Dezbaterea moțiunii simple depuse la Parlament împotriva lui Lucian Bode a fost amânată

L. G. | 11.10.2022

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a solicitat conducerii Camerei Deputaților amânarea dezbaterilor asupra moțiunii simple inițiate de USR și Forța Dreptei.

Pe aceeași temă

UPDATE: Bode a cerut amânarea pentru că va fi plecat, în calitate oficială, la Consiliul JAI și nu poate onora prezența în Parlament. Liderii coaliției au luat act de solicitarea lui Bode și au amânat dezbaterea moțiunii simple.

Stirea initiala

Moţiunea simplă împotriva ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, depusă săptămâna trecută de 55 de parlamentari USR şi neafiliaţi aparţinând Partidului Forţa Dreptei, va fi dezbătută în Camera Deputaților, marți, 11 octombrie.

Prin moţiunea intitulată „Siguranţă şi încredere sau debandadă şi furt? Ministrul Bode trebuie să răspundă pentru dezastrul creat”, semnatarii cer ca acesta să plece de la conducerea MAI, deoarece nu a reuşit reformarea instituţiei, iar „cea mai mare reuşită” a mandatului său este „licitaţia cu dedicaţie pentru achiziţia a 600 de BMW-uri”. „După aproape doi ani de mandat la Ministerul Afacerilor Interne, nu se mai îndoieşte nimeni că prioritatea ministrului Lucian Bode este să protejeze interesele de partid, nu pe cele ale oamenilor. Iar când nu se preocupă de interesele de partid, domnul Bode se îngrijeşte de interesele infractorilor, ale clienţilor politici şi ale prietenilor şefului său direct, Klaus Iohannis. La urma urmei, ar fi putut fi altfel când ai pus în fruntea MAI un om care, pe când era ministru al Transporturilor, a dovedit că nu dă doi bani pe lege? Sau aţi uitat episodul maşinii ministrului care, depăşind pe linie continuă, pe un pod, a provocat un accident în urma căruia au fost rănite două persoane?”, se arată în moţiune.

Semnatarii afirmă că „cea mai mare reuşită” a ministrului Bode este „licitaţia cu dedicaţie pentru achiziţia a 600 de BMW-uri de la prietenul preşedintelui Klaus Iohannis”. „Eficienţa ministrului Bode s-a văzut când l-a ajutat pe prietenul preşedintelui Iohannis să vândă Poliţiei Române 600 de BMW-uri «de numai 32.000 de euro, fără TVA». Evident, printr-o licitaţie aranjată, cu un caiet de sarcini bine ajustat încât să câştige cine trebuie", susţin iniţiatorii moţiunii.

Potrivit deputaţilor USR şi de la Forţa Dreptei, Lucian Bode a înregistrat un eşec şi în ceea ce priveşte implementarea programului de protejare a victimelor violenţei domestice.

„Bineînțeles că nu s-a întâmplat nicio reformă a MAI. Ce s-a întâmplat, însă, am văzut cu toţii la ştiri: poliţişti prinşi la furat în magazine, copile accidentate mortal pe trecerea de pietoni de poliţişti, poliţişti prinşi luând mită de la şoferi, şefi de poliţie care îşi ameninţă subordonaţii pentru a-i convinge să nu mai amendeze anumite firme şi aşa mai departe”, se mai menţionează în text.

Semnatarii moțiunii mai acuză faptul că ministrul Bode şi-a secretizat lucrarea de doctorat „cu o zi înainte de termenul anunţat pentru publicarea integrală” şi că ar fi „tatăl corupţilor din minister”. „Domnul ministru Bode a avut mai multe ocazii să-şi prezinte demisia de onoare pentru toate eşecurile şi toate scandalurile în care MAI a fost implicat în ultimii aproape doi ani. Nu a făcut-o. Nu îţi poţi da demisia de onoare dacă nu ai onoare. Poziţia de ministru de Interne este mult prea importantă pentru a fi lăsată pe mâna unui nepriceput a cărui singură calitate este că ştie să răspundă repede ordinelor de la Cotroceni. Un leadership aşa de slab şi păgubos cum e al domnului Bode se transmite structurilor pe care le are în subordine şi rezultatul e corupţie, delăsare şi haos”, mai transmit deputaţii USR şi de la Forţa Dreptei.

