Pe aceeași temă
DNA cere retinerea si arestarea preventiva a deputatului Marko Attila. Procurorul sef al Directiei Anticoruptie, Laura Kovesi, a transmit catre procurorul general referatul dosarului, pentru sesizarea Camerei Deputatilor in vederea ridicarii imunitatii parlamentare in acest caz. Gabor este cercetat pentru trei infractiuni de abuz in serviciu.
Camera Deputatilor a incuviintat deja arestarea preventiva fata de Marko Attila pentru abuz in serviciu, intr-un dosar din care a fost disjuns actualul caz privind trei presupuse infractiuni de abuz in serviciu.
Potrivit anchetatorilor DNA, Marko Attila ar fi emis in cazul a trei dosare, in cursul anului 2008, titluri de despagubire supraevaluate cu suma de 75 de milioane de euro.
Procurorii explica:
“- La data de 04.12.2008, în condițiile sus menționate, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au aprobat raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Neculai Nistor, în dosarul înregistrat sub. nr. 8745/CC/2006, prin care a fost stabilită o valoare a terenului în suprafață de 55.390 metri pătrați de 84.546.000 lei (1526 lei/ metru pătrat), prin supraevaluarea acestuia cu suma de 13.127.430 euro, echivalentul a 48.399.522 lei, prejudiciind cu această sumă bugetul de sta și facilitând obținerea unor avantaje patrimoniale de către două persoane.
- La data de 10.11.2008, în condițiile sus menționate, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au aprobat raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Drulă Dorin Cornel, în dosarul de despăgubire înregistrat sub nr. 26600/CC/2006, prin care a fost stabilită o valoare a terenului de 1.535 metri pătrați și construcție demolată de 2.137.636 euro, respectiv 7.851.965 lei, prin supraevaluarea acestora cu suma de 1.730.554 euro, echivalentul a 6.510.865 lei prejudiciind cu această sumă bugetul de stat și facilitând obținerea unor avantaje patrimoniale necuvenite de către o persoană.
- La data de 02.09.2008, în condițiile sus menționate, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au aprobat raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Hanu Alexandru-Florin în dosarul de despăgubire nr. 13653/FFCC/2008, prin care a fost stabilită o valoare a terenului de 20,5 hectare, situat pe raza fostei comune Dudești – Cioplea, actualmente sector 3 București, de 104.640.072 euro (375.050.942 lei) prin supraevaluarea acestuia cu suma de aproximativ 60 milioane euro, prejudiciind cu această sumă bugetul de stat și facilitând obținerea unor avantaje patrimoniale necuvenite de către trei persoane”, se arata intr-un comunicat DNA.
Cazul Attila, posibila disputa diplomatica
In alta ordine de idei, sursa citata mai arata ca “din ansamblul activităţilor desfăşurate până în prezent, a rezultat că inculpatul se sustrage activităţilor de urmărire penală, părăsind teritoriul României”.
Altfel spus, procurorii fac referire la momentul in care Attila a parasit teritoriul tarii, plecand la Budapestea, unde ar beneficia de protectia politica a regimului maghiar aflat la putere. Potrivit informatiilor actuale, Attila a plecat catre capitala maghiara chiar in ziua in care colegii sai incuviintau cererea de arestare preventiva formulata de DNA. De la acel moment, Marko Attila nu a revenit pe teritoriul romanesc.
"Deocamdata se afla in Republica Ungara, la Budapesta. El a primit protectie din partea premierului ungariei Viktor Orban, deci el se regaseste pe teritoriul statului maghiar. S-a apreciat ca in ceea ce-l priveste pe domnul Marko Attila demersurile judiciare sunt de natura a provoca o puternica reactie de stat ca s-a incalcat dreptul de proprietate si dreptul la un proces echitabil si de aceea s-a decis sa i se acorde protectie”, explica la acel moment avocatul deputatului, intr-o declaratie.
- Marko Attila a ramas fara imunitate pe data de 3 decembrie, cand parlamentarii au votat in favoarea solicitarii DNA de arestare preventiva in dosarul Bica. Totusi, el nu s-a prezentat nici in fata Comisiei juridice, cu o zi inainte, nici in plen, pentru a-si sustine punctul de vedere, transmitandu-le colegilor ca este plecat din tara.
Deputatul UDMR nu a mers nici la audierile procurorilor anticoruptie in dosarul Bica, din 4 decembrie, desi fusese citat, pentru ca se afla la Budapesta, unde participa la o intalnire a maghiarilor de pretutindeni, a explicat atunci avocatul sau, Eugen Iordachescu.
Budapesta si intruziunea in Justitia romana
In noiembrie 2014, Curtea de Apel Ploiesti il condamna pe deputatul UDMR Marko Attila la trei ani de inchisoare cu suspendare. Decizia este definitiva si a fost luata intr-un dosar privind retrocedarea unor imobile.
In prima instanta, deputatul UDMR primise aceeasi pedeapsa, dar cu executare. Judecatorii l-au gasit vinovat de abuz in serviciu.
In hotararea pe care pronuntat-o, Curtea de Apel din Ploiesti a confirmat in parte o hotarare prin care Biserica Reformata va fi deposedata de titlul de proprietate a proprietatii restituite.
Imobilul in care functioneaza colegiul, la fel ca alte proprietati bisericesti, au fost confiscate in timpul regimului comunist din Romania.
Ulterior, Guvernul ungar s-a declarat “socat” sa afle sentinta data in cazul lui Marko Attila, potrivit vicepremierului ungar, Zsolt Semjen.
“Eforturi ale Guvernului roman de renationalizare a unor proprietati restituite unor organizatii ecleziastice, inclusiv Colegiul Szekler Miko din Sfantu Gheorghe, in cazul lui Marko Attila, sunt inacceptabile”, a declarat Semjen.
Cum a reactionat Bucurestiul
La scurt timp, Bucurestiul avea sa reactioneze la declaratiile vicepremierului ungar Semjen.
Ministerul roman al Afacerilor Externe (MAE) considera “nepotrivite” si “neadecvate” declaratiile lui Semjen, potrivit unui comunicat de presa.
"Apreciem ca fiind cel putin nepotrivit si neadecvat gestul unui inalt oficial politic ungar de a se pronunta asupra unei decizii definitive judecatoresti a unei instante romane. Infractiunea de abuz in serviciu se pedepseste, conform legii penale romane, indiferent de apartenenta politica sau originea etnica a celui in cauza”, transmite MAE roman.
Ministerul de Externe de la Bucuresti mai transmite ca: “Independenta Justitiei este un principiu fundamental al oricarui stat european de drept, iar deciziile Justitiei trebuie respectate fara exceptie, de catre toti".
"Mai mult decat atat, nu pot fi facute conexiuni intre acest dosar penal si procesul de retrocedare a unor bunuri imobile apartinand minoritatilor nationale, in care statul roman a solutionat in numar semnificativ cererile depuse", se mai arata in precizarea MAE.
CITESTE SI: