Pe aceeași temă
Toate probele analizate au fost neconforme, a spus oficialul guvernamental.
Premierul declarase marti ca o sa se testeze si produsele altor firme.
"Sper eu ca incepand de maine (miercuri nota red.) sa avem primele rezultate la ICECHIM pe testele de concentratie care au fost facute pe probele prelevate de la Hexi Pharma, urmand ca in zilele urmatoare sa se preleveze probele si sa se faca testele si de la celelalte firme producatoare care livreaza produse in Romania. O sa le facem proportional si cu cota de piata, ca sa avem reprezentare cat mai buna a prezentei acestor produse in spitale. Obiectivul este sa ne asiguram ca produsele care se folosesc pentru dezinfectie in spitale sunt la calitatea scontata si isi fac treaba", a afirmat premierul in urma unei intalniri cu secretarii de stat din cadrul Ministerul Sanatatii
Spre exemplu, la produsul Suprasept produs de Hexi Pharma se declara un continut de 12% glutaraldehida iar masuratorile de laborator au aratat o concentratie de doar 1,23%, a aratat secretarul de stat.
La o concentratie declarata de clorura de amoniu de 15% testele au relevat 5,18% iar la un produs de iod cu o concentratie declarata de 10% testele au determinat doar 7,41%.
Secretarul de stat a precizat ca s-a decis retragerea "imediata" a tuturor produselor neconforme.
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a precizat ca guvernul nu exclude sa se indrepte in civil impotriva Hexi Pharma deoarece "exista prejudicii pe care incepem sa le constatam".
Dan Suciu nu crede ca spitalele se vor confrunta cu o criza de substante dezinfectante, deoarece "oricand un spital poate face o achizitie pe SEAP (sistemul achizitiilor publice) de azi pe maine de sub 15.000 de euro".
"Discutia legata de incapacitatea unui spital de a avea sau nu substante nu se potriveste momentului", a sustinut el.
Incepand "de maine sau poimaine", se vor efectua controale incrucisate in toata tara, "in general in zonele fierbinti", precum neonatologia, pentru a se verifica calitatea dezinfectantilor utilizati in sistemul medical, a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului.
"Nu va fi o criza a substantelor dezinfectante in spitale", a subliniat Dan Suciu.
***
Premierul Dacian Ciolos si-a manifesta marti speranta ca in cursul zilei de miercuri sa fie facute publice primele rezultate pe testele de concentratie la produselor de la Hexi Pharma, teste realizate la Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie (ICECHIM).
"Sper eu ca incepand de maine sa avem primele rezultate la ICECHIM pe testele de concentratie care au fost facute pe probele prelevate de la Hexi Pharma, urmand ca in zilele urmatoare sa se preleveze probele si sa se faca testele si de la celelalte firme producatoare care livreaza produse in Romania. O sa le facem proportional si cu cota de piata, ca sa avem reprezentare cat mai buna a prezentei acestor produse in spitale. Obiectivul este sa ne asiguram ca produsele care se folosesc pentru dezinfectie in spitale sunt la calitatea scontata si isi fac treaba", a afirmat premierul in urma unei intalniri cu secretarii de stat din cadrul Ministerul Sanatatii, scrie Agerpres.
Dacian Ciolos, care a preluat functia de ministru interimar al Sanatatii dupa demisia lui Patriciu Achimas-Cadariu, a spus ca vor fi continuate testele de sanitatie din spitale.
"Pe de alta parte am convenit sa continuam si testele de sanitatie in spitale, mai ales in spitale si in sectiile cele mai expuse riscurilor de infectie, teste incrucisate. S-a facut deja teste de sanitatie in toate spitalele, dupa cum stiti, cu anumite rezultate, in urma carora acum noi facem si aceste teste de concentratie, dar am hotarat sa reluam aceste teste de sanitatie incrucisate - de la un judet la altul, dar concentrate in prima faza pe spitalele sau sectiile cu risc de infectie cel mai mare", a explicat prim-ministrul.
Intrebat ce masuri va lua daca testele vor arata ca dezinfectantii sunt diluati, premierul a afirmat ca Procuratura isi face "treaba".
"Pe o parte, este Procuratura care isi face treaba. Procuratura a luat probe cu sprijinul Politiei, asa cum am informat sambata, de la Hexi Pharma. Noi am spus ca vom face ancheta administrativa, cu obiectivul de a elimina din uz, fara a astepta rezultatele anchetei penale, imediat ce constatam ca produsele sunt neconforme. Le eliminam pentru ca spitalele sa le poata inlocui cu produse conforme', a sustinut Dacian Ciolos. El a aratat ca testele pot fi realizate la ICECHIM cand este vorba de o decizie administrativa. 'Testele de concentratie pot sa le faca. Ai nevoie de un laborator acreditat cand te duci sa dovedeste ceva in instanta. Eu iau o decizie administrativa si chimistul am nevoie sa imi spuna ca produsul respectiv are sau nu concentratia. Eu imi asum pe urma decizia administrativa", a adaugat seful Guvernului.
Precizarea sa legata de analizele de la ICECHIM vine dupa ce fostul ministru Cadariu a afirmat ca testele de sanitatie trebuie facute in laboratoare autorizate, pentru ca rezultatele acestora sa nu fie contestate in instanta.
"Am ales sa facem analizele care puteau fi facute cel mai rapid de catre personal autorizat in laboratoare autorizate pentru a putea lua masurile administrative potrivite tocmai pentru a corecta lucrurile acolo unde urmau sa apara probleme. Nu putem sa discutam despre analizele care nu sunt facute in laboratoare neautorizate, deoarece aceste lucruri pot sa coste Romania in justitie. In mod evident, analizele trebuie facute, dar cu un plan responsabil in conditiile respectarii legii", sustinea Achimas-Cadariu.
***
Premierul Dacian Ciolos a declarat, luni, ca nu a primit nicio informare de la SRI despre sistemul medical, in contextul scandalului legat de dezinfectantii folositi in spitale, dar a adaugat ca a avut in urma cu cateva zile o discutie cu directorul Serviciului, Eduard Hellvig, in cadrul careia i-a solicitat sprijin, iar acesta i-a precizat ca-i va pune la dispozitie o sinteza, relateaza Agerpres citat de Hotnews.
"Nu, nu am primit. Am avut o discutie cu domnul director Hellvig, deja, in urma cu cateva zile si mi-a promis ca-mi va trimite in sinteza toate elementele pe care le au si i-am solicitat, intr-adevar, sprijinul si dansului", a declarat Dacian Ciolos la Parlament, intrebat daca a primit informarile SRI cu privire la problemele din spitalele romanesti.
Serviciul Roman de Informatii a sustinut luni ca a trimis, in ultimii cinci ani, circa 100 de informari despre disfunctionalitatile din sistemul public de sanatate, inclusiv legate de fenomenul infectiilor nosocomiale intraspitalicesti si ca informarile au continut si "aspecte referitoare la calitatea necorespunzatoare pentru dezinfectantii utilizati la nivelul unitatilor spitalicesti din tara".
SRI mai afirma ca printre beneficiarii legali ai informarilor pe aceasta problematica sunt presedintii de Consilii Judetene, prefectii, ministrii, prim-ministrul si presedintele Romaniei.
"Toti acesti beneficiari legali au primit informari constante, fiecare, potrivit atributiilor lor, despre disfunctionalitatile din sistemul public de sanatate din Romania. In ultimii 5 ani, SRI a trimis circa 100 de informari, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infectiilor nosocomiale intraspitalicesti", adauga SRI.
Comunicatul SRI vine in contextul scandalului produs de dezvaluirile lui Catalin Tolontan legate de diluarea dezinfectantiilor folositi in spitalele publice romanesti. Tolontan arata astazi, in continuarea acestei investigatii, ca un medic epidemiolog, sursa a SRI, a trimis institutiei mai multe informatii atat pe tema infectiilor din spitalele romanesti cat si pe cea a trucarii licitatiilor in urma carora substante neconforme ajungeau in spitale.
Serviciul arata in comunicatul citat ca printre beneficiarii legali ai informarilor pe aceasta tema sunt presedintii de Consilii Judetene, prefectii, ministrii, primul-ministru, Presedintele Romaniei si ca acestia ar fi primit informari constante despre disfunctionalitatile din sistemul public de sanatate din Romania. Putem intelege deci, din comunicatul SRI, ca atat presedintii si premierii Romaniei din ultimii ani - Traian Basescu, Victor Ponta, Klaus Iohannis, Dacian Cioloş - cat si ministrii Sanatatii au avut informatii pe tema acestor probleme ale sistemului public de Sanatate.
comunicatul SRI:
"Dreptul la sanatate este un drept constitutional. Iar SRI actioneaza, impreuna cu celalte institutii partenere, pentru a proteja acest drept, alaturi de toate celelalte drepturi constitutionale ale cetatenilor. SRI informeaza decidentii legali despre vulnerabilitatile sistemului public de sanatate. In documentele de informare adresate beneficiarilor legali, cu privire la problema infectiilor nosocomiale, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzatoare pentru dezinfectantii utilizati la nivelul unitatilor spitalicesti din tara. Printre beneficiarii legali ai informarilor noastre pe aceasta problematica sunt presedintii de Consilii Judetene, prefectii, ministrii, primul-ministru, Presedintele Romaniei. Toti acesti beneficiari legali au primit informari constante, fiecare, potrivit atributiilor lor, despre disfunctionalitatile din sistemul public de sanatate din Romania. In ultimii cinci ani, SRI a trimis circa 100 de informari, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infectiilor nosocomiale intraspitalicesti."
