Pe aceeași temă
Directoarea de la CJ Sibiu a fost retinuta si ceilalti patru angajati se afla sub control judiciar dupa descinderea de luni de la sediul institutiei sibiene, anunta Agerpres.
Potrivit surselor citate, au fost pusi sub control judiciar:
- Nicolae Cracea, sef Serviciu Relatii Publice, CIC si Informatica,
- Ioan Stoica, director executiv Directia Economica,
- Valentin Vasilescu, director executiv Directia Informatica, Relatii Publice, Resurse Umane
toti din CJ Sibiu
- Emil Buciuman, administratorul unei firme.
Directia Nationala Anticoruptie a informat luni ca procurorii au efectuat perchezitii in 11 locatii situate in municipiul Sibiu, intr-un dosar privind infractiuni de coruptie si asimilate acestora, comise in perioada 2011 - 2015.
'Procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Alba Iulia efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie, comise in perioada 2011 - 2015. In cursul zilei de 1 august, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, sunt efectuate perchezitii domiciliare in 11 locatii situate in municipiul Sibiu, dintre care una la sediul unei institutii publice, iar restul la sediile unor societati comerciale si la domiciliile unor persoane fizice', se arata in comunicatul DNA.
Perchezitiile efectuate au vizat achizitii directe de la societati comerciale favorite ale fostului presedinte Ioan Cindrea, au declarat surse judiciare.
Procurorii au efectuat perchezitii la Consiliul Judetean Sibiu, dar, conform surselor, si la directoarea serviciului administrativ Ana Kraus - biroul acesteia din CJ - si la persoane fizice.
Conform surselor, Ioan Cindrea, in timpul mandatului detinut la CJ Sibiu, ar fi favorizat agenti economici, inclusiv firma ginerelui sau si a fiicei sale in cadrul unor proceduri de achizitii publice organizate de institutie.
Ancheta DNA ar viza, au mai mentionat sursele, si alti functionari, printre care si o directoare din Serviciul administrativ CJ Sibiu in legatura cu derularea unor achizitii directe de la societati comerciale.
Achizitiile urmarite de anchetatori ar fi fost derulate in perioadele 2011-2013, 2014-2015, avand ca obiect cumpararea de catre Consiliu a unor servicii de monitorizare foto/video, de reparatii si intretinere auto, precum si achizitii de materiale de intretinere/consumabile.
Sursele citate au aratat ca procedurile au fost derulate cu mentionarea de date nereale in documentele justificative ale tranzactiilor comerciale, aspecte de natura a crea un avantaj patrimonial furnizorilor, corelativ cu crearea unui prejudiciu bugetului autoritatii contractante. Adaosul ar fi fost in unele cazuri si peste 240%.
Presedintele CJ Sibiu, Daniela Cimpean, a confirmat ca au loc perchezitii DNA la sediul institutiei
Ea spune ca au fost vizate contracte aprobate de fostul presedinte Ioan Cindrea
'Perchezitiile DNA sunt legate de aceleasi chestiuni care au mai fost- serviciul Achizitii, Economic si IT, din aceeasi ancheta, se cer date suplimentare. Nu este vizata actuala conducere. E vorba de acelasi dosar, aceleasi cercetari, doar ca solicita acte in plus', a explicat Daniela Cimpean.
Potrivit acesteia, 'activitatea CJ Sibiu nu este afectata de ancheta DNA'.
Este pentru a doua oara in acest an cand au loc perchezitii DNA la CJ Sibiu. Prima data, anchetatorii au cerut documente in luna aprilie. Atunci s-au verificat mai multe contracte aprobate de fostul presedinte al CJ Sibiu Ioan Cindrea.