Diplomat american: Urmărim cu atenție discuțiile despre amnistie. Trebuie respectate principiile UE

Redactia | 11.12.2018

Noul asistent adjunct al secretarului de stat pentru Afaceri Europene, Matthew Boyse, a declarat că SUA „urmăresc cu atenție” evoluția statului de drept și așteaptă „ca România să meargă pe calea corectă”.

Pe aceeași temă

”Când a ales să intre în UE și NATO, România a adoptat principiile care le guvernează. România e o democrație care se luptă cu aceste probleme în mod cotidian (…) Discutăm în mod regulat cu guvernul”, a mai spus oficialul american într-o discuție cu ziariști români.

"Mă aflu aici pentru a lucra în ceea ce privește relația dintre SUA si România. Vreau sa duc mai departe munca făcută de predecesorul meu și vreau să intensific dialogul cu Romania, mai ales acum, când țara dumneavoastră a devenit o putere la Marea Neagră și are un rol mult mai important decât cel avut în urmă cu doar două luni", a declarat Matthew Boyse, la București.

Matthew Boyse îi urmează în funcție lui Hoyt Yee, care a demisionat în ianuarie 2018, și se află la prima lui vizita in Romania din această poziție, și a avut întâlniri cu oficialii de la București.

In ceea ce privește posibilitatea ca Guvernul Romaniei sa emita o ordonanta de amnistie si gratiere, reprezentantul Departamentului de Stat al SUA a spus ca "spera ca Romania sa ramana atasata de valorile Uniunii Europene si sa continue pe calea corecta".

De asemenea, diplomatul american a subliniat ca este "îngrijorat" de incercările repetate ale majoritatii parlamentare de a modifica sistemul de justitie din Romania in interesul celor aflati la putere.

Semnalul transmis de Matthew Boyse oficialilor de la Bucuresti nu este unul de sustinere entuziasta, ci, mai degraba, unul de preocupare fata de posibilitatea ca Guvernul Romaniei sa faca pasi care sa indeparteze tara noastra de principiile si valorile statelor occidentale.

In contextul tensiunilor militare din Marea Azov dintre Ucraina si Rusia, rolul strategic al Romaniei a capatat noi dimensiuni in ce priveste securitatea din zona Marii Negre, a mai spus diplomatul american.

El a vorbit pe larg despre amenințarea Rusiei și a Chinei în regiunea Europei Centrale și de Est și a avertizat că Moscova ”nu acceptă alegerea făcută de țările din regiune și vrea să le influențeze, astfel încât să tăvălească în noroi această alegere de a fi parte din vest. O face în multe moduri, economic dar și politic, prin ceea ce ei numesc măsuri active, o direcție de politică externă adresată țărilor din Europa Centrală, dar și statelor din vest și SUA. Rusia încearcă să recâștige influența, să dividă și să creeze dificultăți în societățile noastre”.

Matthew Boyse a vorbit și despre răspunsul societăților occidentale la amenințarea Rusiei: ”Sunt oameni în România care gândesc strategic și le pasă de aceste lucruri, le-au observat și sunt preocupați de ele. E încurajator să văd o înțelegere sănătoasă în societatea română, dar e o problemă pe termen lung, care va dura mulți ani. Aceasta nu e o simplă campanie, e o strategie pe termen lung”.

Boyse a vizitat deja Bulgaria si va merge si in Cehia si Slovacia in zilele urmatoare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22