Deputatii vor vota marti, la ora 10.00, cererea DNA de urmarire penala a premierului Ponta

M B. | 08.06.2015

Pe aceeași temă

Plenul Camerei Deputaților dezbate și votează marți solicitarea DNA pentru încuviințarea urmăririi penale a lui Victor Ponta, acuzat de conflict de interese în dosarul complexurilor energetice Rovinari - Turceni.

 

Luni după-amiază, prim-ministrul a fost audiat în Comisia juridică a Camerei Deputaților, iar la final, membrii acestui organism au decis să dea aviz de neincuviintare a urmaririi penale.

 

Împotriva începerii urmăririi penale au fost 18 voturi. "Pentru" au votat 7 deputați și a fost înregistrată și o abținere, scrie Agerpres.

 

Liderii opozitiei l-au acuzat pe șeful Guvernului că "folosește absolut orice pârghie să se mențină în scaun".

 

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat că, în unanimitate, colegii săi din Comitetul Executiv Național al PSD și liderii coaliției au decis că vor să meargă mai departe și să continue guvernarea.

 

Victor Ponta a facut un apel la responsabilitate din partea Opozitiei, pe care a acuzat-o ca vrera sa forteze ordinea democratica prin proteste de strada, potrivit HotNews.

Cred ca intr-o democratie lucrurile nu se transeaza in strada, prin forta. Am inteles ca ei aduc 1.000 de oameni, noi putem aduce 10.000, daca ei aduc 10.000, noi putem aduce 100.000. Fac un apel la ultimul dram de minte pe care il mai au domnii Blaga si Gorghiu, daca il mai au, ca nu poti sa dai foc unei tari si ca ne vom sesiza...”, a spus Ponta in fata liderilor social-democrati din teritoriu.
 

Premierul ameninta Opozitia cu plangere penala si manifestatii de strada

Premierul a vorbit despre articolul 397 din Codul Penal cand a avertizat Opozitia cu plangere penala.

Vom face plangere penala in baza art. 397 alin (2) din Codul penal si procurorul general va cerceta, vor fi suspecti... Sa ii mai vad atunci daca le place sa faca politica din justitie", a mai spus Ponta.

Prin declaratiile facute, premierul Ponta acuza Opozitia de “actiuni impotriva ordinii constitutionale”, dupa cum arata articolul in cauza invocate de seful Guvernului.

Concret, art. 397 alin (2) din Codul Penal spune ca: “Întreprinderea de acţiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.

Cu alte cuvinte, ce spune premierul este ca eventualele manifestatii de strada – provocate, de altfel, de punerea sa sub urmarire penala de DNA – ar putea fi considerate drept piedici in exercitarea guvernarii. De altfel, articolul invocat de premier confirma discursul privind o tentativa de “lovitura de stat” provocata de institutiile de forta din Romania, discurs intens promovat de liderii coalitiei de guvernare.

Totodata, premierul a vorbit despre existenta “dorintei de a continua o guvernare buna”

Sa vrem sa traim intr-o tara in care guvernele se schimba prin alegeri democratice, constitutionale, nu prin actiunea unui procuror, nu prin alte metode, ca ar fi lovitura de stat.Daca exista sprijin pentru asa ceva, sunt gata sa ma bat pana la capat, sa continui guvernarea. Vineri e motiunea de cenzura”, a mai afirmat Ponta in sedinta CExN.
 

Ministrul Justitiei: Raspundere penala pentru “manifestari politice ilegale”

De altfel, si ministrul Justitiei il apara pe premier si le atrage atentia liberalilor ca organizarea de “manifestari politice ilegale” cu scopul de a obstructiona exercitarea puterii de catre Guvern sau Parlament poate atrage raspundere penala.

Cazanciuc transmite din functia de ministru al Justitiei ca “mi se pare inadmisibil si contrar practicilor democratice constitutionale ca PNL sa foloseasca un act de procedura al unui procuror pentru a cere demiterea unui guvern legitim si a crea instabilitate politica majora”, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

 

Robert Cazanciuc sustine ca situatia creata contravine angajamentelor luate de Romania impreuna cu partenerii europeni si transatlantici si i-a acuzat pe liberali ca incearca “sa foloseasca Justitia pentru a-si rezolva incapacitatea de a convinge populatia si membrii Parlamentului cu un program politic solid, coerent”.
 

Tariceanu vede lovituri de stat

Confirmat in ultima perioada drept unul dintre cei mai combativi si vocali sustinatori ai premierului Ponta, presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu a acuzat luni o “incercare de lovitura de stat” prin punerea lui Ponta sub urmarire penala.

Privita “cu detasare”, situatia politica a momentului poate duce la concluzia ca “este o incercare de lovitura de stat”, sustine presedintele Senatului.

 

In aceste conditii, "lucrurile acestea pana in final, privite cu detasare din exterior, pot duce pe foarte multi la concluzia ca este o incercare de lovitura de stat. Pentru ca lovitura de stat ce inseamna? Inlaturarea unui regim democratic ales prin institutiile de forta ale statului", a spus Tariceanu.

In opinia presedintelui Senatului, daca premierul demisioneaza, putem asista “la declansarea unor crize politice succesive”.

 

DNA a inceput vineri urmarirea penală fata de premierul Ponta pentru savarsirea infractiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată si spălare de bani. De asemenea, procurorii cer Camerei Deputatilor incuviintarea urmaririi penale a lui Ponta pentru conflict de interese, din cauza numirii lui Dan Sova in functia de ministru, dupa ce a primit de la casa de avocatura a acestuia de aproximativ 180.000 de lei, in 2008.

 

CITITI SI: VIDEO Premierul Ponta AMENINTA Opozitia cu masuri de FORTA si contra-manifestatii. Ministrul Justitiei: Liberalii pot raspunde penal daca organizeaza manifestari politice ILEGALE

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22