DNA cere majorarea pedepselor în dosarul Gala Bute. Sentința definitivă, pe 23 mai

Dora Vulcan | 09.05.2018

Curtea Supremă a amânat pronunțarea deciziei finale din dosarul " Gala Bute" pentru data de 23 mai. Instanța a respins toate cererile formulate de apărătorii Elenei Udrea, Rădulescu și Chiciu. Procurorii DNA au cerut majorarea pedepselor. La fond, Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare.

Pe aceeași temă

 

 

 

Judecatorii au respins cererile avocatilor si au declarat incheiata cercetarea judecatoreasca, urmand sa pronunte sentintele peste 2 saptamani. 

 

Primul audiat a fost afaceristul Adrian Gardean, martor cheie in acest caz, care a lipsit la ultimele doua termene. El a povestit cum i-au fost ceruti bani pentru sponsorizarea Galei Bute, spunand ca s-a simtit santajat de Gheorghe Nastasia, fostul secretar general in Ministerul Dezvoltarii.



Si Elena Udrea trebuia sa raspunda intrebarilor in sala de judecata. Fostul ministru al Dezvoltarii a solicitat, prin avocat, audierea prin videoconferinta, sustinand ca are statut de refugiat politic in Costa Rica si ca una dintre obligatiile impuse de autoritatile costaricane e ca ea sa nu se intoarca in tara de origine. Instanta a respins cererea, aratand ca nu exista indicii ca aceasta nu ar putea reveni in Romania sa se apere.

 

Procurorul DNA arata in pledoaria finala ca Udrea, prin comportamentul ei, a generalizat practica ilegala ca firmele sa dea comision pentru a obtine contracte din bani publici.

 

"Pentru Elena Udrea fapte savarsite intr-o perioada lunga de timp, a implicat persoane de incredere, carora le delega atributii, tocmai pentru a evita tragerea sa la raspundere, hotara discretionar asupra fondurilor publice. Activitatile sale au incurajat generalizarea unui comportament ilicit de a plati comisioane pentru a obtine fonduri publice. (...) Cerem pedepse sporite pentru toti inculpatii, cu executare", a spus procurorul DNA, citat de Ziare. com. 

 

Pentru Rudel Obreja DNA a cerut o pedeapsa orientata spre mediu: "Nu a recunoscut, a plasat responsabilitatea pentru spalare de bani catre alte firme". DNA a contestat și cuantumul pedepselor stabilite pentru inculpatii din acest dosar.

 

"Nu se justifica pedepse cu suspendare pentru Topoliceanu, Lungu si Nastasia. Cerem condamnare cu executare. Consideram ca faptele sunt foarte grave, de asemenea trebuie luat in calcul ca erau inalti functionari ai statului. (...) In cazul lui Lungu si Nastasia, desi au recunoscut faptele, au fost si alte mijloace de proba care au confirmat faptele".

 

Procrorul DNA a cerut și condamnarea lui Ion Ariton. "Era membru al Guvernului, stia ca au fost probleme legate de ideea initiala de organizare de catre MDRT a evenimentului, mai mult, presa a scris anterior despre problemele legate de sponsorizare evenimentului de catre companiile de stat. Inculpatul era nemultumit de sumele oferite de companii, a cerut reveniri de la companiile de stat care aveau in bugetele de cheltuieli sume mai mari. Daca ar fi stiut ca acest demers este legal, consideram ca ar fi putut sa participe la ele. Rudel Obreja a primit intr-un mod ocult lista cu sumele de bani avansate de catre companiile de stat", sustine procurorul DNA, care cere si condamnarea lui Rudel Obreja si pentru spalare de bani.

 



Pentru monitorizarea procesului de la prima oră a zilei până la pledoaria finală a procurorului DNA, vezi articolul integral pe Ziare.com  

 

***

 

În martie 2017, Elena Udrea a fost condamnata la 6 ani de inchisoare cu executare , pedeapsa care a rezultat in urma contopirii pedepselor dictate de judecatori pentru fiecare infractiune de care este acuzata Udrea in dosar. Udrea a fost condamnată pentru luare de mită și abuz în serviciu, dar a fost achitată pentru acuzația de deturnare de fonduri europene.
 

Alte condamnări:

  • Ana Maria Topoliceanu, fosta șefă a Companiei Naționale de Investiții, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită.
  • Tudor Breazu, fostul asistent personal al Elenei Udrea, a fostcondamnat la trei ani de închisoare cu executare
  • Rudel Obreja: 5 ani de închisoare cu executare
  • Gheorghe Nastasia, fost secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere, cu un termen de incercare de 6 an
  • Ștefan Lungu: 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare.
  • Dragoș Botoroagă: 2 ani și 6 luni cu suspendare

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22