Dinu Pescariu și Claudiu Florică, la un pas să scape de acuzațiile din dosarul Microsoft

Redactia | 05.04.2018

Tribunalul București a anulat joi ordonanța de punerea în mișcare a acțiunii penale față de Dinu Pescariu și Claudiu Florică, trimiși în judecată pentru spălare de bani în dosarul Microsoft. Decizia Tribunalului nu este definitivă.

Pe aceeași temă

 

 

„Constată că în cauză lipsește autorizarea prealabilă a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Dispune anularea ordonanței de punere în mișcare a acțiunii penale din 18 ianuarie 2018 față de inculpați. Cu drept de contestație”, se arată în decizia tribunalului, relatează Agerpres.

 

Pe 19 ianuarie, fostul jucător de tenis Dinu Pescariu s-a prezentat la DNA, unde a fost informat că are calitate de inculpat în dosarul Microsoft, pentru spălare de bani.

 

Ulterior, în data de 1 februarie, el a fost trimis în judecată, alături de Claudiu Florică, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor.

 

Potrivit DNA, faptele au fost comise de cei doi în calitate de reprezentanți ai societăților Profinet AG și Slytehrin Marketing Ltd.

 

DNA susține că, în perioada decembrie 2003 - octombrie 2004, reprezentanții ai Guvernului au inițiat și susținut proiecte de HG, prin care s-a aprobat încheierea cu Fujitsu Siemens Computers a unui contract comercial de închiriere de licențe Microsoft, după care s-a aprobat extinderea contractului.

 

Conform DNA, în cuprinsul hotărârilor respective s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru licențele Microsoft, cu scopul de a favoriza această firmă prin evitarea organizării unei licitații publice. Extinderea contractului comercial de închiriere de licențe și pentru produsele educaționale Microsoft a fost aprobată prin HG 1778 din 21 octombrie 2004, fără a exista un necesar fundamentat.

 

Prejudiciul calculat de DNA în acest caz se ridică la 66.965.343 USD, în dauna Secretariatului General al Guvernului și Ministerului Comunicației și Tehnologiei Informației.

 

DNA mai arată că suma de 22.787.515 dolari, reprezentând aproximativ o treime din folosul necuvenit obținut din infracțiunea de abuz în serviciu de către Fujitsu Siemens Computers, a făcut obiectul infracțiunii de spălare de bani. Pentru disimularea originii ilicite a banilor, a fost încheiat un contract de consultanță fictiv între Fujitsu Siemens Computers și Profinet AG.

 

"În baza acestui contract, au fost transferate în contul Profinet AG suma de 15.553.878,86 USD la data de 11.05.2004 și suma de 7.233.510 USD la data de 30.11.2004. În perioada mai - decembrie 2014, prin subcontractarea succesivă în mod fictiv a unor servicii de consultanță, sumele de bani au tranzitat o serie de conturi ale unor firme off-shore (Slytehrin Marketing Ltd, Zonko Overseas Ltd)", mai spune DNA.

 

Procurorii susțin că persoanele implicate în operațiunile privind disimularea originii ilicite a banilor au fost Claudiu Florică și Dinu Pescariu, ultimul fiind și beneficiarul final al unei părți din suma de peste 22 de milioane de dolari.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22