Bode, apel la „armistițiu politic” pentru Schengen

Confruntat cu moțiunea de cenzură, ministrul de Interne a cerut luni un ”armistițiu politic” până la luarea unei decizii privind eventuala aderare a României la spațiul Schengen, decizie ce ar putea fi luată la Consiliul UE din luna decembrie, potrivit News.ro.

„Vreau să fac un apel la un armistiţiu politic: este timpul ca toate forţele politice să dovedească unitate pe acest dosar major pentru România. Sunt momente când nu trebuie să ratăm şansa istoriei şi să dovedim maturitate politică şi consens. Pentru că dosarul Schengen nu este pe persoană fizică, este al României şi nu trebuie virusat politic. Sigur că după realizarea acestui obiectiv putem să reluăm toate disputele politice şi, dacă este nevoie, eu personal sunt pregătit să intru în orice malaxor al diversiunilor, doar ca România să fie ţară membră a Spaţiului Schengen începând cu 1 ianuarie 2023”, a declarat luni Lucian Bode.

Ministrul de Interne se arată convins că România nu este „departe” de a atinge obiectivul aderării la Spaţiul Schengen. ”O eventuală amânare a luării unei decizii în timpul preşedinţiei cehe a Consiliului Uniunii Europene ar avea efecte nefaste şi greu de contabilizat, culminând cu amplificarea curentului eurosceptic şi în România”, arată el. El face un apel pentru unitate politică pe acest subiect: „Dosarul Schengen nu este pe persoană fizică, este al României şi nu trebuie virusat politic”.

„Am încredere că echipa de aici, împreună cu toţi cei implicaţi în funcţionarea acestui centru ştiu foarte bine ce au de făcut şi vor face o treabă bună în continuare, mai ales în contextul actual în care ne pregătim să devenim membri cu drepturi depline ai Spaţiului Schengen. Aderarea la Spaţiul Schengen este o prioritate pentru România. (…) Nu există niciun dubiu că România a acţionat exemplar şi şi-a dovedit pe deplin solidaritatea şi angajamentul pentru Uniunea Europeană în toţi aceşti ani, culminând cu acţiunile exemplare din ultimul an în gestionarea crizei umanitare şi de securitate din Ucraina. România nu numai că îndeplineşte în continuare cerinţele tehnice privind apartenenţa sa la Spaţiul Schengen, ci a continuat să se raporteze pro-activ la evoluţiile înregistrate de acquis-ul Schengen în tot acest interval de timp. Trebuie să existe un echilibru între obligaţiile pe care şi le asumă fiecare stat membru al Uniunii Europene şi drepturile de care beneficiază. România şi-a asumat toate obligaţiile, dar nici astăzi, la mai mult de 10 de ani de la încheierea evaluărilor tehnice, cetăţenii români nu se bucură de dreptul de a călători fără controale în statele membre. Aş vrea să subliniez că o eventuală amânare a luării unei decizii în timpul preşedinţiei cehe a Consiliului Uniunii Europene ar avea efecte nefaste şi greu de contabilizat, culminând cu amplificarea curentului eurosceptic şi în România. Acum este momentul să punem punct acestui proces început cu mulţi ani în urmă şi cred că acest lucru se poate întâmpla în timpul preşedinţiei cehe a Consiliului Uniunii Europene”, a afirmat ministrul Afacerilor Interne, luni, la inaugurarea Pavilionului de Pregătire Integrată din cadrul Centrului Multifuncţional de Pregătire Schengen din Buzău.

Potrivit acestuia, România a oferit mereu argumente puternice pentru decizia politică în favoarea aderării la Spaţiul Schengen, iar aderarea este „o aşteptare firească”.

Lucian Bode a făcut apel, în discursul ţinut la Buzău, către forţele politie pentru a da dovadă de consens în privinţa acestui subiect.

Ministrul a subliniat centrul de pregătire Schengen de la Buzău, chiar dacă mai puţin cunoscut publicului larg, este o structură importantă a MAI, fiind un adevărat laborator de pregătire profesională care a contribuit semnificativ la pregătirea aderării.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22