Discuțiile dintre BNR și Guvern referitoare la taxa pe lăcomie continuă peste 2 săptămâni

Laurentiu Gheorghe | 04.02.2019

Reuniunea Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM) s-a încheiat cu un armistițiu de 14 zile între BNR și Guvern, răstimp în care se va decide soarta taxei pe activele bancare.

Pe aceeași temă

În ședința de luni, care trebuia să ducă la o discuție despre OUG 114, cunoscută drept ”ordonanța lăcomiei”, BNR și Ministerul Finanțelor au decis să înființeze un grup de lucru care să analizeze impactul asupra băncilor și să prezinte concluziile abia în 18 februarie.

În timpul discuțiilor s-a pus problema renunțării la indexarea taxei funcție de nivelul ROBOR, Finanțele obținând două săptămâni de gândire. După cele două săptămâni vom afla dacă taxa va rămâne la fel, dacă va fi eliminată sau va rămâne, fără a fi indexată la ROBOR.

Comunicatul CNSM după încheierea discuțiilor:

„Consiliul general al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM) s-a întrunit în data de 4 februarie 2019, în ședință ordinară. În cadrul ședinței a fost prezentat studiul de impact, realizat de Banca Națională a României, privind taxa pe active financiare asupra instituțiilor de credit, a activității de creditare și a creșterii economice, introdusă prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene.

Membrii Consiliului au decis să fie creat un grup de lucru al Comitetului Tehnic al CNSM, format din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice și ai Băncii Naționale a României. Concluziile grupului de lucru vor fi discutate în următoarea ședință a CNSM, programată în data de 18 februarie 2019.

Darius Vâlcov a venit cu o propunere-surpriză pentru ca BNR să schimbe modul de calcul a dobânzilor de pe piața interbancară ROBOR, astfel încât să poată fi eliminată plata „taxei pe lăcomie”, în fapt o taxare a activelor bancare.

Potrivit lui Vâlcov, există o "o modalitate simplă" din partea BNR de a face inofensivă această taxă. Tot ce este de făcut este schimbarea formulei de calcul a dobânzii interbancare ROBOR.

“Sper să avem o schimbare radicală în modul în care este calculat ROBOR sau chiar să fie eliminat,” a declarat Vâlcov, într-un interviu telefonic pentru agenția Bloomberg. “O decizie va fi luată cu banca centrală, care poate modifica regulile interne pe piața dobânzilor fără a avea nevoie de aprobarea parlamentului.”

Concret, scrie Bloomberg, Guvernul cere băncii centrale să îl ajute să elimine "taxa pe lăcomie" asupra băncilor, care a condus la o depreciere a leului la un minim istoric.

Bloomberg notează că soluția propusă de consilierul economic al premierului Dăncilă reprezintă un demers neașteptat al guvernului, care a avut mai multe dispute publice cu BNR după anunțarea ordonanței privind taxa pe lăcomie. Iar Vâlcov a mai semnalat o schimbare de atitudine: după ce guvernul a acuzat banca centrală că nu a reușit să apere leul, acum spune că BNR încearcă să protejeze moneda națională de efectele negative.

Potrivit lui Vâlcov, scopul acestei taxe pe lăcomie a fost reducerea costurilor de împrumut pentru cetățeni, și de aceasta în bugetul pe 2019 nu sunt prevăzute venituri din această taxă.

“Nu ne interesează de nivelul taxei sau de venituri suplimentare. Vrem ca costurile de împrumut pentru cetățeni să fie apropiate de cele ale celorlalți europeni, să fie reduse la jumătate față de nivelele actuale”, a mai spus Vâlcov, în declarația pentru Bloomberg.

Nu este însă clar cum ar putea modifica BNR aceste reguli.

Consiliul general al CNSM este alcătuit din trei membri ai BNR și doi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF): Mugur Isărescu (Guvernatorul BNR și președintele CNSM), Florin Georgescu (Prim-viceguvernatorul BNR), Liviu Voinea (Viceguvernatorul BNR, coordonator al activității de stabilitate financiară), Leonardo Badea (președintele ASF) și Elena Doina Dascălu (Prim-vicepreședinte al ASF).

Celor cinci li se adaugă trei reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice (MFP): Eugen Orlando Teodorovici (ministrul), Attila György (secretar de stat responsabil cu coordonarea promovării cadrului legal aferent piețelor financiare) și Tiberiu Valentin Mavrodin (secretar de stat responsabil cu coordonarea managementului trezoreriei și datoriei publice).

De asemenea, Petre Tulin, directorul general al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, participă la ședințele Consiliului general al CNSM, dar nu are drept de vot.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22