***
Tolo.ro continua seria dezvaluirilor legate de acest caz intr-un material publicat astazi, in care se arata ca un medic epidemiolog, sursa a SRI, a facut public prin intermediul Gazetei Sporturilor un document pe care l-a trimis ofiterilor sai de legatura in octombrie 2014.
„Vreme de 8 ani, le-am dat mii de acte celor de la SRI... Nu am sesizat vreun efect după informările mele. Licitațiile s-au trucat în serie. Substanțele neconforme au intrat în spitale. Cei din SRI îmi spuneau că fac și ei informări mai sus și că nu se întâmplă nimic. Iar eu le ziceam că, din cauza dezinfectanților cu mari probleme de calitate, mor oameni pe capete..." a spus medicul citat de tolo.ro
Acesta a dat cateva exemple de situatii extrem de problematice care au loc in spitalele romanesti: "În sălile de ATI nu ai voie, conform legii, să folosești dezinfectanți medii, ci doar de înaltă dezinfectare. Dar, prin măsluirea avizelor, Comisia Națională Pentru Biocide dă avize pe standarde pe care dezinfectanții nu le trec în realitate! Și așa ajungem să spălăm instrumentarul de operație sau saloanele de ATI cu substanțe care nu sunt conforme", a mai spus medicul.
Conform sursei citate, SRI a confirmat ca s-au "facut informari despre calitatea necorespunzatoare a unor dezinfectanti folositi in spitale", dar ministrii Sanatatii neaga ca au primit astfel de informari de la Serviciu.
***
O ancheta a Gazetei Sporturilor publicata saptamana trecuta a dezvaluit ca dezinfectantii sunt diluati si au calitate foarte slaba. "In cadrul acestor controale vor fi ridicate probe din dezinfectanti pentru a fi trimise la testare in vederea stabilirii eficientei acestora. De asemenea, in cadrul acelorasi controale, se vor recolta probe separat si vor fi trimise la laboratoare pentru a verifica daca concentratiile inscrise pe eticheta sunt in concordanta cu continutul", informa Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat. "Odata cu aparitia in spatiul mediatic a problemelor legate de situatia biocidelor, ministrul Sanatatii a dispus Corpului de Control demararea unor controale mixte impreuna cu Inspectia Sanitara de Stat si Serviciile de Control in Sanatate Publica din cadrul Directiilor de Sanatate Publica. Precizam faptul ca aceste controale se vor derula in stransa legatura cu ancheta penala aflata pe rolul Parchetului General", precizeaza Ministerul Sanatatii, in comunicat.
Ministerul Sanatatii mai informa ca va dispune, prin intermediul Directiilor de Sanatate Publica, ca toate unitatile sanitare din tara care utilizeaza dezinfectantii achizitionati de la compania Hexifarma sa verifice prin autocontrolul propriu eficienta acestora. Directiile Judetene de Sanatate Publica vor supraveghea acest proces si, de asemenea, prin sondaj vor recolta probe suplimentare pe care le vor analiza in laboratoarele proprii.
Parchetul General s-a autosesizat martea trecuta in cazul dezinfectantilor diluati din spitale, dupa ancheta jurnalistilor de la Gazeta Sporturilor care arata ca solutiile ar fi diluate.
Investigatia publicata pe tolo.ro arata ca Suprasept, un biocid folosit de firma care dezinfectează 2.000 de săli de operație din România, din peste 350 de spitale, ar fi fost considerat „etichetat necorespunzător” în Raportul DSP pe 2014, fara ca autoritatile statului roman sa ia masurile necesare in aceasta privinta.
Gazeta a cumpărat în decembrie 2015 un bidon sigilat de un litru de Suprasept din lotul cu nr: 172 din 08.2015 – Expiră în AUG 2018. "Am plătit un test la laboratorul institutului de stat ICECHIM, al cărui rezultat ne-a sosit ieri, confirmînd documentele sursei din fabrică! Ambele substanțe active din Suprasept sînt diluate față de etichetă: prima de 10 ori !!! și a doua cu 30%. Testul a costat 800 de lei, iar spitalele i-au dat lui Hexi Pharma, în ultimii 9 ani, contracte 30 de milioane de euro fără ca autoritățile să-i controleze vreodată în laborator substanțele. Nici patronul firmei, nici directorul general și nici ministrul sănătății n-au dorit să comenteze situația," se arata in investigatia publicata pe tolo.ro. Dupa aderarea Romaniei la UE, au fost create laboratoare care sa faca testele fizico-chimice pentru controlul biocizilor care au un rol important în combaterea infecțiilor nosocomiale. Conform unei surse de la un astfel de laborator, citata de tolo.ro, autoritatile statului nu au folosit expertiza acestor laboratoare. Conform sursei citate, autoritatile nu controleaza concentratia produselor pentru dezinfectarea spitalelor livrate de diferite firme in spitalele din Romania iar Directiile de Sanatate Publica nu iau masurile necesare pentru a bloca acest fenomen.