Pe aceeași temă
Procurorul DNA a cerut sesizarea CJUE si suspendarea procesului, in timp ce avocatii lui Sebastian Ghita si Iulian Badescu au solicitat rejudecarea cazului, transmite Ziare.com
Totul a inceput luni dimineata, cand vicepresedintele Inaltei Curti, Iulian Dragomir, a aratat avocatilor ca CCR a motivat decizia in cazul completurilor specializate de 3 judecatori.
„Punem in discutie aplicarea deciziei CCR in aceasta cauza si incidenta acestei decizii,” a spus magistratul.
Procurorul DNA din sala de judecata, Marius Vartic, a sustinut ca practica Inaltei Curti este neunitara in acest caz.
Asta dupa ce Inalta Curte in unele cazuri a sesizat CJUE cu privire la deciziile CCR - Constantin Nita, Darius Valcov sau al Elenei Udrea (Gala Bute)- in cazul deciziei CCR privind completurile de 5 judecatori, iar in alte procese a decis rejudecarea de la zero a dosarelor: CET Govora - Dan Sova sau cel in care este judecat milionarul Horia Simu.
Marius Vartic a cerut sesizarea CJUE cu cele 4 intrebari preliminare.
„Problemele de drept sunt pertinente. Decizia CCR ridica o problema de standard juridic privind normele europene", spune magistratul.
Procurorul solicita sesizarea CJUE si suspendarea procesului pana cand instanta europeana o sa raspunda la intrebarile preliminare.
Badescu cere rejudecare
Aparatorul lui Iulian Badescu solicita respingerea sesizarii CJUE.
"Concluziile noastre sunt de a retransmite dosarul la instanta de fond, in vederea rejudecarii", spune avocatul.
Acesta a cerut ca dosarul sa fie trimis la Tribunalul Prahova, deoarece Sebastian Ghita nu mai este deputat, caz in care atragea competenta Inaltei Curti.
Ghita, nemultumit de decizia CCR
Avocatul lui Sebastian Ghita cere respingerea cererii ca inadmisibila.
"Rolul CJUE nu este de a oferi solutii interpretative, ci de a analiza incidenta problemelor de drept european", spune acesta.
Potrivit avocatului, CCR nu trebuia sa arate care este calea de urmat in astfel de cazuri, trimiterea cauzelor la rejudecare, iar aceste lucruri sunt stabilite in Codul de Procedura Penala.
"O astfel de solutie ne prejudiciaza, in cazul nostru, care am avut achitare in fond," spune avocatul.
Aparatorul lui Ghita sustine ca, in cazul in care se decide rejudecarea cazului, solutia corecta este trimiterea dosarului la instanta care a pronuntat decizia, Inalta Curte, si nu la Tribunalul Prahova.
Completul de judecata in acest caz este format din Iulian Dragomir, Simona Nenita, Constantin Epure, Marius Foitos si Ionut Matei.
Ghita si Badescu, achitati în primă instanța
Sebastian Ghita si Iulian Badescu au fost achitati in acest dosar, in septembrie 2017, de un complet de 3 judecatori de la Inalta Curte.
In iulie 2019, CCR a stabilit ca procesele de coruptie judecate in faza de fond de completuri de 3 judecatori de la Inalta Curte vor fi rejudecate de completuri specializate in judecarea faptelor de coruptie.