Dezinfectante diluate in spitale. Corpul de control al ministerului verifica situatia

Vlad Toma | 28.04.2016

Tolo.ro publica rezultatele unui test comandat la ICECHIM in privinta biocidului folosit pentru dezinfectarea salilor de operatie din Romania. Conform investigatiei, substanta activa a acestor dezinfectante ar fi diluata de 10 ori.

Pe aceeași temă

 

 

 

UPDATE: Hexifarma a anuntat ca opreste productia de dezinfectant, ca va face propria sa ancheta si ca se ofera sa plateasca absolut toate analizele solicitate de minister in cele peste 500 de spitale care folosesc produsul. 

 

 

UPDATE: Corpul de Control din Ministerul Sanatatii a demarat controale privind dezinfectantii produsi de compania Hexi Pharma si distribuiti in peste 300 de spitale din 40 de judete din Romania, dezinfectanti despre care o ancheta a Gazetei Sporturilor publicata saptamana aceasta a dezvaluit ca sunt diluati si au calitate foarte slaba. "In cadrul acestor controale vor fi ridicate probe din dezinfectanti pentru a fi trimise la testare in vederea stabilirii eficientei acestora. De asemenea, in cadrul acelorasi controale, se vor recolta probe separat si vor fi trimise la laboratoare pentru a verifica daca concentratiile inscrise pe eticheta sunt in concordanta cu continutul", informeaza Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat citat de Hotnews.

 

"Odata cu aparitia in spatiul mediatic a problemelor legate de situatia biocidelor, ministrul Sanatatii a dispus Corpului de Control demararea unor controale mixte impreuna cu Inspectia Sanitara de Stat si Serviciile de Control in Sanatate Publica din cadrul Directiilor de Sanatate Publica. Precizam faptul ca aceste controale se vor derula in stransa legatura cu ancheta penala aflata pe rolul Parchetului General", precizeaza Ministerul Sanatatii, in comunicat.

 

Ministerul Sanatatii mai informeaza ca va dispune astazi, prin intermediul Directiilor de Sanatate Publica, ca toate unitatile sanitare din tara care utilizeaza dezinfectantii achizitionati de la compania Hexifarma sa verifice prin autocontrolul propriu eficienta acestora. Directiile Judetene de Sanatate Publica vor supraveghea acest proces si, de asemenea, prin sondaj vor recolta probe suplimentare pe care le vor analiza in laboratoarele proprii.

 

Parchetul General s-a autosesizat marti in cazul dezinfectantilor diluati din spitale, dupa ancheta jurnalistilor de la Gazeta Sporturilor care arata ca solutiile ar fi diluate. 

 

 

 

Investigatia publicata pe tolo.ro arata ca Suprasept, un biocid folosit de firma care dezinfectează 2.000 de săli de operație din România, din peste 350 de spitale, ar fi fost considerat „etichetat necorespunzător” în Raportul DSP pe 2014, fara ca autoritatile statului roman sa ia masurile necesare in aceasta privinta.

 

"În urma articolelor despre Colectiv, ziarul a primit două rețete din interiorul fabricii Hexi Pharma care arată că mai multe produse, printre care și Suprasept, sînt diluate.

 

Gazeta a cumpărat în decembrie 2015 un bidon sigilat de un litru de Suprasept din lotul cu nr: 172 din 08.2015 – Expiră în AUG 2018. Am plătit un test la laboratorul institutului de stat ICECHIM, al cărui rezultat ne-a sosit ieri, confirmînd documentele sursei din fabrică! Ambele substanțe active din Suprasept sînt diluate față de etichetă: prima de 10 ori !!! și a doua cu 30%.

 

Testul a costat 800 de lei, iar spitalele i-au dat lui Hexi Pharma, în ultimii 9 ani, contracte 30 de milioane de euro fără ca autoritățile să-i controleze vreodată în laborator substanțele. Nici patronul firmei, nici directorul general și nici ministrul sănătății n-au dorit să comenteze situația," se arata in investigatia publicata pe tolo.ro



Dupa aderarea Romaniei la UE, au fost create laboratoare care sa faca testele fizico-chimice pentru controlul biocizilor care au un rol important în combaterea infecțiilor nosocomiale. Conform unei surse de la un astfel de laborator, citata de tolo.ro, autoritatile statului nu au folosit expertiza acestor laboratoare.

 

Conform sursei citate, autoritatile nu controleaza concentratia produselor pentru dezinfectarea spitalelor livrate de diferite firme in spitalele din Romania.

 

Cititi integral investigatia pe tolo.ro

 

O investigatie publicata saptamana trecuta de Tolo.ro arata, pe baza unor documente, ca dezinfectatele folosite in spitalele publice sunt de slaba calitate iar Directiile de Sanatate Publica nu iau masurile necesare pentru a bloca acest fenomen.


Investigatia publicata pe tolo.ro arata ca un mare furnizor de dezinfectate al spitalelor romanesti a livrat in ultimii ani produse cu o calitate foarte scazuta, iar Directiile de Sanatate Publica, aflate in subordinea ministerului Sanatatii, nu au luat masurile necesare pentru blocarea acestui fenomen.  

 

***

 

13 persoane ranite in incendiul din Colectiv ar fi murit din cauza unor infectii intraspitalicesti, conform unei investigatii publicate de Mirela Neag si Catalin Tolontan. Ancheta a avut la baza dosarele acestor pacienti, oferite de medicii de la spitalele Sf. Pantelimon, Spitalul de Arsi, Spitalul Municipal de Urgenta si Sf. Ioan.

 

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaş, a afirmat in martie, la Realitatea TV, că România nu are capacitatea de a identifica toate infecţiile nosocomiale (intraspitalicești) și a anunțat că va fi eliminată prevederea care împiedică raportarea numărului real de infecții din spitale.

 

"Situaţia este de aşa natură încât nu putem să avem în evidenţă toate aceste infecţii", a declarat ministrul, la Realitatea TV, precizând că se întâmplă acest lucru din cauza lipsei personalului şi a procedurilor standard.

 

"Sunt prea puţini specialişti care să analizeze aceste infecţii. Ar fi nevoie de o celulă la nivelui fiecărui spital", a spus ministrul, adăugând că acel articol din contractul de management care prevede că fondurile alocate scad în funcţie de infecţiile raportate este unul nefericit, care urmează să fie eliminat.

 

"Există infecţii şi trebuie să ştim care sunt acelea. Sunt şi bacterii care pot fi uşor de îndepărtat", a completat Patriciu Achimaş, adăugând că în curând vor fi anunţate noi măsuri privind acest domeniu.

 

Întrebat dacă a spus vreunui pacient că în altă ţară ar fi tratat mai bine, ministrul Sănătăţii a recunoscut că a făcut acest lucru. "Există situaţii excepţionate pe care nu le putem trata. Trebuie să ne dorim să rezolvăm majoritatea cazurilor, iar cele excepţionale să fie tratate acolo unde se pot trata", a mai declarat Patriciu Achimaş.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22