Discuție între polițistul de la 112 și Alexandra: Bine, bine, stai acolo! Nu mai ține linia ocupată

Dora Vulcan | 29.07.2019

Alexandra Măceșanu, fata răpită, violată și ucisă de Gheorghe Dincă, a avut în ultimele clipe din viață o discuție telefonică cu polițistul care a preluat apelul de la operatorul STS, redată de Digi 24.

Pe aceeași temă

Fragment obținut pe surse de Digi24

Potrivit surselor Digi24, Alexandra a fost timorată de polițist și o inhiba prin atitudinea lui, ba chiar ar fi fost recalcitrant. De asemenea, tânăra le-a dat polițiștilor un detaliu elocvent care reducea aria de la 250 de case la jumătate. Nu le-a zis cartierul exact, dar le-a dat un indiciu, mai spun sursele.

În plus, faptul că Alexandra suna și închidea apelurile era din teama că vine criminalul ei.

Un alt detaliu șocant: polițistul nu a crezut că ce se întâmplă este chiar așa cum relata fata, deși plângea și era terifiată.

Discuția dintre polițist și Alexandra

Polițist: Hai, ce vrei?

Alexandra: Am fost răpită și violată. M-a luat...

Polițist: Unde ești, mă?

Alexandra: În Caracal, în Caracal!

Polițist: În Caracal, unde?

Alexandra: În Caracal...

Polițist: Bine, bine, stai acolo. Rămâi acolo că îți trimit eu echipaj, dar nu mai ține linia ocupată.

Alexandra: Vine și mă bate iară. M-a violat!

Potrivit surselor, polițistul de la IPJ Olt i-a spus de trei ori Alexandrei să rămână unde se afla, în condițiile în care era răpită și legată cu sârmă.

Același polițist, după o oră de la această discuție, a sunat la STS să întrebe cum se face localizarea unui apel pentru că nu știa. Această conversație a durat circa 10 minute.

Stelian Ion: Discuția Alexandrei cu operatorii de la 112 este devastatoare

Deputatul USR Ion Stelian susţine că discuţia Alexandrei, victima dn Caracal, cu operatorii de la 112 este „devastatoare“.

Stelian Ion a participat luni la şedinţa Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, unde a fost audiat prim-adjunctul directorului STS, care a pus la dispoziţia parlamentarilor înregistrarea discuţiei dintre Alexandra şi instituţiile statului.

„Convorbirea de la 112 e devastatoare“, a susţinut deputatul USR Stelian Ion, după ce a ascultat discuţia.

Audierile reprezentanţilor STS în Parlament au adus noi informaţii la suprafaţă despre modul cum au acţionat autorităţile române în cazul răpirii fetei din Caracal.

Potrivit relatărilor de la şedinţa Comisiei de apărare, începerea localizării apelurilor telefonice ale victimei au început la peste o oră de la primul apel al Alexandrei.

Un deputat al Opoziţiei, Răzvan Prişcă, a luat cuvânul pentru a explica mai simplu cele spuse de reprezentantul STS. „Doar o observaţie ca să fie mai clar, pentru că m-am uitat şi eu pe planşa aceea (n.r. - o planşă adusă de Bălan cu cronologia apelurilor venite la 112 ţi corespondenţa cu MAI). Deci, practic, Poliţia poate obţine aceste informaţii ca operatorul 112. În acest caz, poliţistul din Caracal a aşteptat o oră şi patru minute până să se deschidă aplicaţia de localizare. După ce a deschis-o pentru prima dată în ziua respectivă şi-a dat seama că habar nu are să lucreze cu ea, a sunat înapoi la 112, cei de la 112 au stat 10 minute pe telefon cu poliţistul să se uite pe calculator. După ce a terminat convorbirea, poliţistul a sunat de încă două ori să întrebe cum se apasă pe buton. E drept, domnul general?“, a declarat Prişcă.

Poliția a deschis aplicația de localizare a Alexandrei la peste o oră de la ultimul ei apel la 112

Poliția a deschis aplicația de localizare la peste o oră de la primul apel al Alexandrei la 112, susține prim-adjunctul STS, generalul de brigadă Sorin Bălan.

Accesarea informaţiilor de localizare au fost disponibile în sistem de la primul apel – 11,05 – iar deschiderea aplicaţiei de localizare pentru prima dată la operatorul de la poliţie s-a realizat la 12,08”, a spus Bălan la audierile de la parlament din Comisia de Apărare.

Bălan spune și motivul care are legătură cu lipsa de pregătire a polițistului care trebuia să deschidă aplicația, pe care nu știa să o folosească.

”Au fost solicitări ale operatorului de la poliţie de a asigura sprijin privind utilizarea aplicaţiei de vizualizare a proiecţiei informaţiilor, ceea ce s-a şi realizat, (…) ultimul (sprijin – n.r.) fiind la 12,32″, a declarat Bălan la audierile de la parlament.


De asemenea, prim-adjunctul STS a mai susținut că Serviciul nu a furnizat cele trei adrese greşite către Poliţie, pentru că în cazul apelurilor iniţiate de pe un telefon mobil, informaţia este grafică, o adresă poştală putând fi dată doar în cazul telefoniei fixe.

„​Noi nu furnizăm adrese poştale pentru agenţiile specializate de intervenţie decât în situaţiile în care apelul la 112 este realizat de pe un telefon fix. Noi nu am furnizat cele trei adrese. Nici nu putem. Vreau să vă informez că informaţia de localizare preluată de la operatorii de telefonie mobilă este afişată într-un format grafic atât la operatorul STS, cât şi la toate celelalte agenţii, inclusiv la Poliţie. Nu am furnizat adrese.”, a mai spus Bălan.

El a precizat că operatoarele STS, în urma solicitărilor Poliţiei, au iniţiat nouă apeluri pe telefonul victimei pentru a putea afla informaţii de localizare mai clare.

"Din păcate, telefonul era închis", a adăugat generalul de brigadă Sorin Bălan.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22