Din biroul lui Ciolacu: PSD refuză anticipatele; boicot la votul de învestire a Guvernului Orban 2

Laurentiu Gheorghe | 19.02.2020

Fruntașii social-democrați, strânși miercuri seară în biroul lui Ciolacu înainte de ședința CEx au decis să amâne anticipatele cât de mult, boicot la învestirea Guvernului Orban 2, focus pe locale.

Pe aceeași temă

La întâlnirea de la Camera Deputaților din biroul lui Ciolacu au participat, printre alți șefi, Paul Stănescu, Mihai Tudose, Gabriel Zetea, Niculae Bădălău dar și Călin Popescu Tăriceanu, încă liderul ALDE. Liderii PSD urmează să prezinte rezultatul discuțiilor și în ședința CEX.

Conform surselor politice, parlamentarii PSD vor avea interzis la ședința de plen pentru învestirea Guvernului Orban 2 din 24 februarie, cu șanse maxime de reușită, PNL fiind în dificultate să asigure cvorumul fără PSD, ALDE, UDMR și Pro România.

O altă decizie luată în ședința informală este că ordonanța de urgență privind organizarea alegerilor anticipate va fi respinsă în integralitatea sa de către Camera Deputaților. De altfel Marcel Ciolacu a declarat înaintea ședinței CEX că PSD va face un proiect de lege prin care va reglementa prevederile legate de Diaspora.

„Domnul Orban, în continuare este în campanie electorală, chiar dacă este demis și minte. Mai mult. PSD, la fel cum a dovedit și când am făcut sesiune extraordinară la solicitarea Președintelui României, am fost provotul de trei zile pentru cei din Diaspora și vom fi la fel. Vom veni cu proiect de lege asumat de către PSD, partea din OUG, tot ceea ce privește Diaspora, îl vom înainta Parlamentului”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri, înaintea CEx al PSD de la Parlament

Potrivit Constituției, președintele României poate dizolva Parlamentul – pasul premergător anticipatelor – doar după ce acesta respinge două solicitări de învestitură a guvernului în termen de 60 de zile. Termenul a început să curgă pe 10 februarie, ziua în care Ludovic Orban a transmis Parlamentului solicitarea de învestire a celui de-al doilea său cabinet.

Comitetul Executiv al PSD s-a reunit miercuri la Parlament. Liderul grupului PSD din Camera Deputaților Alfred Simonis a declarat, în urmă cu o zi, că PSD îi va solicita premierului desemnat să facă noi propuneri de miniștrii în locul celor care au primit aviz negativ în comisii. În cazul în care Ludovic Orban nu va desemna nume noi, PSD va boicota ședința din 24 februarie prin care trebuie dat votul pentru învestirea cabinetului.

Liderul deputaţilor PSD a susţinut că parlamentarii PNL sunt puşi în situaţia ridicolă de a vota împotriva Guvernului propus de propriul partid.

„În fiecare zi asistăm cum PNL fuge de guvernare. Este un spectacol grotesc pus în scenă de PNL, de Guvernul Orban demis şi de preşedintele României. Înţeleg că astăzi au avut consultări cu partidele politice pentru a se asigura că nimeni nu va vota Guvernul Orban. Vă daţi seama cât de ridicoli vor fi parlamentarii PNL în ziua în care se va vota învestirea Guvernului Orban, preşedinte al PNL, aceştia nu vor vota Guvernul propus. Nu pot să înţeleg decât faptul că sunt şi ei de acord cu noi că este un Guvern incompetent, incapabil să guverneze România şi, de aceea, nu-l votează. Situaţia este extrem de ridicolă. În loc să discutăm despre ceea ce este prioritar pentru România: investiţii, plusvaloare, bunăstare, nu facem altceva decât să vorbim de alegeri anticipate, să ducem ţara în instabilitate, să o menţinem în instabilitate încă câteva luni de zile, pentru a organiza alegeri anticipate cu doar câteva luni înainte de alegeri la termen, practic înainte cu patru luni de zile”, a menţionat Simonis.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22