Pe aceeași temă
Procurorii DNA au decis punerea sub control judiciar a deputatului Catalin Teodorescu. Plenul Camerei Deputatilor a votat, miercuri, cererea ministrului Justitiei privind incuviintarea arestarii preventive a lui Teodorescu, dar solicitarea a fost respinsa din lipsa de cvorum. Catalin Teodorescu este cercetat pentru abuz in serviciu in dosarul in care este implicata fosta sefa DIICOT, Alina Bica, potrivit stiripesurse.
Procurorii arata, intr-un comunicat de presa, ca “au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe toată durata urmăririi penale, începând de la data de 03 decembrie 2014, față de inculpatul TEODORESCU CĂTĂLIN FLORIN, deputat în Parlamentul României”.
Plenul Camerei Deputatilor a votat cererea ministrului Justitiei de incuviintare a arestarii preventive a lui Catalin Teodorescu, fiind inregistrate 146 voturi "pentru" si 101 voturi "impotriva". In urma numararii votului s-a constatat ca nu s-a intrunit cvorumul necesar aprobarii solicitarii.
Potrivit Regulamentului, sunt necesare jumatate plus unu din voturile celor prezenti in sala pentru aprobare. In sala au fost prezenti 292 deputati, insa doar 256 dintre ei si-au exprimat votul. Pentru aprobare ar fi fost nevoie de 147 de voturi.
Situatia a creat o disputa in plenul Camerei. Surse parlamentare declarasera anterior pentru Mediafax, dupa un rezultat neoficial, ca solicitarea in cazul lui Catalin Teodorescu fusese aprobata.
Votul a fost secret cu bile. Ministrul Justitiei a solicitat Camerei Deputatilor incuviintarea arestarii preventive a deputatilor Marko Attila-Gabor si Catalin Teodorescu, acuzati de abuz in serviciu in dosarul in care este implicata si fosta sefa a DIICOT Alina Bica.
Comunicatul DNA:
“Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe toată durata urmăririi penale, începând de la data de 03 decembrie 2014, față de inculpatul TEODORESCU CĂTĂLIN FLORIN, deputat în Parlamentul României, în cauză rezultând suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârşit, infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat,
d) să nu depăşească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent,
e) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme,
f) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar.
Inculpatului i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Inculpatului Teodorescu Cătălin Florin i s-au adus la cunoștință calitățile procesuale și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, arata procurorii anticoruptie.