Directorul Teatrului Național refuză să fie alături de Ucraina:Rolul teatrului nu e să facă politică

L. G. | 14.03.2022

Directorul interimar al Teatrului Național București, Mircea Rusu, a refuzat să ilumineze clădirea instituției pe care o conduce în culorile drapelului ucrainean.

Pe aceeași temă

Actorul Mihai Călin, reprezentant al Sindicatului Actorilor din TNB, a făcut public acest gest pe pagina sa de Facebook.

„Sindicatul Actorilor din TNB a propus campania «TNB pentru Ucraina». Directorul general interimar a refuzat, argumentând că teatrul are alt rol, că noi nu facem politică și m-a invitat să mă duc la Cernăuți și Cahul ca să văd ce pățesc românii din cauza ucrainenilor.

Iar pe TNB nu avem voie să proiectăm steagul ucrainean, ci doar tricolorul românesc, pentru că suntem patrioți români, iar ucrainenii ne-au făcut destule rele!”, a scris Mihai Călin.

Directorul interimar al Teatrului Național București a confirmat că a refuzat să pună drapelul Ucrainei pe clădirea TNB, spunând că rolul teatrului nu este unul politic și că deja alte instituții politice au făcut asta, cum ar fi guvernul României.

„Nu e dovadă de frică, de lașitate. Rolul nostru este altul. Le-am spus și celor care m-au îndrumat să fac asta: aș vrea foarte mult să văd dacă vă și înrolați când veți fi chemați la arme, dacă veți fi la fel de generoși și de emoționați”, a declarat Mircea Rusu potrivit culturaladuba.ro.

El a dat de înțeles că nu este de acord cu invazia nedreaptă a rușilor asupra ucrainenilor, pe care i-a numit „sărmani” și că admiră poporul ucrainean pentru rezistența în fața atacatorilor ruși. De asemenea, a spus că dacă va fi cazul, va lua arma și va apăra România.

Pe de altă parte, în a doua zi de război, pe 28 februarie, cele două entități – conducerea teatrului și Sindicatul Actorilor – și-au dat mână și au avut un demers comun pentru sprijinirea refugiaților.

Autocarul teatrului a plecat de la București la Suceava și a transportat gratuit refugiați în capitală. Inițiativa a aparținut actorilor și a fost susținută de conducerea teatrului.

„Este un gest normal, de solidaritate cu cei atât de greu încercați de război. Mulțumim tuturor colegilor care au susținut acest demers!”, a transmis atunci TNB pe pagina oficială de Facebook.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22