Dezbatere publica. Iordache vorbeste despre ”proiecte de legi” si asumarea raspunderii

Vlad Toma | 30.01.2017

La ministerul Justitiei are loc astazi o dezbatere publica pe tema celor doua ordonante de urgenta legate de granitere si de modificarea codurilor penale. Florin Iordache, ministrul Justitiei, a declarat ca actele normative aflate in dezbatere vor include opinii exprimate de participanti.

Pe aceeași temă

 

 

 

Conform Hotnews, la dezbatere participa, printre altii, Gigi Becali, Florin Ghiulbenghian (condamnat la 4 ani de inchisoare in prima instanta) si Florentin Scaletchi (condamnat in trecut la inchisoare).

 

In deschiderea dezbaterilor, ministrul justitiei, Florin Iordache, a precizat ca se discuta despre un "proiect al legii gratierii", in conditiile in care pana in prezent se discuta despre varianta unei ordonante de urgenta.



Florin Iordache a precizat ca, in prezent, "punctul de vedere majoritar" este ca dezbaterea proiectelor ordonantelor de urgenta "sa aiba loc in Parlament". O alta varianta ar fi asumarea raspunderii, a adaugat ministrul Justitiei.

 

Iordache a declarat, la inceputul dezbaterii, ca de gratiere nu beneficiaza violatorii, criminalii, persoanele acuzate de fapte de coruptie si recidivistii si ca principala conditie pusa de minister este recuperarea prejudiciului. Ministrul a dat de asemenea de inteles ca s-ar fi renuntat la varianta ordonantei de urgenta pentru gratiere, urmand ca dezbaterea pe aceasta tema sa aiba loc in Parlament. 

 

Jurnalistul Liviu Avram l-a intrebat pe ministrul Justitiei de ce in nota de fundamentare nu se spune nimic despre faptul ca infractiunea de conflict de interese este dezincriminata. Avram a mai intrebat daca politica penala a statului poate fi modificata prin ordonanta de urgenta

 

Iordache a declarat ca actele se afla in dezbatere si ca ele fie vor fi introduse in Parlament – ceea ce ar fi un punct de vedere majoritar, fie va exista o asumare a raspunderii care e tot lege.



Avram i-a transmis insa ministrului ca ordonanta de urgenta are efect de amnistie deoarece isi face efectul imediat.

 

Participantii isi exprima punctele de vedere insa ministrul Justitiei nu prea raspunde intrebarilor acestora, microfonul fiind dat mai departe celor care au ceva de adaugat.

 

 

Florin Ghiulbenghian a vorbit despre "situatia dramatica din penitenciare" si a spus ca a anuntat de acum cativa ani ca e nevoie de gratiere si amnistie. "Intelegem urgenta adoptarii acestor masuri. Dar trebuie sa aratati cum veti elibera rapid cei 9.000 de detinuti? Conditionati de neimplicarea in decizia publica pe o anumita perioada, ca sa nu fiti acuzati ca favorizati factori politici".


Reprezentanta APADOR-CH a cerut retragerea ordonantelor de urgenta si discutarea lor in procedura normala

 

Conform Hotnews, mai multi participanti propun inlocuirea gratierii colective cu gratieri individuale, care sa tina cont de cazurile sociale ale detinutilor

 

Urmariti dezbaterea live:

 

 

Ministerul Justitiei a anuntat saptamana trecuta ca dezbaterea publică privind proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală și proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului privind grațierea unor pedepse va avea loc in data de 30 ianuarie 2017, între orele 10.00-12.00.

Conform sursei citate, dezbaterea este organizată în temeiul art.7 alin.(9) din Legea nr.52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată.

 

Ministerul anunta de asemenea ca proiectele supuse dezbaterii pot fi consultate la următoarele adrese:


http://www.just.ro/proiectul-ordonantei-de-urgenta-pentru-modificarea-si-completarea-codului-penal-si-a-codului-de-procedura-penala/ 


http://www.just.ro/proiectul-ordonantei-de-urgenta-privind-gratierea-unor-pedepse/

 

Desfășurarea dezbaterii va avea loc in felul urmator:


- Înscrierea participanților se face prin transmiterea unui mesaj în acest sens la adresa: dean@just.ro până la data de 27 ianuarie 2017, ora 12.00. În cazul asociațiilor legal constituite, numărul participanților este de două persoane/asociație. Având în vedere capacitatea sălii, înscrierile urmează a fi confirmate.


- Observațiile și propunerile cu privire la proiectele care fac obiectul dezbaterii pot fi transmise pe adresa: dean@just.ro.


- Timpul alocat fiecărei intervenții este de 3 minute pentru fiecare asociație, respectiv participant individual.


- Dezbaterea va avea loc la sediul Ministerului Justiției, Sala de consiliu, etajul I, capacitatea sălii fiind de maxim 50 de persoane.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22