Directorul de la Complexul Oltenia si-ar da demisia dupa o discutie cu Ministrul Energiei

Iulian Popescu | 19.11.2015

Laurentiu Ciurel, director general al Complexului Energetic Oltenia și inculpat în dosarul de corupție Turceni – Rovinari în care mai sunt judecați și Victor Ponta și Dan Șova, ar lua in considerare demisia în urma unei discuții cu noul ministru al Energiei, Victor Grigorescu.

Pe aceeași temă

 

"Am avut o discutie cu domnul Laurentiu Ciurel si am apreciat deschiderea acestuia de a lua in considerare demisia din functia de director general al Complexului Energetic Oltenia, apreciind aceasta decizie ca fiind benefica atat pentru domnia asa, cat si pentru companie", a declarat Victor Grigorescu, pentru Hotnews.

 

Ministrul a fost interpelat in Parlament în legatura cu situatia directorului de la Complexul Energetic Oltenia, trimis in judecata in dosarul lui Sova si Ponta in care cei doi politicieni sunt acuzati de spalare de bani si fals in inscrisuri.

 

Ciurel se afla in conflict de interese intrucat compania pe care o conduce s-a constituit parte civila in procesul Turceni-Rovinari. 

 

CE Oltenia ar trebui sa recupereze un prejudiciu estimat de procurorii DNA la 19,7 milioane de lei, din care 2,7 milioane de lei provocat de actualul director general, Laurentiu Ciurel, inculpat in acest dosar.

 

CITIȚI ȘI: Dosarul lui Dan Sova - Un dosar cu avocati, carbune, management privat la stat si concedieri

 

Complexul Energetic Oltenia, companie gigant cu peste 15.000 de angajati, se confrunta si alte probleme, nu doar de natura penala. Anul trecut, compania a inregistrat cea mai mare pierdere dintre societatile de stat: aproape 700 de milioane de lei. Practic, o companie cu profit de 118 milioane de lei in 2012 a ajuns in doar doi ani in pragul falimentului, in doar doi ani. De asemenea, valoarea creantelor a crescut de la 300 de milioane de lei in 2012 la peste 1 miliard in 2014, iar platile restante de la zero in 2012 la peste 50 de milioane de lei in 2014. In ciuda acestei situatii, managerul Laurentiu Ciurel a fost mentinut in functie, motivul invocat in mai multe randuri de fostul ministru al energiei Andrei Gerea fiind faptul ca a fost numit in baza OUG 109/2011 privind managementul corporativ. Insa si aceasta numire a starnit controverse.

 

Ciurel detine functia de director general al Complexului Energetic Oltenia din septembrie 2012, chiar din momentul infiintarii companiei prin fuziunea complexurilor energetice Craiova, Rovinari si Turceni si Societatea Nationala "Lignitul Oltenia". La inceput a fost interimar, iar din ianuarie 2013 este director general, fiind o numire controversata.

 

Ciurel sustinea ca a ajuns director general prin OUG 109/2011 privind managementul corporativ, insa procesul de numire a fost contestat de actionarul minoritar Fondul Proprietatea care acuza incalcari grave ale legislatiei.

 

***

 

Ciurel mai are si alte probleme cu justitia, in afara porcesului in care este coleg de dosar cu ponta si Sova.

 

In luna mai, ministrul Energiei de la acea vreme, Adrian Gerea, a trimis la DIICOT raportul Corpului de Control al ministerului privind un contract pagubos incheiat de Complexul Energetic Oltenia (CEO) cu o firma de apartament din Constanta.

 

Verificarile Corpului de Control au avut in vedere un contract incheiat de directorul general al CEO Laurentiu Ciurel cu BVA Coal SRL, o firma de apartament din Constanta. Contractul a fost incheiat pentru livrarea a 1,2 milioane de tone de lignit, potrivit HotNews.
 

(Laurentiu Ciurel)

Directorul general al companiei, Laurentiu Ciurel, a semnat la sfarsitul anului trecut un contract extrem de pagubos cu o firma de apartament din Constanta, BVA Coal SRL. Pentru a semna acest contract, Complexul Energetic Oltenia a renuntat chiar sa participe la o licitatie organizata de autoritatile din Serbia pentru achizitia a doua milioane de tone de lignit, la un pret foarte bun.

 

Si, desi afacerea cu Serbia a fost discutata chiar si la nivel de ministri, CEO nu s-a inscris la licitatie.

 

In schimb, contractul banos din Serbia a fost incheiat cu un consortiu format din doua firme sarbesti si o SRL constanteana infiintat cu trei saptamani inainte de licitatie. Ciudat e ca dupa trei saptamani de la licitatie, CE Oltenia a incheiat contract de vanzare a 1,2 milioane de tone de lignit cu respectiva SRL, la un pret de aproape trei ori mai mic decat ar fi obtinut la licitatia din Serbia. Mai grav este ca acest pret ar fi sub costurile din 2014.
 

CEO: Contractul e suspendat

 

Potrivit sursei citate, Complexul Energetic Oltenia sustine ca respectivul contract a fost suspendat.

 

"Contractul de livrare carbune cu destinatia Serbia a fost sistat o perioada, datorita unor probleme de reorganizare din partea sarba (conform unei scrisori trimise de firma BVA COAL SRL) si se incearca reluarea livrarilor in cursul lunii mai", informeaza Complexul Energetic Oltenia.

 

Reprezentantii CE Oltenia mai spun ca incetarea contractului de livrare carbune cu destinatia Serbia va diminua productia la nivelul CE Oltenia cu aproximativ 700 mii tone lignit, in valoare de cca 9 mil euro.

 

De altfel, Laurentiu Ciurel a recunoscut dupa sarbatorile de Paste ca este vorba despre un contract pagubos pentru companie.

 

CITIȚI ȘI: Ministrul Energiei transmite DIICOT raportul privind un contract pagubos incheiat de Complexul Energetic Oltenia

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22