Din septembrie 2019, cei care au contribuit 5 ani la Pilonul II vor putea alege doar Pilonul I

Redactia | 22.12.2018

Darius Vâlcov spune că, prin noul OUG, care prevede modificări fiscale, cei care au contribuit la Pilonul II vor putea opta doar pentru Pilonul I dacă au contribuit cinci ani la Pilonul II.

Pe aceeași temă

„Vor putea să-și retragă banii, dar doar către Pilonul I de pensii. În momentul retragerii, banii din Pilonul II rămân la Pilonul II, nu vor fi mutați și banii la Pilonul I. Începând de anul viitor, de când noua lege a pensiilor va fi aplicată (n.red. - din septembrie 2019), ne vom afla în situația în care o parte dintre cetățeni vor avea o contribuție de 25%, integrală la Pilonul I, iar altă parte va avea 21,25% la Pilonul I și 3,75% la Pilonul II. Randamentul celor 3,75% la Pilonul II este, anual, de aproximativ 3-4%. Dincolo, câștigul, care poate fi obținut din cei 25% la Pilonul I sau 21,25% pentru cei care au și Pilonul II, crește mult mai alert, pentru că, anul viitor, punctul de pensie crește cu 15%, peste doi ani cu 40%. Atunci, s-ar putea ca românii să înțeleagă că partea pe care o virează crește mai puțin, crește cu 3-4%, iar partea virată către stat crește cu 15%, respectiv 40%. Atunci, cei care vor dori ca întreaga contribuție să meargă la creșterea, că nu este randament, care este anunțată și votată în Pilonul I de pensii de 15-40% se vor retrage de la Pilonul II și se vor duce la Pilonul I. Cei care nu vor avea încredere în Pilonul II, Pilonul I și vor dori să-și mențină ouăle în două coșuri vor păstra banii și în Pilonul II”, a explicat Darius Vâlcov, în cadrul unor declarații de presă făcută vineri seară.

De menționat că, așa cum a spus și consilierul premierului, Pilonul I (cel clasic de stat) nu are un randament, ci este crescut după cum stabilesc autoritățile. Acesta a mai spus că această propunere a fost discutată cu partenerii de la ALDE.

De asemenea, pentru această trecere la Pilonul I nu va fi plătit niciun comision. „Din momentul în care faceți cererea (n.red. - de retragere de la Pilonul II), banii vă rămân în Pilonul II, îi veți lua, când veți ieși la pensie, iar pentru Pilonul I veți avea o contribuție de 25%”, a completat Vâlcov.

Cererea va putea fi depusă doar de către cei care au contribuit minimum cinci ani la Pilonul II de pensii.

„Pentru că vorvbim de administrarea a zece miliarde de euro (n.red. - nivelul contribuțiilor la Pilonul II de pensii, în ultimii 11 ani), am solicitat ca, într-un termen de un an, aceste societăți să ajungă la un capital social după cum urmează: dacă administrează fonduri de până la 100 de milioane de euro, capitalul social trebuie să fie 5% din valoarea contribuțiilor administrate; dacă administrează fonduri între 100 și 500 de milioane de euro, capitalul social trebuie să fie de 7%, iar peste 500 de milioane de euro, capitalul social trebuie să fie de 10%”, a precizat Vâlcov.

„Toate aceste comisioane se luau din conturile celor care depuneau acești bani. Este vorba de 100 de milioane de euro comisioane de euro comisioane care s-au încasat în acest an, de aceste șapte societăți de administrare care au, în medie, 22 de salariați”, a menționat Vâlcov.

Consilierul prim-ministrului a adăugat că, din acea 100 de milioane de euro, de anul viitor, oamenilor le rămân 50 de milioane.

„Unul dintre fonduri administrează 3,2 miliaarde de euro. Capitalul social al acestui fond este de 7 milioane de euro. Gândiți-vă care este riscul ca o societate atât de micuță, de 7 milioane de euro să administreze asemenea cantități de bani? Pentru a ne asigura că se va face o administrare precaută, se impune această obligație, de a veni și partenerul care dorește să administreze cu o contribuție de până la 10%”, a explicat Vâlcov.

În aceste condiții, fondul menționat va trebuie să își majoreze capitalul social de 45,7 ori.

Consilierul premierului a mai spus că, pentru Pilonul II de pensii, de anul viitor, comisioanele vor fi reduse.

„Comisionul de administrare de 2,5%, care inițial trebuia să funcționeze pentru o perioadă de până la 5 ani a fost redus la 1%, în condițiile în care și acest 1% se va împărți între administratorii de fonduri de pensii private, 0,5%, respectiv Casa Națională de pensii 0,5%”, a explicat Vâlcov.

În plus, comisionul de 0,05% pe lună a fost înlocuit cu un comision care variază între 0,02% și 0,07%, în funcție de performanță.

„Pentru fondurile care au un randament mai mic decât inflația, vor putea percepe un comision de 0,02% pe lună. Dacă randamenul va fi mai mare cu un procent față de inflație, va crește la 0,03% și tot așa până la 0,07%, dacă randamentul va fi mai mare de 4 procente peste rata inflației”, a detaliat Vâlcov.

Rata anuală a inflației din noiembrie a fost de 3,4%, în scădere de la 4,3% în octombrie, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

De asemenea, prin noua OUG, administratorii de fonduri pot investi banii din Pilonul II de pensii în proiecte public-private.

Contribuția la Pilonul II a rămas la 3,75%. Valaorea contribuțiilor virate la Pilonul II au fost de 7,06 miliarde de lei, la 11 luni, față de 6,52 miliarde de lei, în aceeași perioadă a anului trecut.

„Contribuția medie, pe lună, pe fiecare persoană a fost de 153 de lei în 2017, iar în 2018 mai mare, de 159 de lei”, a precizat Vâlcov.

Consilierul premierului a mai spus că 7% dintre cei care și-au retras banii din Pilonul II de pensii în 2016 și 2017 au primit mai puțini bani decât cei virați.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22