DNA: Acuzațiile de luare de mită din noul dosar al lui Tăriceanu provin din Austria

Redactia | 08.11.2018

DNA explică într-un comunicat că dosarul în care Călin Popescu Tăriceanu este acuzat de primirea a 800.000 dolari ca foloase necuvenite a fost deschis la cererea autorităților juridice din Austria.

Pe aceeași temă

Procurorii îl acuză pe Tăriceanu că ar fi primit cei 800.000 de dolari, reprezentând un comision de 10% dintr-un contract pentru achiziția de licențe Microsoft, în schimbul demersurilor sale pentru ca statul român să încheie mai multe acte adiționale la un contract al companiei austriece.

Suma de 800.000 de dolari ar fi fost transferată în conturile lui Tăriceanu în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.

DNA arată că faptele de corupție de care e acuzat Tăriceanu au legătură cu acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală cu sume de bani provenite de la o firmă care ar fi obținut contracte comerciale importante de la statul român.

Procurorii mai arată că dosarul a fost deschis în 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cerea autorităților judiciare austriece.

Comunicatul DNA:

Procurorii desfășoară o investigație care vizează suspiciuni de săvârșire a unor fapte de corupție privind acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală cu sume de bani provenite de la o firmă care ar fi obținut contracte comerciale importante de la statul român.

Dosarul s-a constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cerea autorităților judiciare austriece.

Concret, un demnitar ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, foloase materiale în valoare de aprox. 800.000 USD de la reprezentanții unei companii austriece, în schimbul demersurilor depuse de acesta în exercitarea funcției, astfel încât să se încheie mai multe acte adiționale la un contract comercial derulat de companie. Suma ar reprezenta un comision de 10 % din valoarea acestor acte adiționale și ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită, iar în ceea ce îl privește pe demnitar, actualmente senator, în conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, efectuarea urmăririi penale pentru infracțiunea de luare de mită este condiționată de obținerea unui aviz din partea Senatului. În acest sens, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al P.I.C.C.J documentele necesare în vederea sesizării Senatului care urmează a decide.

Avizul solicitat pentru senator în cadrul dosarului penal este necesar pentru efectuarea completă a urmăririi penale și pentru a-i oferi acestuia posibilitatea să își formuleze apărările într-un cadru procesual legal.

În această etapă a procesului penal, toate persoanele vizate beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Dosarul lui Tăriceanu are 73 de volume

Vicepreședintele Senatului, Claudiu Manda, susține că dosarul lui Călin Popescu Tăriceanu de la DNA are 73 de volume. El a precizat că procedurile parlamentare vor începe luni, iar apoi totul va fi trimis la Comisia Juridică pentru raport.

”Aceste documente vor ajunge la Biroul Permanent, care le va lua în discuție la ședința de luni. Procedural acestea vor ajunge la Comisia Juridică, iar aceștia vor face actele procedurale și vor întocmi un referat. Ulterior, vor fi urmați pașii procedurali.”, a explicat Claudiu Manda.


Claudiu Florică l-a turnat și pe Tăriceanu?

Firma austriacă despre care DNA susține că l-ar fi mituit pe Călin Popescu Tăriceanu cu 800.000 de dolari ar fi Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria, potrivit unor surse judiciare.

Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria este firma care a distribuit licențele Microsoft în România.

Fujitsu Siemens GmbH Austria a mai fost în centrul unui scandal de corupție în România în 2014, când chiar conducerea companiei a făcut un denunț cu privire la fapte de corupție săvârșite de angajații din România în legătură cu încheierea și derularea contractului pentru licențele Microsoft din 2004 cu guvernul României. Informația a apărut în ordonanța DNA de începere a urmăririi penale într-un dosar de la acel moment și a fost citată de Agerpres.

Dosarul îl privea pe fostul ministru al Telecomunicațiilor în guvernul Emil Boc, Gabriel Sandu. Printre denunțătorii lui s-au numărat fostul șef al Fujitsu Siemens în România – Claudiu Florică – și avocatul Doru Boștină.

Gabriel Sandu a fost condamnat la trei ani de închisoare, fiind acuzat de DNA că ar fi cerut 1,8 milioane de euro mită de la avocatul Doru Boștină pentru a asigura derularea contractului de licențiere Microsoft.

Procurorii DNA l-au mai acuzat pe Gabriel Sandu că a cerut și primit 3 milioane de euro de la Claudiu Florică, prin intermediul lui Dinu Pescariu, bani ce i-au fost virați într-o societate de tip off-shore, pentru a înlesni Asocierii D-CON.NET (lider), D-CON.NET GmbH, COMSOFT DIRECT AG, BECHTLE HOLDING SCHWEIZ, DOM SOFT SRL încheierea acordului-cadru pentru 2009-2012, în vederea achiziției dreptului de utilizare produse software prin închiriere cu opțiune de cumpărare.


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22