Pe aceeași temă
Deși campania electorală pentru alegerile prezidențiale se va încheia în România, vineri la ora 24:00, primele secții de votare s-au deschis în cursul nopții, în Noua Zeelandă, apoi în Australia, Japonia, Coreea de Sud, Filipine, China, Malaezia şi Singapore, fiind pentru prima dată în ultimii 30 de ani când românii din străinătate au la dispoziție 3 zile pentru a putea vota.
Prima secție a fost deschisă în Noua Zeelandă. La secţiile de votare din afara României organizate pentru alegerile prezidenţiale au votat vineri până la 08:00, ora României, aproximativ 200 de alegători, conform Digi24. Aceştia şi-au exprimat dreptul de vot la secţii de votare din Noua Zeelandă, Australia, Japonia, Coreea de Sud, Filipine, China, Malaezia şi Singapore.
Ministerul de Externe a anunțat că problemele tehnice, extenuarea personalului sau numărul insuficient de membri din cauza căruia să nu poată funcționa o secție de votare se numără printre riscurile la scrutinul din diaspora. De asemenea nu se exclude nici posibilitatea de a se crea cozi, în cazul în care fluxul de alegători nu va fi constant pe perioada celor trei zile de vot la alegerile prezidențiale în secțiile din străinătate.
În premieră, românii din străinătate au putut vota și prin corespondență, dacă s-au înregistrat pe www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă. În diaspora, cei mai mulți au optat pentru votul prin corespondență, respectiv 41.003, iar 38.944 au ales votul la secțiile de votare.
Prin introducerea datelor personale, alegătorul din diaspora poate afla secția de votare la care a fost arondat, inclusiv adresa acesteia, accesând Registrul Electoral.
Lista celor 835 de secţii de votare din străinătate este publicată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.
Secțiile de votare din străinătate vor fi deschise timp de trei zile pentru fiecare tur al alegerilor, după cum urmează:
Vineri, 8/22 noiembrie 2019, între orele locale 12.00-21.00
Sâmbătă, 9/23 noiembrie 2019, între orele 7.00-21.00
Duminică, 10/24 noiembrie 2019, între orele 7.00-21.00
Votarea poate fi prelungită până la ora 23.59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21.00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.
În străinătate se poate vota cu un act de identitate valabil, emis de statul român, respectiv:
cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic;
paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic;
paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).
Candidații înscriși pe buletinele de vot, în ordinea stabilită prin tragere la sorți de către Biroul Electoral Central:
Klaus Iohannis - Partidul Naţional Liberal,
Theodor Paleologu - Partidul Mişcarea Populară,
Dan Barna - Alianţa USR-PLUS,
Kelemen Hunor - Uniunea Democrată Maghiară din România,
Viorica Dăncilă - Partidul Social Democrat,
Cătălin Ivan - Alternativa pentru Demnitate Naţională,
Ninel Peia - Partidul Neamul Românesc,
Sebastian-Constantin Popescu - Partidul Noua Românie,
John-Ion Banu - Partidul Naţiunea Română,
Mircea Diaconu - Alianţa UN OM,
Bogdan Marian-Stanoevici - independent,
Ramona-Ioana Bruynseels - Partidul Puterii Umaniste,
Viorel Cataramă - Dreapta Liberală,
Alexandru Cumpănaşu - independent.