Discutarea moțiunii simple împotriva lui Tudorel Toader a fost amânată pentru miercuri

Laurentiu Gheorghe | 08.04.2019

Senatul a amânat moțiunea inițiată de Opoziție împotriva lui Toader, care va fi dezbută miercuri, odată cu decizia așteptată de la CCR privind completurile de 3 judecători de la ÎCCJ.

Pe aceeași temă

Moțiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, iniţiată de PNL şi USR, va fi dezbătută şi votată miercuri în plenul Senatului, după ce Comitetul liderilor grupurilor parlamentare a decis luni amânarea, transmite Agerpres.

Dezbaterea şi votul moţiunii intitulate „Justiţia, victimă sigură în mâinile lui Toader” erau programate iniţial pentru luni, începând cu ora 16,00.

Amânarea se datorează absenței motivate a unor senatori, aflați în străinătate, ceea ce făcea să nu poată fi asigurat cvorumul în plenul Senatului, dar şi agenda ministrului Tudorel Toader, care nu i-ar permite prezenţa, luni după-amiază, în fața senatorilor.

Tot din cauza absenţei mai multor senatori şedinţa Biroului permanent, programată pentru ora 13,00, nu a mai avut loc.

Semnatarii moţiunii solicită „încetarea de urgenţă a imixtiunii în înfăptuirea Justiţiei”, care, potrivit Constituţiei, „se realizează doar prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instituţii judecătoreşti”.

PNL şi USR îi cer ministrului Justiţiei să renunţe la „modificările nocive aduse legislaţiei penale şi să procedeze la armonizarea acestora cu deciziile CCR, să renunţe la modificările legislative din domeniul judiciar care contravin principiilor unui stat de drept, dar şi modalităţii de înfăptuire a justiţiei şi a statutului judecătorilor, prevăzute de Constituţia României”.

De asemenea, semnatarii îi solicită ministrului Justiţiei să sprijine iniţiativa legislativă a PNL de desfiinţare a Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie.

Miercuri, CCR trebuie să se pronunțe în chestiunea completurilor specializate pe corupție de la ICCJ, fix cu 5 zile înainte de ultimul termen din procesul lui Dragnea, când liderul PSD va fi audiat și apoi instanța va rămâne în pronunțare. Aceasta ar însemna că, cel mai probabil, completul de 5 judecători de la ICCJ s-ar putea pronunța în aprilie sau mai, cu alte cuvinte Liviu Dragnea va afla cât de curând dacă merge sau nu la pușcărie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22