Pe aceeași temă
DNA transmite de asemenea ca 71 de persoane au fost condamnate pentru abuz in serviciu, de mai multe instante din toata tara, dupa decizia CCR, transmite Ziare.com
"Totalul persoanelor condamnate in anul 2016 pentru infractiunea de abuz in serviciu (toate formele de abuz) este de 152 persoane". Dupa 15 iunie 2016 – data deciziei CCR - "au fost condamnate 71 de persoane, iar 13 persoane au fost achitate pentru abuz in serviciu", transmite DNA, conform Ziare.com
Raluca Pruna, fostul ministru al Justitiei, a criticat ieri manipularile PSD legate de "acreditare a ideii unei „dezincriminări tacite” a infracțiunii de abuz în serviciu de care s-ar face responsabil guvernul tehnocrat. "
Fostul ministru al Justitiei respinge cu totul aceasta teorie si explica cum au stat de fapt lucrurile:
"- Guvernul Ciolos nu putea prin OUG 18/2016 adoptata pe 18 mai 2016 sa aduca in acord prevederea privind abuzul in serviciu din Codul Penal cu o decizie a Curtii Constitutionale care urma a fi pronuntata o luna mai tarziu, pe 15 iunie 2016.
- Decizia nr. 405 din 15 iunie 2016 a Curtii Constituționale este una interpretativă, prin care Curtea a precizat ca „ neindeplinirea sau indeplinirea defectuoasa a unui act trebuie analizata numai prin raportare la atributii de serviciu reglementate expres prin legislatia primara – legi si ordonante ale guvernului” (paragraful 60 pentru cei care se indoiesc).
- Nu era nevoie de o modificare a textului din Codul Penal privind abuzul in serviciu pentru ca instantele sa stie cum sa aplice legea – in sensul neechivoc al Deciziei de interpretare. "
Fostul ministru concluzioneaza ca "infractiunea de abuz in serviciu nu este dezincriminata nici direct, nici indirect, nici explicit, nici implicit. "