Pe aceeași temă
Deputatul PSD Ion Stan a fost condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) la doi ani de inchisoare cu executare, el fiind gasit vinovat de trafic de influenta, dupa ce a solicitat bani si bunuri pentru a facilita acordarea unor contracte pe bani publici.
Hotararea, care mai prevede si confiscarea unei sume de aproape 600.000 de lei, nu este definitiva, anunta Hotnews.
Ion Stan a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta, in decembrie 2013, el fiind acuzat ca ar fi cerut sume importante de bani in schimbul carora s-ar fi angajat fata de omul de afaceri Nicusor Dima, care i-ar fi sponsorizat campania electorala, ca ii va obtine contracte cu statul.
Potrivit rechizitoriului, in perioada 12 -14 noiembrie 2012, Stan a solicitat denuntatorului (Nicusor Dima) 130.000 lei, bani destinati achizitionarii combustibilului necesar unor autoturisme ce urmau a fi folosite in cursul campaniei electorale, precum si achizitionarii de produse alimentare ce urmau a fi impartite in preajma alegerilor parlamentare.
"Inculpatul Stan Ion a pretins banii lasand sa se inteleaga ca are influenta asupra unor functionari cu putere de decizie, in vederea inlesnirii derularii unor contracte in curs, precum si pentru obtinerea unor noi contracte de lucrari, de catre firmele controlate direct sau indirect de denuntator. In zilele de 16, 19, 21 si 22 noiembrie 2012, inculpatul Stan Ion a primit, prin intermediul soferului sau, Sarca Florin, patru transe a cate 15.000 lei fiecare (in total 60.000 lei) o parte din bani fiind folositi pentru achizitionarea unor materiale de promovare ce urmau a fi impartite in campania electorala", preciza sursa citata.
Procurorii sustin si ca, in perioada mai-noiembrie 2009, Ion Stan, avand functia de presedinte al organizatiei judetene Dambovita a unui partid politic, a primit, in mod indirect, in beneficiul formatiunii politice din care face parte, de la acelasi denuntator, produse pentru campania electorala in valoare de circa 535.000 lei.
"In schimb, inculpatul l-a lasat pe denuntator sa creada ca are influenta asupra unor functionari, respectiv primari ai unor localitati din judetul Dambovita, astfel incat ar putea sa determine acele primarii sa incheie contracte cu firme controlate direct sau indirect de catre denuntator", a mai aratat DNA.
El a fost judecat în stare de libertate, întrucât solicitarea de incuviintare a arestarii preventive a lui Stan a fost respinsa prin vot, la 21 decembrie 2012, de Plenul Camerei Deputatilor, desi Comisia juridica a Camerei Deputatilor votase anterior pentru incuviintarea arestarii preventive a inculpatului.