care ispaseste o pedeapsa cu inchisoarea. Preotul ”isi cumpara probabil libertatea sau o parte a libertatii prin aceste denunturi josnice”, potrivit lui Oltean. Liberalul denunta si cererea DNA de incuviintarea a arestarii preventive, care va fi votata astazi de colegii sai deputati, ca fiind lipsita de orice justificare.

Nimeni nu ar trebui sa accepte ca o acuzatie poate fi formulata intemeiat pe astfel de probe si toata lumea ar trebui sa inteleaga ca un astfel de procedeu poate face din oricine victima a unei sau a unor acuzatii nedrepte”, sustine deputatul Oltean, fost vicepresedinte al PNL.


Oltean neaga, in comunicatul de presa, ca a fost vreodata in biserica din localitatea Chitila, unde procurorii anticoruptie sustin ca acesta a primit mita. De asemenea, deputatul sustine ca nu s-a intalnit niciodata cu Rotaru Mihai si nu a primit mita de la acesta. 


Liberalul declara ca cererea DNA de incunviintarea a arestarii preventive este lipsita de orice justificare, intrucat ”urmarirea penala a inceput si s-a desfasurat fara piedici determinate de starea mea de libertate , iar eu nu am cum sa influentez nicicum mersul anchetei”.

Potrivit lui Oltean, masura arestarii preventive este una exceptionala si care nu trebuie sa se transforme intr-o condamnare anticipata.

Acesta precizeaza ca a cerut Parchetului sa ia in considerare urmatoarele probe: ”audierea soferului meu, despre care denuntatorul pretinde ca l-a vazut atunci cand pretinde ca am fost la biserica; confruntarea acestei persoane cu denuntatorul; confruntarea mea cu denuntatorul; confruntarea dintre denuntator si cele patru persoane despre care pretinde in prima declaratie ca se aflau la biserica, respectiv confruntarea dintre cele doua persoane despre care se pretinde in a doua declaratie - din noiembrie 2015 - ca se aflau la biserica”.

 

 

Ora 12.20: Comisia juridica prezinta in plen raportul favorabil adoptat si proiectele de hotarare aferente care vor fi inaintate. 

 

Comisia Juridica a dat saptamana trecuta rapoarte favorabile privind cererile DNA de incuviintarea a arestarii preventive a celor doi deputati. Au fost 14 voturi "pentru", 4 "impotriva" si trei abtineri in cazul lui Oltean si 15 voturi "pentru", 3 "impotriva" si trei abtineri pentru Teodorescu. In urma audierilor, ambii deputati au declarat ca sunt nevinovati.
 

Fostul vicepresedinte PNL Ioan Oltean, pentru care DNA a cerut arestarea preventiva pentru trafic de influenta si complicitate la abuz in serviciu, a declarat ca este pregatit sa ispaseasca orice fel de pedeapsa, daca acuzatiile vor fi dovedite. El a mai afirmat ca nu crede in DNA ca institutie, si nici in dreptatea procurorilor DNA, motiv pentru care isi pune increderea in judecatori, a spus deputatul PNL, citat de Hotnews.

 

Oltean a declarat ca in timpul audierii de la Comisia Juridica si-a sustinut nevinovatia si a prezentat "probe" care arata ca nu exista niciuna dintre cele doua fapte de care este acuzat - trafic de influenta si complicitate la abuz in serviciu. Oltean a declarat ca nu a fost nicidata in biserica din Chitila si ca nu il cunoaste pe preotul care l-a denuntat. "Mi-am justificat nevinovatia. Am prezentat in fata comisiei toate argumentele care dovedesc inexistenta faptelor, care dovedesc ca deputatul Ioan Oltean nu a savarsit nici una din cele doua fapte: trafic de influenta si complictiate in abuz in serviciu. Un lucru este esential: nu am fost niciodata in localitatea Chitila si drept consecinta nu am fost niciodata la biserica din Chitila, nu l-am cunoscut niciodata pe denuntator, parintele Alexandrescu si nu am luat nici prin intermediar bani," a declarat Oltean jurnalistilor la iesirea din Comisie.
 

 

"Eu la Comisia am prezentat probele care arata nevinovatia mea. Nu am cerut sa ma apere nimeni, daca eu si avocatii mei nu ma pot apara, nimeni nu ma poate apara, decat Cel de sus" a completat el, intrebat daca le-a cerut colegilor sa voteze impotriva incuviintarii arestarii preventive, in contextul in care atat PNL cat si PSD au anuntat ca vor vota "pentru".

 

Potrivit DNA, Catalin Teodorescu, membru in comisia ce stabilea despagubirile, impreuna cu alti inculpati ce faceau parte din aceeasi comisie (Dumitrean Nicoleta Crinuta - Presedinte, Diacomatu Sergiu Ionut, Teodorescu Catalin Florin, Baciu Remus Virgil, Marko Attila, Constantinovici Rodica si Alexandru Lacramioara) prin exercitarea abuziva a atributiilor de serviciu au aprobat raportul de evaluare prin care un teren in suprafata de 61.857 mp situat in municipiul Pitesti a fost evaluat la 108.932.000 lei, suma acordata drept despagubire cesionarului Rotaru Mihai.

 

Din probele administrate in cauza a rezultat ca deputatul Oltean Ioan, care avea relatii cointeresate cu cesionarul Rotaru Mihai si cu presedinta A.N.R.P Dumitrean Nicoleta Crinuta, si-a exercitat influenta la aceasta din urma pentru urgentarea si aprobarea despagubirii in favoarea cesionarului.

 

Ludovic Orban: PNL votează in favoarea arestarii lui Ioan Oltean

 

Deputatul Ioan Oltean a demisionat din functia de vicepresedinte al PNL, in urma inceperii urmaririi sale penale. PNL a anuntat intr-un comunicat că "vicepresedintele PNL Ioan Oltean a demisionat joi din aceasta functie pentru a nu aduce prejudicii de imagine Partidului National Liberal."

 

Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat că liberalii vor vota în favoarea cererii DNA de ridicare a imunității lui Ioan Oltean: "Dacă se va formula către Parlament o cerere pentru începerea urmăririi penale, reţinerea, arestul preventiv (în cazul deputatului Ioan Oltean.n.r. ), vom vota la vedere, aşa cum am votat în toate cazurile, în favoarea cererii formulate de Justiţie", a declarat deputatul PNL Ludovic Orban, potrivit Mediafax.

 

Statutul PNL prevede că în situaţia în care împotriva unui membru PNL se dispune o măsură preventivă, precum reţinerea, arestul la domiciliu sau arest preventiv, persoana respectivă este suspendată de drept din calitatea de membru al PNL. Criteriile de integritate care au fost anunţare de conducerea PNL, a explicat Ludovic Orban, sunt pregătite de o comisie specială și sunt suplimentare faţă de statut. Ele vor trebui să fie îndeplinite de toţi candidaţii susţinuţi de PNL în alegerile de anul viitor, potrivit mandatului primit de comisie.

 

În comunicatul în care a anunţat demisia lui Ioan Oltean de la conducerea partidului, PNL a anunţat de asemenea că"in mod consecvent cu deciziile luate anterior de conducerea PNL, parlamentarii liberali se vor exprima deschis si favorabil solicitarilor adresate Parlamentului pentru ridicarea imunitatii senatorilor sau deputatilor, indiferent de nume sau apartenenta politica. Partidul National Liberal respecta principiul prezumtiei de nevinovatie, dar si pe cel privind egalitatea in fata Legii. Acesta este motivul pentru care PNL considera ca orice solicitare care priveste un politician trebuie sa ajunga pe masa unui judecator, asa cum se intampla in cazul oricarui alt cetatean."

