DNA cercetează cheltuielile PSD din campania prezidențială. Va fi „legată” Dăncilă?

Laurentiu Gheorghe | 07.06.2020

Liderii PSD confirmă ancheta procurorilor DNA privind cheltuielile efectuate în timpul campaniei electorale pentru prezidențiale, însă se contrazic când vine vorba de persoanele și sumele în discuție.

Pe aceeași temă

DNA a cerut PSD documente legate de achizițiile din vremea campaniei prezidențiale de anul trecut, a precizat purtătorul de cuvânt al partidului Lucian Romașcanu. Însă el spune că este o acțiune obișnuită a DNA, care cercetează totodată și cheltuielile făcute de liberali în timpul campaniei electorale.

Nu știu, n-am auzit

Romașcanu neagă zvonurile privind implicarea Vioricăi Dăncilă, fostul candidat social-democrat la președinție și spune că nu cunoaște în amănunt ce se petrece în partid. De fapt, toate declarațiile oficiale sunt deocamdată vagi și încearcă să nu dea amploare anchetei procurorilor.

Însă, conform unor surse din PSD, citate de Antena 3, Digi 24 și Anca Alexandrescu, fosta consilieră a lui Dragnea și Dăncilă, liderul interimar și candidatul favorit pentru preluarea șefiei partidului la congres, Marcel Ciolacu, s-ar fi destăinuit unor baroni de prin sudul țării, că Viorica Dăncilă „va fi săltată” de către DNA.

Romașcanu care fi fost și el prezent la consfătuirea de taină a pesediștilor de la Constanța de dinainte de weekend, a infirmat zvonul, susținând doar că a fost vorba de o întâlnire privată și nu poate relatat ce s-a discutat, dar că în niciun caz nu s-a vorbit de Dăncilă.

„Au fost cerute documente de către DNA. Înțeleg că e vorba de documente legate de achizițiile din vremea campaniei prezidențiale”, a spus el la Digi 24, adăugând că astfel de documente au fost cerute și altor partide.

Dăncilă, săltată de procurori?

„O ancheta a DNA privind folosirea fondurilor in campania electorala din 2019 de catre PSD sta sa explodeze inaintea alegerilor locale si parlamentare. Viorica Dancila ar putea fi chemata, daca nu chiar «săltată» de DNA sustin lideri ai partidului”, a scris Anca Alexandrescu pe Realitatea din PSD, site pe care îl conduce.

Fosta candidată la președinție, Viorica Dăncilă, neagă la rândul ei că ar fi fost implicată în tranzacții financiare nelegale, argumentând că toate facturile și contractele au fost semnate de secretarul general de atunci al PSD, Mihai Fifor și trezorierul Mircea Drăghici, acuzat deja de delapidare și spălare de bani. Ambele personaje sunt cunoscute pentru supunerea oarbă de care au dat dovadă în fața fostului lider, Mircea Dragnea, încarcerat în prezent la Jilava.

PSD ar datora milioane de euro

„Eu, personal, nu ştiu să existe o anchetă privind derularea campaniei prezidenţiale a PSD. (...) Vreau să subliniez, fiindcă am văzut că au apărut foarte multe speculaţii, mulţi oameni care au venit cu acuzaţii nefondate, nu m-am ocupat, în calitate de preşedinte (al PSD – n.r.), de partea financiară sau de contracte. Toate au fost semnate de secretarul general şi de trezorierul partidului şi cred că aceşti oameni nu au încălcat legea”, a spus fostul premier, citată de Mediafax.

La alegerile europarlamentare, au existat ceva probleme privind rambursarea sumelor cheltuite de partid, care îi vizau pe fostul trezorier al partidului Mircea Drăghici şi fostul premier Viorica Dăncilă.

Dăncilă mai spune că din câte știe există o anchetă legată de perioada 2017-2019, când șef al partidului era Liviu Dragnea, dar că nu a fost înștiințată oficial de vreo anchetă a DNA privind achizițiile efectuate în timpul campaniei electorale.

„Într-adevăr, din câte ştiu, există o anchetă care vizează perioada 2017-2019, înainte ca eu să devin preşedinte al partidului. Ca preşedinte de partid şi ca premier, am respectat întotdeauna legea. Am lăsat lucrurile în ordine, atunci când am plecat din fruntea partidului. Deci, activitatea financiară cred că s-a derulat corect. Acest lucru a fost confirmat şi de faptul că AEP a deblocat banii pentru subvenţia cuvenită PSD. Ştim că a existat şi un control al Curţii de Conturi şi nu s-au găsit nereguli”, a explicat ea.

Însă Anca Alexandrescu vine cu o informație și mai gravă, care dă fiori social-democraților: „DNA a solicitat mult mai multe documente, nu numai din campania electorala din 2019, ci si dupa acest moment, pentru a verifica modul in care au fost cheltuiti banii primiti de la buget, ca subventie de catre PSD. Aceasta afirmatie a fost facuta in aceeasi emisiune de catre analistul politic Bogdan Chireac”, mai scrie fosta consilieră a lui Dăncilă.

Firea intră în joc

Romașcanu a precizat că „toate datoriile legale si legitime au fost achitate”, iar, dacă mai există neînțelegeri, acestea se vor rezolva în instanță.

Însă purtătorul de cuvânt al partidului, Lucian Romașcanu, este contrazis de Gabriela Firea, piesa grea a social-democraților, aflată în lupta pentru un nou mandat la Primăria Capitalei și anunțată de Ciolacu candidata la prezidențialele din 2024.

Gabriela Firea a declarat la postul controlat de Dan Voiculescu, Antena 3, că PSD are datorii de ordinul milioanelor de euro: „Am aflat de această cercetare aseară. Nu am purtat niciun dialog cu colegii de partid. Ceea ce pot să vă spun este că sunt datorii destul de mari, de ordinul milioanelor de euro pentru contracte care au fost încheiate în perioada electorală.”

Firea a adăugat că nu se teme de măsurile DNA fiindcă ea personal nu a fost implicată în acțiunile din campania electorală.

Cu toate acestea, surse PSD, citate de Europa Liberă, susțin că documentele cerute au fost pentru perioada 2017-2019, epoca în care Liviu Dragnea a condus PSD. Documentele solicitate de DNA au fost trimise în această săptămână, în ziua de marți, către procurori. Adresa pe numele PSD venise în urmă o săptămâna. Din informațiile obținute de Europa Liberă, controlul procurorilor DNA asupra finanțelor PSD a început în martie, când o solicitare a fost făcută către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22