DNA cere inchisoare cu executare pentru Mircea Sandu si Dumitru Dragomir

Dora Vulcan | 04.05.2016

Tribunalul Bucuresti a terminat de judecat miercuri procesul in care fostul presedinte al Federatiei Romane de Fotbal (FRF) Mircea Sandu si fostul presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) Dumitru Dragomir sunt acuzati de dezafilierea ilegala a Universitatii Craiova.

Pe aceeași temă

 

La ultimul termen al procesului desfasurat miercuri, procurorul de sedinta a cerut judecatorilor ca Mircea Sandu si Dumitru Dragomir sa fie condamnati la pedeapsa maxima pentru infractiunile comise si aplicarea unui spor de pedeapsa, informeaza Agerpres, citat de Hotnews. De asemenea, procurorul DNA a solicitat ca Federatia Romana de Fotbal sa fie sanctionata cu amenda penala. Urmeaza ca Tribunalul sa anunte data pronuntarii sentintei in acest dosar. 

 

Istoria dosarului


Mircea Sandu si Dumitru Dragomir au fost trimisi in judecata in iunie 2013, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in forma calificata; folosirea influentei ori autoritatii persoanei care indeplineste o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite si sustragere de sub sechestru.



De asemenea, au fost deferite justitiei si Federatia Romana de Fotbal si Liga Profesionista de Fotbal, pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in forma calificata si sustragere de sub sechestru.



Procurorii au retinut ca, in data de 20 iulie 2011, la o sedinta a Comitetului Executiv al FRF s-a hotarat excluderea provizorie a SC Fotbal Club U Craiova SA, club al carui patron este Adrian Mititelu, din cauza incalcarii grave a statutului Federatiei, fara a se detalia si motiva in ce au constat incalcarile si gravitatea lor.



'Pentru luarea deciziei de excludere, la adoptarea careia nu s-au respectat prevederile statutare, Mircea Sandu si Dumitru Dragomir, membri ai Comitetului, in calitatea lor de conducatori ai FRF, respectiv ai LPF, si-au folosit influenta si autoritatea fata de ceilalti membri ai Comitetului Executiv al FRF. Convingerea membrilor Comitetului Executiv s-a format doar pe baza materialului succint incheiat de un consilier juridic si pe sustinerile celor doi reprezentantii ai FRF, respectiv LPF - Mircea Sandu si Dumitru Dragomir. La baza acuzatiilor formulate impotriva SC Fotbal Club U Craiova SA au stat o serie de actiuni civile intentate de club fostului antrenor si manager, actiuni care au fost prezentate, in mod nereal, ca fiind indreptate impotriva Federatiei, ceea ce a fost considerat de cei doi inculpati drept incalcare grava a statutului', potrivit DNA.



Desi masura urma sa fie supusa validarii Adunarii Generale a FRF, ea fiind una provizorie, Comitetul Executiv a stabilit ca respectiva hotarare intra in vigoare de la data adoptarii sale - 20 iulie 2011.



'Ulterior, la data de 25 iunie 2012, printr-o sentinta civila, Curtea de Apel Bucuresti a stabilit ca masura excluderii provizorii a Clubului U Craiova, a fost adoptata cu 'un manifest exces de putere, iar prin punerea sa in aplicare s-au produs deja consecinte iremediabile din punct de vedere material si al activitatii sportive, care se perpetueaza in timp'. Concret, urmare a deciziei de excludere a Fotbal Club U Craiova SA din FRF, contractele civile dintre aceasta si jucatorii sai de fotbal au fost desfiintate, iar jucatorii au fost legitimati la alte cluburi sportive, fara nicio contraprestatie aferenta drepturilor federative ale acestora. Toate acestea, in conditiile in care drepturile federative fusesera puse sub sechestru legal, aplicat pe seama clubului craiovean, ca urmare a existentei unor obligatii fata de bugetul statului', sustin procurorii.



DNA mai precizeaza ca, in 31 ianuarie 2011, Directia Generala a Finantelor Publice Dolj dispusese sechestrarea bunurilor mobile ale clubului si totodata indisponibilizase 39 de jucatori de fotbal care aveau incheiate contracte civile, sub aspectul valorii de contract, ca drepturi federative apreciate la suma de 15,8 milioane lei.



Suma de 15.800.000 lei este considerata a fi prejudiciu cauzat prin infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22