 

Acuzaţiile DNA

 

Procurorii DNA arată că Oltean ar fi făcut trafic de influenţă la ANRP în favoarea afaceristului Mihai Rotaru, pentru a aviza despăgubirea de 109 milioane de lei (25 de milioane de euro) pentru un teren din Pitești, supraevaluat cu peste 87 milioane de lei, bani încasați de Mihai Rotaru, cumpărător de drepturi litigioase, arată DNA într-un comunicat citat de România Libera.

 

Activitatea infracţională şi intermedierea relaţiilor între inculpaţi, finalizată cu primirea titlului de despăgubire pentru suma de 87.291.596 lei de către Rotaru Mihai în data de 17.06.2010, s-a derulat din iarna anului 2014, pe parcursul a 7 luni. Această activitate infracţională a fost circumscrisă folosului bănesc necuvenit obţinut de către Rotaru Mihai şi s-a aflat în strânsă legătură cu urgentarea şi aprobarea dosarului de despăgubire nr. 46076/CC dar, în egală măsură, a corespuns şi interesului numitului Oltean Ioan, care a primit suma de 600.000 euro de la cesionar pentru traficul de influenţă realizat.

 

Astfel, în dosarul de despăgubire nr. 46076/CC/2009 a fost emis titlul de despăgubire nr. 8250 din data de 17.06.2010, de către preşedinta A.N.R.P, inculpata DUMITREAN CRINUŢA NICOLETA pentru cesionarul ROTARU MIHAI. Decizia de despăgubire nr. 8250 din 17.06.2010 s-a bazat pe hotărârea din aceeaşi zi a celor 7 membrii C.C.S.D, pe raportul supraevaluat al expertului evaluator NEGURICI SERGIU privind terenul situat în Piteşti, în suprafaţă de 61.857 mp , pe actele materiale individuale de complicitate îndeplinite de OLTEAN IOAN şi pe documentele depuse de ROTARU MIHAI care au constituit acte de complicitate pentru decizia infracţională a autorilor.

 

De asemenea, din (…) a rezultat că, deputatul OLTEAN IOAN, care avea relaţii cointeresate cu cesionarul și cu preşedinta A.N.R.P. DUMITREAN CRINUŢA NICOLETA și–a exercitat influența la aceasta din urmă şi astfel a obţinut pentru ROTARU MIHAI urgentarea şi aprobarea despăgubirii. În schimb numitul ROTARU MIHAI i-a remis numitului OLTEAN IOAN anterior datei de 17.06.2010, suma de 600.000 euro, locul primirii banilor fiind în incinta parohiei din Chitila" se arata in referatul procurorilor DNA, citat de stiripesurse.ro

 

Olteanu Ioan era ca un şef pentru Dumitrean Crinuţa, fiind notoriu în rândul funcţionarilor că Rotaru Mihai care avea mai multe dosare de despăgubire în care era cesionar, beneficia de soluţionări rapide şi despăgubiri generoase, preşedinta acordând sprijin direct soluţionării dosarelor de despăgubire de interes pentru acesta. Deputatul Oltean Ioan nu avea atribuţii funcţionale ori de demnitate publică, nici măcar tangente cu activitatea ANRP, numirea membrilor CCSD, inclusiv a preşedintelui ANRP fiind în competenţa primului ministru.

 

În plus, analizând portalul Camerei Deputaţilor rezultă că Oltean Ioan are activitate în comisii permanente din domeniul administrativ local iar iniţiativele sale legislative în domeniul proprietăţii preluate abuziv lipsesc, având activitate parlamentară intensă pe alte domenii. Cu toate acestea, Oltean Ioan era o prezenţă constantă în instituţie, în biroul preşedintei şi era considerat şef de către aceasta, Adăugând şi faptul că, unele dosare de despăgubire erau soluţionate rapid, peste ordinea reglementată, contrar dispoziţiilor legale - aşa cum s-a întâmplat şi cu dosarul nr. 46076/CC - doar în considerarea faptului că acel cesionar era protejatul său, sunt realizate condiţiile unui act material de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave”, se arată în referatul procurorilor anticorupție, conform România Libera.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22