Pe aceeași temă
Modificarea legislatiei privind statutul judecatorilor si procurorilor a determinat, luni, Consiliul Superior al Magistraturii sa convoace o sedinta de plen in care au fost inregistrate discutii tensionate.
E vorba despre propuneri de modificare si completare a Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si la propunerea de modificare a art. 41 alin. 2 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciara.
Val de contestatii la CSM
Astfel, in debutul dialogului din plen, judecatorul Mircea Aron a atras atentia ca, in ultima perioada, Comisia 1 a CSM s-a confruntat cu "un val de contestatii".
"Sunt 1.300 de contestatari, prin urmare este o efervescenta in randul magistratilor. De aceea am zis ca facem o chestie mult mai la obiect si sa convocam adunarile generale ca sa stim exact despre ce este vorba.
Sunt cateva discutii pe statutul magistratilor - dreptul de a reveni dupa 10 ani, dreptul de a trece din avocatura in sistemul justitiei si invers. (...) Daca exista un val atat de puternic de proteste, desi am sustinut sa imbunatatim statutul (...), cred ca m-am hotarat exact invers si nu cred ca este bine sa facem binele cu forta. De aceea, cand va veni timpul chiar voi spune: da, lasati statutul asa cum este", a afirmat Aron, potrivit Ziare.com.
Vicepresedintele CSM, Bogdan Gabor, a intervenit afirmand ca procesul se afla etapa in care, in mod democratic, colegii magistrati sunt intrebati daca doresc sau nu sa fie modificat ceva in statut.
Conflictul generatiilor in magistratura
Si procurorul Gheorghe Muscalu s-a aratat constient de faptul ca unele variante supuse consultarii vor iesi cu siguranta negative, dar a dat asigurari ca tot ceea a rezultat din Comisia 1 este de a avea judecatori si procurori "de scaun" foarte bine pregatiti profesional.
"Nu avem acel interes de a bifa cu X si 0 pentru ca vom avea opozitie in continuare de la judecatorii si procurorii tineri si foarte tineri, care, evident, si este firesc, vor profita de cunostintele teoretice pe care le detin in detrimentul celor de scaun cu vechime, care mult mai greu vor relua din punct de vedere teoretic toata materia, toata bibliografia ca sa se inscrie intr-o astfel de competitie", a sustinut Muscalu.
Si seful Consiliului s-a declarat la curent cu deficientele din sistemul judiciar, dar “trebuie sa ne asumam pentru ca vrem sa facem un sistem responsabil”, a spus Marius Tudose.
Nemultumirile magistratilor
In iulie, peste 1.300 de judecatori si procurori au semnat un memoriu adresat CSM in care resping aceste modificari.
Concret, semnatarii memoriului au sustinut ca nu sunt de acord cu reintroducerea numirii directe in functia de judecator sau procuror a magistratilor asistenti si a avocatilor cu vechime de cel putin 18 ani exclusiv pe baza de interviu.
Ei resping, de asemenea, propunerea de schimbare a modalitatii de sustinere a examenului de promovare in functii de executie, prin instituirea ca proba a unei asa-numite evaluari a activitatii profesionale pe ultimii trei ani (transformarea unei conditii de participare in nota de promovare).
Magistratii sunt nemultumiti si de reintroducerea prevederii privind numirea fostilor magistrate cu vechime de minimum zece ani in functii vacante la instante sau Parchete de acelasi grad cu cele unde au functionat.