Pe aceeași temă
Sistemul judiciar este supus presiunilor atat din exterior, cat si din interior. Potrivit Romania Libera, recent in Comisia numarul 1 din Consiliul Superior al Magistraturii s-a incercat modificarea statutului magistratilor. Si Inspectia Judiciara a fost vizata de o tentativa de modificare a cadrului de functionare.
Potrivit surselor citate de RL, in Comisia 1 din CSM s-ar fi incercat resubordonarea Inspectiei Judiciare (IJ). Subiectul in cauza nu a fost respins in urma discutiilor, ci doar amanat. Asadar nu pare sa fie un subiect inchis.
In 2012, Inspectia Judiciara a devenit independenta. Astfel, dintr-un organism ce functiona “in cadrul” CSM, acum Inspectia functioneaza “pe langa” Consiliu. Inainte de momentul 2012, arata sursa citata, IJ era tinta musamalizarilor de abuzuri facute de magistrati, in conditiile influentei exercitate asupra acestui organism judiciar.
Ulterior adoptarii unui statut independent in sistem, IJ a lansat numeroase anchete in ce priveste abuzurile magistratilor.
O alta initiativa controversata pusa in discutie in Comisia nr. 1 din CSM se refera la posibilitatea ca judecatorii sa poata ocupa functii de conducere in societati comerciale private sau intr-un partid politic. Argumentarea facuta la aceasta initiativa are la baza sistemele judiciare din Danemarca si Norvegia, doua dintre tarile europene cu rata de criminalitate cea mai scazuta.
Asadar, in Comisia CSM s-a avut in vedere modificarea legislatiei astfel incat magistratii sa ocupe functii de conducere, administrative sau de control in societati civile sau comerciale, inclusiv in banci sau societati financiare si de asigurari.
Mai mult, pe ordinea de zi a Comisiei s-au mai aflat alte doua subiecte: a) modificarea legislatiei astfel incat sefii instantelor sa compuna completele de judecata si sa mute judecatorii de la o sectie la alta, in conditiile in care atributul revine la acest moment colegiului de conducere a instantei; si b) modificarea legislatiei astfel incat sa permita reintrarea in magistratura a fostilor magistrati si a unor avocati cu vechime de 18 ani doar pe baza unui interviu in fata CSM, in conditiile in care intrarea in sistem se face acum prin examene severe.
Unul dintre sustinatorii propunerilor ar fi judecatorul Norel Popescu, ales in CSM cu sprijinul PSD.