Pe aceeași temă
ANAF a decis sa ridice sechestrul impus Rafinariei Petrotel din Ploiesti, detinuta de gigantul rus Lukoil, potrivit Digi24. Recent, potrivit unor surse a aparut informatia conform careia ANAF ar fi pus sechestru asigurator asupra marfurilor Petrotel, situatie despre care reprezentantii rafinariei au refuzat sa comenteze.
Astfel, potrivit sursei citate, activitatea rafinariei va fi reluata integral incepand de luni.
Rafinaria trebuia sa-si reporneasca miercuri instalatiile oprite pentru o revizie tehnica."Faptul ca ANAF a pus sechestru pe bunurile Rafinariei Petrotel Ploiesti, pe antrepozitul fiscal, inseamna ca aceasta companie nu poate vinde nici benzina si nici motorina pe care le rafineaza. Astfel, pentru a-si alimenta benzinariile, trebuie sa apeleze la piata libera, iar de acolo va cumpara combustibil la un pret mai mare decat cel produs la rafinaria de la Ploiesti", nota Digi24.
ANAF nu a vrut sa comenteze situatia de la Lukoil, insa surse din piata de energie vorbeau despre un sechestru pe antrepozitul fiscal. Inspectorii ANAF verificau toate actele companiei pentru a vedea modul in care au fost accizate produsele rafinate.
Liderul de sindicat, Vasile Paraschivoiu, a declarat pentru max-media.ro ca "in fiecare zi, in ultimul an, au fost masini ale ANAF la rafinarie", dar a negat informatiile potrivit carora s-ar pregati proteste ale muncitorilor. "E o informatie falsa. Noi suntem de acord ca statul sa-si recupereze paguba, daca aceasta exista", a precizat Paraschivoiu.
Sechestru ANAF pe rafinaria Petrotel Ploiesti, in 2014
Rafinaria Petrotel Ploiesti s-a aflat anul trecut in centrul unui scandal imens cu conotatii politice, dupa ce Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti a decis, in luna octombrie, punerea sub sechestru asigurator a produselor rafinariei Petrotel Lukoil aflate in depozitele si conductele Oil Terminal, pana la concurenta sumei de 1,039 miliarde lei. Prejudiciul estimat era de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscala si restul din spalare de bani.
Prim-vicepresedintele Lukoil, Vladimir Nekrasov, a avertizat atunci ca grupul va inchide definitiv rafinaria Petrotel din Ploiesti daca procurorii nu vor ridica sechestrul institutit pe stocurile si patrimoniul companiei.
Basescu si Ponta, contre pe Lukoil
Presedintele de la acel moment, Traian Basescu, vorbea in acest context despre o abordare de tip putinian din partea Lukoil.
Seful statului a atras atentia cu privire la “santajul” facut de compania ruseasca asupra statului roman. Basescu a adus in discutie si o eventuala preluare de catre statul roman a rafinariei de la Ploiesti. “Consider ca o astfel de abordare e inadmisibila, iar daca maine va stabili sa nu reia productia cer guvernului sa fie pregatit sa preia rafinaria de la Ploiesti”, a declarat presedintele.
Basescu a comparat atitudinea Lukoil cu “o abordare de tip putinian”. “Asa ceva face Putin in tara lui, nu intr-o tara a UE - comportamentul nostru trebuie sa fie pe intelesul rusilor si va trebui sa ne comportam la fel”, a subliniat presedintele, la acel moment.
In contrapartida, premierul Victor Ponta s-a declarat nemultumit de sechestrul impus de procurori in cazul prezumtivei evaziuni de 230 de milioane de euro de la Lukoil, afirmand ca acolo sunt 3.500 de angajati care trebuie sa isi primeasca salariile, iar actionarii nu "fugeau cu conductele in Rusia".
Premierul Victor Ponta a afirmat, in acest sens, ca “o companie nu pleaca din tara pentru ca este nervos presedintele la ora trei”.
CITESTE SI: