Discriminaţi în raport cu judecătorii, procurorii cer sesizarea CCR pe Legea salarizării

Dora Vulcan | 08.06.2017

Asociaţia Procurorilor din România anunţă că a sesizat Avocatul Poporului, Preşedintele României şi instanţa supremă cu privire la legea salarizării unitare, în sensul de a o ataca la CCR, considerând că se face o diferenţă de statut între judecători şi procurori.

Pe aceeași temă

 

 

 

 "Asociaţia Procurorilor din România consideră că este încălcat principiul constituţional al legalităţii în faţa legii, întrucât prin adoptarea acestei legi se creează o diferenţă de statut financiar între procurori şi judecători, subiecţi constituţionali cu statut identic. Ţinem să subliniem că prin deciziile sale Curtea Constituţională a reţinut că principiul egalităţii de drepturi se traduce prin reglementarea şi aplicarea unui tratament juridic similar tuturor subiecţilor de drept aflaţi în situaţii juridice similare. Prin adoptarea legii în forma actuală se încalcă principiile stabile de normele constituţionale ceea ce poate genera o afectare importantă a sistemului judiciar in ansamblul său", anunţă asociaţia.

 

 

 

 

  • Legea salarizarii unitare a fost votata de Camera Deputatilor. Majorarile se amina pentru 2018

 

 

Legea salarizarii unitare a bugetarilor a fost votata, miercuri, de plenul Camerei Deputatilor, for decizional, si urmeaza sa mearga la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Au fost 188 de voturi "pentru", 28 "impotriva" si 47 de abtineri, relateaza Digi24.

 

 

Camera Deputatilor a epuizat in doar 15 minute dezbaterile generale, articolele legii si amendamentele fiind votate in bloc, informeaza Mediafax. De la dezbateri au lipsit premierul Grindeanu si ministrul Finantelor.

 

Proiectul a fost sustinut de deputatii din coalitia majoritara, PSD-ALDE, si sprijinit prin vot de UDMR si grupul minoritatilor nationale. Singurul partid care a anuntat ca se va abtine de la vot a fost PMP. USR a votat impotriva legii, in timp ce PNL nu a exprimat o pozitie clara.

 

Proiectul de lege va merge la presedintele Romaniei pentru promulgare in cazul in care nu va fi atacat la Curtea Constitutionala, insa USR a anuntat de marti seara, dupa adoptarea raportului in Comisia de munca a Camerei, ca intentioneaza sa sesizeze CCR in privinta Legii salarizarii unitare, despre care a spus ca nici acum nu se cunoaste impactul bugetar, iar membrii Guvernului "improvizeaza" pentru ca nu stiu acest lucru.  

 

Liviu Dragnea a spus că „își cere scuze”, ca președinte al partidului, pentru că ministrul de Finanțe Viorel Ștefan nu a fost prezent în Parlament pentru votul pe Legea salarizării bugetarilor. Dragnea l-a criticat și pe premierul Grindeanu pentru că a lipsit de la vot.

 

Presedintele Klaus Iohannis a apreciat, pe 29 mai, ca "putin deplasata" speranta ca ar putea cere modificarea Legii salarizarii in sectorul public, in conditiile in care legea este un proiect asumat de catre PSD care va raspunde "integral si definitiv" pentru aceasta lege.  



"Legea este in programul de guvernare al PSD care a spus de la inceput ca vrea aceasta lege. PSD are majoritate in Parlament, are Guvernul, este o lege pentru care raspunde integral si definitiv initiatorul, adica PSD. Este bine sa nu uitam acest aspect. Asteptarea sa modific eu ceva la lege mi se pare putin deplasata", a declarat Klaus Iohannis adaugand ca va face comentarii mai ample pe marginea legii atunci cand aceasta va ajunge la promulgare.

 

 

Dragnea susţine legea 

 

 

Legea a fost sustinuţă în plen de Liviu Dragnea, care a declarat că voinţa Guvernului de a duce lucrurile la capăt în această chestiune nu a fost ”suficient de puternică”, efortul Parlamentului contând cel mai mult.

 

”Elaborarea acestei legi nu a fost un lucru foarte simplu. Din păcate, la un moment, dat voinţa politică a Guvernului de a duce lucrurile până la capăt nu a fost suficient de puternică. Cred că efortul Parlamentului, al tuturor parlamentarilor, a contat cel mai mult şi sunt convins că adoptarea acestei legi va spori prestigiul legislativ chiar dacă astăzi poate unii dintre noi nu ne dăm seama. Dincolo de dezbaterile şi criticile publice absolut necesare, ne-am confruntat cu mişcări, unele coordonate, care au încercat să împiedice adoptarea acestei legi. Mă bucur că am reuşit să depăşim aceste obstacole şi la final Parlamentul să reuşească să adopte o lege atât de importantă”, a spus Liviu Dragnea în plenul Camerei Deputaţilor, conform News.ro.

 

Preşedintele PSD a apreciat Legea salarizării unitare ca ”o lege a demnităţii românilor” care va face ca aceştia să nu mai plece să muncească în străinătate, iar cei deja plecaţi să se întoarcă în ţară. În plus, va duce la un grad mai mare de calificare a forţei de muncă.

 

Legea salarizării unitare face ordine într-un sistem în care a dominat haosul, bunul plac şi discriminarea. Va fi o ordine bazată pe criterii obiective, cum ar fi valoarea socială a muncii. Decalajul dintre cele mai mari şi cele mai mici salarii care a crescut deopotrivă sărăcia şi nemunca pentru că creat şi fenomenul salariilor nedrepte mari a fost redus la o dimensiune raţională care măsoară importanţa socială a muncii. În acelaşi timp lege aduce o creştere substanţială a salariilor mici. Legea are câteva principii simple care vor fi aplicate de sus până jos. La muncă egală salarii egale, personalul de conducere are salarii mai mari decât cel de execuţie, cei cu studii superioare au salarii mai mari decât cei cu studii medii”, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

 

El a negat aserţiunile potrivit cărora Legea salarizării ar duce la scăderi ale veniturilor în mai multe domenii arătând că aceste afirmaţii se bazează pe calcule eronate.

 

Legea salarizării unitare este un pas însemnat spre modernizare, eficienţă şi demnitate. este o lege responsabilă, Parlamentul României înfătuieşte un act de civilizaţie oferind românilor această lege”, a conchis Liviu Dragnea.

 

Membrii Comisiei de muncă a Camerei Deputaţilor au adoptat, marţi, raportul privind Legea salarizării cu 15 voturi favorabile, două împotrivă şi patru abţineri. Legea a intrat miercuri în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

 

 

 

Iniţial, primele majorări salariale erau programate pentru 1 iulie 2017

 

 

 

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a declarat, marţi, la Parlament, că ultima variantă a Legii salarizării agreată cu Ministerul Finantelor prevede că abia de la 1 ianuarie 2018 toţi bugetarii vor avea o creştere a salariului brut cu 25%, iar de la 1 martie profesorii şi medicii vor primi în plus diferenţa de bani promisă. Iniţial, primele majorări salariale erau programate pentru 1 iulie 2017.

 

”Am avut patru variante pe care le- am discutat de dimineaţă. Este vorba de varianta finală acum asupra căreia am convenit cu secretarii de stat iniţial de la MFP şi acum telefonic chiar şi cu domnul ministru de Finanţe în care ar urma să facem majorări salariale la absolut toţi bugetarii cu 25% creşteri pe salariul brut începând cu data de 1 ianuarie 2018, după care, începând cu data de 1 martie, o majorare de încă 20% la salariile pentru educaţie, care, cumulat cu cei 25% înseamnă per total o creştere de 50% cum am promis şi cu grila până în 2022 pentru medici şi asistente tot de la 1 martie. Aceasta ar fi varianta cu care noi intrăm în comisie”, a declarat ministrul Muncii.

 

”Noi am avut o înţelegere cu MFP încă de la început. Acum avem o anvelopă de 68 de miliarde care a fost crescută anul acesta şi chiar şi luna trecută au fost majorate cu 20% salariile de la OPC, de la IMM-uri, de la Gărzile de mediu, în fine toate autorităţile de mediu, la fel soldele soldaţilor s-au dublat pornind acum de la salariul minim pe economie, adică toate aceste lucruri au avut un impact bugetar deja pe anvelopa de anul acesta pe care noi o aveam prognozată. La acestea s-au adăugat cele 80 de amendamente de la Senat şi aproximativ 100 de amendamente de la Camera Deputaţilor. (...) S-au mai făcut majorări salariale, au mai fost creşteri de sporuri, coeficienţi crescuţi la anumite categorii de bugetari şi normal că a trebuit să regândim tot ceea ce înseamnă anvelopa ca să ne încadrăm în 75 de miliarde, cât ne-au dat Finanţele că este posibil pentru anul viitor”, a explicat ministrul Muncii.

 

 

 

 

  • Haos pe legea salarizării: Finanţele şi Munca anunţă amânarea majorărilor. Grindeanu tace

 

 

Ministrul Finanţelor a confirmat amânarea majorărilor salariale la Sănătate şi Educaţie, ministrul Muncii recunoaşte că profesorii şi medicii vor primi doar 25% majorare la salariu de la 1 ianuarie, contrar promisiunilor PSD  iar Grindeanu tace când e întrebat de ce nu se respectă programul de guvernare.

 

 

 Premierul Sorin Grindeanu a fost intrebat de doua ori, marti, intr-o discutie cu reporterii, de ce nu se mai respecta programul de guvernare. Răspunsul său a fost o tăcere prelungă cu o grimasă jenată şi o privire cu subînţeles adresată ministrului de Finanţe Viorel Ştefan. 

