DNA cere instanței să ignore decizia CCR pe tema prescripției și solicită condamnarea Elenei Udrea

L. G. | 12.12.2022

Procurorii DNA cer Curții de Apel să nu aplice deciziile CCR și ÎCCJ privind prescripția și condamnarea Elenei Udrea (trafic de influență) și Dan Andronic (mărturie mincinoasă) în Dosarul Hidroelectrica

Pe aceeași temă

Atât Elena Udrea, cât și Dan Andronic au solicitat încetarea procesului penal și constatarea intervenției prescripției.

Reprezentanta DNA a arătat ca prescripția specială nu s-a împlinit atâta vreme cât „orice act de procedură făcut înainte de iunie 2018 (prima decizie a CCR - n.r.) rămâne valabil".

Procuroarea de ședință a spus că deciziile CCR și ICCJ pe tema prescripției „creează un risc sistemic de impunitate” în cauzele de corupție și cere aplicarea directa a dreptului Uniunii Europene.

Pentru considerentele expuse, solicitam condamnarea celor doi inculpați la pedepse orientate către maxim.

În acest dosar, cunoscut ca „Hidroelectrica”, Elena Udrea este acuzată de DNA că a acceptat promisiunea făcută prin intermediari de omul de afaceri Bogdan Buzăianu, în anul 2011, de a primi suma de 5 milioane de dolari pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi Hidroelectrica, în vederea menţinerii, în condiţiile deja negociate, a contractelor pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu compania producătoare de energie.

Udrea mai are un dosar pe rolul instanțelor, cel al finanțării ilegale a campaniei din 2009, unde ea a primit 8 ani de închisoare în primă instanță, iar Ioana Băsescu 5 ani de închisoare, acest proces fiind în stadiul de apel la Înalta Curte.

Pe data de 10 iunie 2022, Curtea de Apel din Sofia a admis cererea autorităţilor române privind extrădarea fostului ministru al Turismului Elena Udrea, în vederea executării pedepsei de 6 ani închisoare în Dosarul „Gala Bute”.

Curtea de Apel Sofia a confirmat, astfel, punerea în executare a mandatului european emis pe numele Elenei Udrea şi extrădarea în România, decizie dispusă de Tribunalul districtual din Blagoevgrad la mijlocul lunii aprilie.

Elena Udrea a fugit din România înainte ca Instanţa Supremă să îi respingă contestația în anulare împotriva deciziei de condamnare din 2018 în Dosarul Gala Bute. Pe 7 aprilie, Udrea a fost prinsă de poliţia de frontieră din Bulgaria, în timp ce încerca să treacă în Grecia cu un autoturism, pe la punctul de trecere Kulata.

Reamintim că fostul ministru al Turismului se află în pușcărie, după ce la începutul lunii aprilie a pierdut o contestație în anulare pe care o formulase împotriva aceleiași decizii.

Procesul a fost suspendat pentru mult timp, deoarece instanța aștepta un răspuns de la Curtea de Justiția a Uniunii Europene (CJUE) pe tema aplicării deciziei CCR legată de nelegala compunere a completurilor de judecători de la Instanța supremă.

În decembrie 2021, CJUE a stabilit că judecătorii naţionali pot ignora o decizie a Curţii Constituţionale, dacă prin aceasta sunt anulate sentinţe definitive în dosarele de fraude cu fonduri europene. CJUE a amintit de principiul supremaţiei dreptului comunitar asupra dreptului intern.

Condamnată definitiv în 2018, în timp ce se afla în Costa Rica

În iunie 2018, Elena Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu, însă a fugit la acea vreme din România, fiind depistată şi încarcerată în Costa Rica.

De asemenea, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, a primit cinci ani de închisoare cu executare.

Celelalte pedepse în dosar au fost:

  • Tudor Breazu (administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea) - 3 ani închisoare cu executare;

  • Ştefan Lungu (fost consilier al Elenei Udrea) - 1 an şi 6 luni cu suspendare;

  • Gheorghe Nastasia (fost secretar general în Ministerul Dezvoltării) - 4 ani cu suspendare;

  • Ana Maria Topoliceanu (fostă prietenă cu Elena Udrea şi fost director al Companiei Naţionale de Investiţii) - 3 ani cu suspendare,

  • Dragoş Marius Botoroagă (administratorul unei firme) - 2 ani şi 6 luni cu suspendare.

În schimb, Ion Ariton (fost ministru al Economiei) a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22