Pe aceeași temă
UPDATE (ora 18:30) Discuțiile din Comisia Juridică a Senatului pe marginea proiectului de lege privind carantinarea au fost amânate pentru marți dimineață, nereușindu-se elaborarea raportului.
Robert Cazanciuc (PSD) vrea ca izolarea și internarea forțată să fie o „ultimă variantă” și că măsurile restrictive trebuie să fie luate gradual, în timp ce Florian Bodog, tot PSD, se opune categoric oricărei internări fără acordul pacientului, deoarece oricum ei stau degeaba în spital unde „asimptomaticii sunt tratați cu ciorbă, iar medicamentele pe care le primesc, nu sunt autorizate. Să nu ne jucăm cu tratamentul forțat al populației. Eu nu sunt jurist, sunt medic”, susține fostul ministrul PSD al Sănătății.
Grupul PSD din Comisia Juridică vrea și un punct de vedere exprimat de CSM pentru că este o lege cu efecte juridice. „Sper ca punctul de vedere al CSM să vina in timp util in asa fel incat sa avem un text consolidat, care sa raspunda practicilor europene care arata ca masurile trebuie sa fie luate gradual. Internarea fortata trebuie sa fie ultima varianta", a declarat Cazanciuc.
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu și secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, au apărat punctele de vedere ale Guvernului.
„Măsura de internare forțată este și pentru controlul bolii, pentru a se videca persoana. Ar trebui să renunțăm la implicarea unui magistrat pentru ca altfel se considera că se încearca zădărnicirea bolii pentru că vindecarea nu se face cat de repede posibil.", a precizat ministrul Justiției.
Secretarul de Stat, Raed Arafat, prezent in cadrul Comisiei, a dat ca exemplu situatia din Finlanda unde se poate face examinare fortata si bunurile si persoanele pot fi carantinate timp de o luna. Tot in legislatia finlandeza se prevede ca se poate face internare fortata, dar si tratamentul obligatoriu.
In Austria, un raport care face referire la COVID-19, se specifica ca in cazul unui test pozitiv, se poate ordona internarea in spital sau carantinarea, in functie de gravitatea cauzei.
Legislația de impunere de internare forțată exista și în Marea Britanie, unde persoanele pot fi carantinate daca nu respecta izolarea la domiciliu timp de 14 zile la sosirea in tara.
In Franța exista posibilitatea izolării forțate, dar în 72 de ore un judecător trebuie sa se pronunțe daca persoana rămâne in izolare sau nu.
"Nu doctorul Arafat a decis să bage oameni in spital. Sunt deciziile unor medici. Nu eu am decis pe cine sa interneze si pe cine nu.", sustine secretarul de stat.
"Acum 30 de minute a fost un caz. Covid pozitiv, externat cu simtome usoare, s-a intors cu lipsa de oxigen si se afla in terapie intensiva. Ei se externeaza, nu zic la medici ce probleme au si suna familiile lor la 112 ca situatia s-a agravat. Peste 50% din infectile de covid sunt infectii cauzate de asimptomatici. Pentru ca e pacient, este pozitiv, chiar daca e asimptomatic. Pacientul poate sa transmita familiei si la toti din jurul lor. Ordinul ministrului a stabilit perioada maxima de internare apoi bolnavul pleaca acasa. Riscul este ca il lasi acasa cu simptome usoare, dupa in 2-3 zile e in stop cardiac. Asta e informatia care trebuie sa ajunga la populatie. ", mai precizeaza Raed Arafat.
"Nu vorbim doar de Covid-19. Aceasta lege inlocuiasca legislatia actuala. Sunt alte boli unde daca nu ai internat pacientul, ai lansat o bomba biologica in strada. Vorbim de tuberculoza, de exemplu, unde pacientii pot iesi si sa infecteze persoane. Pentru Covid se poate discuta pentru a se face un mecanism ca bolnavul asimptomatic sa stea acasa. Legea trebuie sa ne permita sa luam masuri.", sustine Raed Arafat.