Disperat să o revoce pe Kovesi cu orice preț, Toader a publicat documente dintr-o anchetă în lucru

Dora Vulcan | 24.02.2018

Ministrul de Justiție Tudorel Toader a încălcat legea publicând în raportul prin care cere revocarea șefei DNA Laura Codruța Kovesi mai multe documente cu caracter confidenţial ale Inspecţiei Judiciare, prin care IJ cerea revocarea lui Kovesi și a adjunctului Marius Iacob.

Pe aceeași temă

 

 

 

Documentele invocate de ministrul Tudorel Toader și făcute publice ca anexă la așa-zisul său raport prin care a cerut revocarea șefei DNA au regim confidențial și fac parte dintr-un dosar aflat în lucru la Inspecția Judiciară. Plângerea aflată la IJ nu poate constitui un argument pentru culpabilizarea șefei DNA pentru că speța este încă în lucru iar inspectorii IJ nu s-au pronunțat încă. Pe scurt, Tudorel a dat verdictul înainte de finalizarea cercetării - practică specifică anchetatorilor comuniști.

Triplă culpă: a luat plângerea drept verdict înainte de finalizarea anchetei, a făcut publice documentele înainte de finalizarea anchetei și s-a antepronunțat înainte de finalizarea anchetei. Totul doar pentru a o executa pe șefa DNA!

Adică, Tudorel a comis ditamai ilegalitatea! Un mizilic care nu pare să-l incomodeze pe individul plătit de contribuabili să vegheze, în calitatea sa de ministru, asupra îndeplinirii Justiției într-o țară democratică, liberă și membră a UE.

 

 

 

Unul dintre argumentele cu care Tudorel Toader încearcă revocarea Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA este înregistrarea care acum face obiectul unei cercetări disciplinare la Inspecția Judiciară. Este vorba despre înregistările în care se presupune că șefa DNA le-ar fi spus procurorilor din subordinea sa: „să decapăm, să ajungem la premier”. Odată cu publicarea raportului pe site-ul ministerului a anexat și un raport al Inspecției Judiciare care în acest moment nu este destinat publicității pentru că încă este pe rol cercetarea disciplinară care o vizează pe Laura Codruța Kovesi, iar CSM nu s-a pronunțat cu privire la acest lucru.

 

 

Ministrul justiției a evocat aceste înregistrări joi, când a ținut discursul cu cele 20 de capete de acuzare la adresa procurorului-șef al DNA.

 

 

 

Judiciariștii consultați de Digi24 spun că, prin publicarea acestor informații secrete, Tudorel Toader riscă acuzații de ordin penal, pentru că reprezintă infracțiune publicarea unor informații care nu sunt destinate publicității.

 

Potrivit articolului 73 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii: "Actele, documentele sau orice alte informatii care se afla pe rolul Inspectiei Judiciare au caracter confidential, cu exceptia celor care constituie, potrivit legii, informatii de interes public", scrie ziare.com. 

 

Aceasta situatie a fost sesizata si de fostul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, pe blogul sau: Ministrul Justitiei a "intrat" in atributiile CSM prin invocarea ca argument a raportului Inspectiei Judiciare, in conditiile in care acesta nu este definitiv din punct de vedere al procedurilor legale si nu a fost validat de CSM.

 

Neoficial, cei de la Inspecția Judiciară spun că acest raport nu ar fi trebuit să existe în spațiul public.

 

„Încercarea de a obține condamnări cu orice preț în condițiile în care s-a afirmat că trebuie să venim cu dosare importante, să ajungem la miniștri, să ajungem la persoane de rang înalt. Această încercare, decapare este cuvântul cheie la care vreau să mă refer, este absolut contrară oricărui stat de drept. O cauză penală are importanța ei, nu sunt unele mai importante sau mai puțin importante pentru că la mijloc este destinul unui om egal cu toți ceilalți. Cauzele trebuie rezolvate așa cum au fost organele de urmărire sesizate și nu după importanță, după grad, după funcție”, a susținut Tudorel Toader pe 22 februarie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2018 Revista 22