DNA cere pedepse mai dure pentru cei implicati in dosarul santajului la RCS&RDS

Vlad Toma | 20.07.2016

Judecătorii Curţii de Apel Bucuresti au decis in luna mai condamnarea lui Dan Voiculescu, patron al Antenelor, la doi ani de închisoare si a lui Sorin Alexandrescu, directorul Antena Group, la trei ani şi şase luni de detenţie, ambele pedepse fiind cu executare. Camelia Voiculescu a primit doi ani de închisoare cu suspendare.

Pe aceeași temă

 

Antena 3 şi Intact Publishing au fost achitate in prima instanta, in timp ce Antena TV Group SA, a fost acuzată de şantaj primind o amendă penală de 350.000 de lei.

 

Conform Adevarul, procurorii DNA au cerut Curtii Supreme pedepse mai dure pentru cei implicati in acest dosar, considerand ca postul de televiziune Antena 3, achitat in faza de fond a procesului, ar fi vinovat de complicitate la santaj. Procurorii au subliniat faptul ca şantajul ar fi fost facut prin mas-media, prin trustul de presă Intact, aratand ca obiectul şantajului a fost o suma imensa, 35 de milioane de euro.

 

Conform sursei citate, procurorii considera ca in cazul lui Dan Voiculescu trebuie aplicat un spor de pedeapsa pentru concursul de infracţiuni si ca nu se justifica reţinerea bunei conduite a acestuia, deoarece a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru spălare de bani. Procurorii DNA cer de asemenea condamnarea Cameliei Voiculescu la o pedeapsa cu executare, considerand ca reţinerea circumstanţelor atenuante este nejustificată in cazul acesteia. 

 

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, in perioada 16 aprilie - 21 mai 2013, Sorin Alexandrescu a exercitat in mod repetat si gradual acte de constrangere asupra lui Ioan Bendei, administratorul firmei RCS&RDS, amenintandu-l cu darea in vileag a unor presupuse fapte de coruptie, astfel incat sa il determine sa urmeze conduita impusa de inculpat.


"In mod concret, inculpatul Alexandrescu a exercitat acte de amenintare cu publicarea, prin intermediul entitatilor media, a unor documente care, in opinia sa, argumentau o pretinsa fapta de coruptie savarsita de partea vatamata, in situatia in care acesta nu ar fi acceptat semnarea unui contract de retransmisie a posturilor de televiziune apartinand Antena TV Group la un pret dorit de inculpat. Semnarea contractului in conditiile impuse de inculpat, respectiv la o valoare de 6.480.000 euro/an, pe o durata de 5 ani, ar fi garantat stingerea litigiilor existente pe rolul instantelor, oprirea campaniei media impotriva societatii pe care o reprezenta partea vatamata si a persoanelor din conducerea acelei societati", sustin procurorii anticoruptie. 
 

Actele de constrangere, prin amenintare, ar fi fost exercitate in mai multe feluri: verbal, prin afirmatii legate de perspectiva declansarii unui scandal mediatic; prin intermediul unui spot publicitar prin care opinia publica era informata ca vor fi facute dezvaluiri cu privire la presupuse fapte de coruptie in care ar putea fi implicata partea vatamata (realizat din dispozitia inculpatilor Camelia Voiculescu si Sorin Alexandrescu in 8 mai si difuzat in perioada 9 - 30 mai cu o frecventa de 5 ori pe zi - in total de 401 ori, de toate posturile TV apartinand SC Antena TV Group si Antena 3); prin inscrisuri avand caracter de somatie, emise de catre Intact Publishing, semnate de George Daniel Matiescu, in calitate de director general, si trimise catre partea vatamata si catre alte persoane, prin care, sub pretextul desfasurarii unei anchete jurnalistice, se solicitau relatii privind imprejurarea care facea obiectul santajului.
 

DNA precizeaza ca Sorin Alexandrescu, cu ocazia mai multor intalniri, i-a reamintit lui Bendei ca singura posibilitate de a evita efectele negative produse de o campanie media privind persoana sa si, implicit, activitatea pe care o desfasoara este semnarea contractului cu Antena TV Group, in conditiile impuse.

 

"Informatiile pe care s-a sprijinit Sorin Alexandrescu pentru a exercita actele de santaj la adresa partii vatamate au fost obtinute de la inculpatul Pop, presedinte ANAF. Astfel, in februarie, acesta din urma i-a remis lui Sorin Alexandrescu un set cu documente provenind de la angajatii Garzii Financiare, in conditiile in care, in calitatea sa de presedinte al ANAF, era obligat sa asigure confidentialitatea informatiilor obtinute, in virtutea functiei, de la angajati. In acest fel, Serban Pop i-a asigurat lui Sorin Alexandrescu un ascendent in discutiile cu partea vatamata si, totodata, un potential subiect de presa, iar pentru sine, ulterior, a obtinut promisiunea ca va fi sprijinit pentru mentinerea in functia de presedinte al ANAF", sustin procurorii.
 

DNA il acuza pe Dan Voiculescu ca, prin demersurile sale, a sprijinit actiunile desfasurate de Sorin Alexandrescu, care erau menite sa mentina si sa accentueze starea de presiune psihica asupra partii vatamate.
 

Prin intermediul site-urilor Income Magazin si Jurnalul National detinute de Intact Publishing, George Daniel Matiescu a girat publicarea unor stiri negative la adresa societatii reprezentate de Bendei, in scopul sustinerii actelor de santaj exercitate. De asemenea, el a acceptat si a semnat inscrisurile trimise in 24 aprilie 2013 catre Ioan Bendei si catre alte persoane, in conditiile in care acestea nu vizau niciun fel de investigatie jurnalistica, ci erau acte de constrangere prin amenintare cu publicarea detaliilor unor pretinse fapte de coruptie.


Potrivit DNA, pe 23 aprilie 2013, la luarea deciziei de trimitere a acestor inscrisuri ar fi participat si Camelia Voiculescu.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22