Directorii DSP-urilor, sporuri de 40% și 30% pentru funcționari, pe perioada stării de alertă

Laurentiu Gheorghe | 04.08.2020

Guvernul vrea să le acorde directorilor DSP-urilor sporuri de 40% din salariul de bază, iar funcționarilor din serviciul de control în sănătate publică să primească în plus 30% din salariul de bază.

Pe aceeași temă

Guvernul își motivează decizia de a acorda aceste sporuri, în nota de fundamentare a proiectului de OUG, prin faptul că în perioada stării de alertă „se dispun noi activități pe care trebuie să le desfășoare direcțiile de sănătate publică în situații de risc epidemiologic și biologic, sens în care personalul direcțiilor de sănătate publică are instituite și alte obligații, printre care enumerăm asigurarea triajului epidemiologic din punctele de trecere a frontierei, monitorizarea persoanelor aflate în auto-izolare la domiciliu, a persoanelor aflate în carantină, recoltarea probelor în teren de la persoanele care corespund definiției de caz pentru testare COVID-19, activități în care sunt implicați inclusiv funcționari publici”, scrie Hotnews.ro care a obținut documentul.

Decizia Guvernului de a aloca sporuri de 40% conducerilor DSP-urilor și de 30% funcționarilor vine într-un moment în care scandalurile legate de ineficiența direcțiilor de sănătate publică în timpul epidemiei de COVID-19 se țin lanț.

Cel mai recent este experimentul live realizat de Digi 24 pe 31 iulie, în prezența șefului DSU, Raed Arafat, care a demonstrat că la telefonul DSP București a răspuns o persoană la telefon după 30 de minute, deși este stare de alertă.

Iar luni, o femeie aflată în izolare s-a revoltat că nu poate să obțină un certificat de deces pentru soțul decedat, DSP și reprezentanții Ministerului Sănătății pasându-și responsabilitatea, timp în care femeia stătea cu cadavrul bărbatului în casă.

De cealaltă parte, DSP-urile se plâng de faptul că anchetele epidemiologice ar presupune un "volum mare de muncă" și de faptul că personalul ar fi insuficient. De precizat că direcțiile de sănătate publică nu efectuează singure anchete epidemiologice, ci efectuează, în special telefonic, triajul pacienților care se încadrează în definiția de caz și trebuie testați. Mai departe, pentru testarea pacienților, DSP beneficiază de sprijinul Serviciului de ambulanță, iar prelucrarea testelor se face de către laboratoare specializate

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22