Pe aceeași temă
Șase persoane, printre care se află și patru profesori, au fost reținute de procurorii Parchetului General în dosarul "Diplome de licență fără studii', în timp ce față de alte nouă persoane s-a dispus măsura controlului judiciar, anunță Parchetul General într-un comunicat remis presei joi.
Astfel, au fost reținute șase persoane, dintre care patru sunt cadre didactice:
Lucian Păiușan acuzat de luare de mită în formă continuată (17 acte materiale);
Viorica Daniela Vincze-Iancsi, acuzată de luare de mită în formă continuată și trafic de influență;
Olga Domnica Moldovan, acuzată de luare de mită;
Irina Monica Orășan-Alic, acuzată de complicitate la luare de mită, fals informatic și folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, trafic de influență.
De asemenea au fost reținuți doi informaticieni: Viorel Eduard Orășan-Alic și Bogdan Alexandru Torcea, acuzați de luare de mită, fals informatic, folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
Cei șase inculpați vor fi prezentați joi la Tribunalul București cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Totodată, Parchetul a pus nouă persoane sub control judiciar pe o perioadă de 90 de zile: Emil Nicolae Urtilă (cadru didactic), Allbertino Radu Jipa (cadru didactic), Laura Corina Nicolescu (cadru didactic), Ramona Gligor (cadru didactic), Taha Abed-El-Kader (intermediar), Dahamshi Ahmed (intermediar), Rinaldi Matteo și Procopio Marco Antonio (studenți), Heib Khattab (student).
Procurorii susțin că, pe parcursul anilor universitari 2015 — 2016 și 2016 — 2017, în schimbul unor sume de bani de până la 400 de euro, cadre didactice din cadrul celor două universități nu și-au îndeplinit în mod corespunzător atribuțiile de serviciu, respectiv nu au procedat la examinarea corespunzătoare a studenților cu ocazia desfășurării examenelor de an la materiile la care sunt titulari sau chiar la susținerea examenului de licență, la probele practice, permițându-le studenților susținerea lor în mod formal, cu încălcarea cadrului legal.
Concret, studenții primeau de la informaticieni, prin SMS, răspunsurile la testele grilă de la examenele de an derulate online.
De asemenea, prin intervenția informaticienilor în softurile universităților, răspunsurile date de studenți la testele grilă erau modificate în sistem astfel încât în final să obțină note cu care să poată promova examenele. În unele situații s-a operat direct modificarea notelor în scopul promovării la disciplinele respective. În ceea ce privește lucrările de licență, în schimbul unor sume de 500 — 600 de euro, acestea erau achiziționate de studenți direct de la profesori, în format electronic, conținând inclusiv prezentări în format power point.
Anchetatorii spun că unii dintre studenții străini de la cele două universități au urmat cursuri în limba română și au promovat ulterior toate examenele în limba română, necunoscând această limbă. Dintre studenții care cunosc limba română, unii au devenit intermediari pentru ceilalți, ca și unii absolvenți ai universităților respective.
Peste 100 de percheziții domiciliare au avut loc miercuri dimineața la cadre didactice și studenți din cadrul celor două universități, fiind ridicate sume de bani ce însumează 350.000 de euro, precum și înscrisuri și sisteme informatice.