Dezvăluiri despre celebra OUG 13, asumată de Florin Iordache, care îl făcea scăpat pe Dragnea

Laurentiu Gheorghe | 31.01.2020

Gabriela Scutea, propusă pentru postul de procuror general, dezvăluie după trei ani de la redactarea OUG 13/2017 cum s-au purtat negocierile de atunci în Ministerul Justiției condus de Florin Iordache.

Pe aceeași temă

Procurorul Gabriela Scutea era secretar de stat în Ministerul Justiției în perioada când a fost redactată și adoptată celebra OUG care a scos sute de mii de oameni în stradă. Ea fusese numită în funcție la data de 1 februarie 2016 de către fostul ministru din Cabinetul Cioloș, Raluca Prună, pe o perioadă determinată de un an. Scutea coordona Direcția elaborare Acte Normative, de aici și contestarea nominalizării ei ca procuror general al României de către actualul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu din cauza presupusei implicări în redactarea actului de gratiere.

Procurorul sustine intr-un interviu acordat justnews.ro ca termenul de zece zile pentru intrarea in vigoare a OUG 13/2017 a fost propus de Alina Barbu, specialist in drept penal de la Directia Elaborare Acte Normative din cadrul ministerului. Aceasta ar fi propus initial 20 de zile, insa Florin Iordache ar fi cerut intrarea OUG in vigoare mai repede, astfel ca au ramas 10 zile in actul final. Decizia s-a luat dupa o discutie in trei: Scutea, Barbu si Iordache.

„Da, doamna Barbu a zis: Domnule ministru, opinia noastra, la nivel tehnic, este, in mod clar, ca trebuie sa fie 20 de zile si i-a prezentat ministrului niste argumente. Nu mai stiu daca in acel moment domnul ministru nu a zis ceva de genul: Bine, bine, dar sa se grabeasca.

Eu i-am explicat ca nu putem, ca termenele sunt pe lege, ca trebuie sa te raportezi la Cod, ca trebuia sa fie un termen. Iar ministrul a spus: 10 zile sunt de ajuns? Am mai ajuns la un moment dat la o discutie intre doi decidenti, in care am zis: Nu se poate fara termen. Asta a fost tot ce are legatura cu paternitatea termenului de 10 zile."

Intrebata daca a semnat avize pentru OUG 13/2017, Scutea a declarat: "Am semnat hartii in care prezentam inoportunitatea demersului, cu multe argumente."

Pragul de 200.000 de euro

Scutea a facut precizari si cu privire la introducerea pragului de 200.000 de euro pentru incriminarea infractiunii de abuz in serviciu. Daca ar fi intrat in vigoare aceasta modificare legislativa, fostul lider PSD, Liviu Dragnea, ar fi scapat de acuzatiile din dosarul Angajarilor fictive, deoarece acolo prejudiciul era calculat la 108.000 de lei.

Potrivit acesteia, pragul de 200.000 de euro ar fi fost propus de procurorul Oana Schmidt Haineala, care acum candideaza pentru functia de adjunct DIICOT. Haineala fusese numita secretar de stat la MJ, dupa ce anterior ocupase functia de consilier in MJ. Schmidt-Haineala a fost revocata de la MJ in 2017, in contextul scandalului OUG 13, la cererea procurorului general Augustin Lazar.

"Daca tot trebuia pus un prag, tinind cont de decizia Curtii Constitutionale, eu am fost cea care a militat pentru un prag de 10.000 de euro, care mi s-a parut si acesta foarte mare pentru Romania. Acest prag era prevazut in legislatia europeana, cu privire la infractiunile contra intereselor financiare," sustine Scutea.

Cine a propus acel prag de 200.000, doamna Oana Schmidt Haineala sau Florin Iordache?

"Nu mai stiu sigur, dar cred ca doamna Haineala a avut argumente inspre acel prag. Eu tineam de pragul de 10.000 de euro," raspunde Gabriela Scutea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22