 

 

 

 

  • Ministerul Finanţelor confirmă amânarea majorărilor salariale la Sănătate şi Educaţie

 

 

“De la 1 ianuarie 2018 opereaza o crestere cu 25 la suta pentru toata lumea,iar de la 1 martie ne atingem obiectivul de crestere integrala pe sectorul de sanatate si 50 la suta pentru sectorul de invatamant”, a declarat Viorel Stefan, care subliniaza ca Guvernul isi va atinge obiectivul cu cele doua etape de cresteri.

 

Acesta a mai explicat ca “efectul cresterilor este o anvelopa salaria de aproximativ 76 miliarde, ceea ce ne situeaza ca pondere in PIB la undeva la 8, 6%, este tinta pe care am urmarit-o. (…) Intre 8 si 9 la suta este sustenabil”, transmite Hotnews.ro.

 

 

 

  • Olguţa Vasilescu anunţă amânarea majorărilor cu două luni. Cresterile salariale nu se mai aplica de la 1 iulie 2017

 

 

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat, marti, la Antena 3, ca de la 1 ianuarie toti bugetarii vor avea o crestere a salariului brut cu 25%, iar de la 1 martie profesorii si medicii vor primi diferenta. Întrebată de jurnalişti pe culoarele Parlamentului despre declaraţia făcută la Antena, Olguţa Vasilescu a recunoscut că majorările se amână cu două luni. Ea a dat vina pe amendamentele depuse la Legea salarizării.

 

"De la 1 ianuarie 2018 toti bugetarii vor avea o crestere a salariului brut de 25%, iar de la 1 martie, vor fi inca 20% pentru profesori, care, adaugat la crestrea de 25%, inseamna o crestere de 50%. Tot de la 1 martie medicii si asistentele vor avea o crestere 100%, ajungand la nivelul grilei din 2022. Este varianta cu care vom intra in Comisie. Au fost multe amendamente pe care noi le-am acceptat de la Senat si Camera Deputatilor" , a declarat ministrul Muncii la Antena 3, citată de Hotnews.ro.

 

Potrivit Olgutei Vasilescu, "finantele nu vor spune ca au bani", acesta fiind rolul ministrului de finante sa spuna ca nu sunt bani.

 

 

“Nu este vorba de nicio rezerva din partea Finantelor de sustenabilitate. Ne-au comunicat cat e anvelopa pe care o au pregatita pentru anul acesta, au mancat cateva categorii de bugetari carora li s-au facut deja cresteri. Atunci a trebuit sa ne reorganizam un pic si sa nu mai intram cu sanatatea si educatia de la 1 ianuarie, ci de la 1 martie", a mai spus ministrul Muncii.

 

 

  • Legea salarizarii transfera contributiile la angajat; majorarile vor fi neutralizate de taxe

 

 

Cresterile nete de venituri generate de Legea salarizarii vor fi, cel putin in primul an, neutralizate de transferul catre angajat al tuturor contributiilor sociale, incepand cu 1 ianuarie 2018.

 

Cresterile nete de venituri generate de Legea salarizarii vor fi, cel putin in primul an, neutralizate de transferul catre angajat al tuturor contributiilor sociale, incepand cu 1 ianuarie 2018.

 

Ceea ce inseamna ca o buna parte din majorarea salariala se va intoarce la bugete sub forma de taxe platite de angajat. Este si explicatia pentru precizarile ministrului Olguta Vasilescu, potrivit carora unele salarii nete vor scadea in urma majorarilor salariale.

 

Acest lucru inseamna ca majorarile salariale vor avea un impact limitat asupra deficitului bugetar, legea salarizarii apeland la acesta inovatie a transferului contributiilor initiata anul trecut de secretarul de stat Gabriel Biris.

 

Mentiunea apare, conform ziare.com, in Punctul de vedere al Guvernului Grindeanu referitor la Legea - cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice:

 

La estimarea impactului acestei legi, spune documentul semnat de premier, "s-a avut in vedere ca de la 1 ianuarie 2018 se modifica prevederile Codului fiscal in sensul preluarii de catre salariat in totalitate a sarcinii de plata a contributiilor de asigurari":

 

 

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal declara de curand ca impactul bugetar al legii salarizarii este aproape dublu fata de cel prezentat de Guvern, ajungand la circa 60 de miliarde de lei, fata de peste 30 de miliarde, cat estima Executivul.

 

Acum, dupa introducerea in ecuatie a transferului la angajat a tuturor contributii, lucrurile sunt usor de explicat: practic, mare parte din majorarile "bruturilor" acordate bugetarilor (prin Legea salarizarii) sunt neutralizate de cresterea impozitarii la angajat (prin Codul fiscal).

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22