DNA: Constantin Grajdan, fostul sef al ISC, urmarit penal pentru favorizare a infractorului in dosarul Trofeul Calitatii a lui Adrian Nastase

Fara Autor | 25.05.2012

  Pe numele lui Constantin Grajdan a fost emis mandat de urmarire penala de catre procurorii anticoruptie, pentru a stabili de ce fostul sef al ISC a semnat o cerere de scoatere a inspectoratului ca parte civila din procesul de coruptie al lui Adrian Nastase, in dosarul "Trofeul Calitatii". Procurorii anunta ca Grajdan este acuzat de "infractiunea de favorizare a infractorului".  

Pe aceeași temă

Pe numele lui Constantin Grajdan a fost emis mandat de urmarire penala de catre procurorii anticoruptie, pentru a stabili de ce fostul sef al ISC a semnat o cerere de scoatere a inspectoratului ca parte civila din procesul de coruptie al lui Adrian Nastase, in dosarul "Trofeul Calitatii". Procurorii anunta ca în sarcina lui Grajdan s-a retinut "infractiunea de favorizare a infractorului".

 
DNA arata ca cererea semnata de Grajdan a venit la doar sase zile dupa ce ISC isi majorase pretentiile civile la suma de 75.5 miliarde lei.
 
 
Comunicatul DNA
 
Potrivit comunicatului Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), citat de Hotnews, "La data de 22 mai 2012, învinuitul Constantin-Adrian Balaban Grăjdan, cu încălcarea dispozițiilor legale și a procedurilor interne privind circuitul documentelor și fără a avea avizul vreunei direcții din cadrul ISC, a întocmit, a semnat și a transmis la Înalta Curte de Casație și Justiție o adresă prin care renunță, în numele instituției, la pretențiile civile în dosarul 2470/1/2012, în condițiile în care, în respectivul dosar, Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) se constituise parte civilă în proces încă din faza de urmărire penală, iar la termenul din data de 16 mai 2012, ISC își majorase pretențiile civile la suma de 75.5 miliarde ROL (7.552.635 RON)."
 
Astfel, procurorii din cadrul DNA "efectuează acte de urmărire penală față de CONSTANTIN-ADRIAN BALABAN GRĂJDAN – inspector general al Inspectoratului de Stat în Construcții (la data săvârșirii faptelor), în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de favorizare a infractorului."
 
"Împrejurările în care a fost emisă adresa respectivă către Înalta Curte de Casație și Justiție (în cea de a doua zi de la numirea în funcție a inspectorului general, în condițiile în care acesta nu preluase oficial atribuțiile specifice funcției, termenul scurt în care a fost redactată și trimisă la instanță, lipsa avizelor direcțiilor de specialitate, lipsa unei opinii juridice din partea consilierului juridic căruia îi fusese repartizată cauza, lipsa unei fundamentări a cererii raportat la sentința prin care inculpații au fost obligați la despăgubiri către ISC) conturează ipoteza că învinuitul Constantin-Adrian Balaban Grăjdan a emis adresa în scopul obținerii unei hotărâri judecătorești favorabile inculpaților și pentru a îngreuna cercetarea judecătorească."
 
În acel dosar, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) i-a obligat pe Năstase Adrian, Jianu Paula Irina, Gasparovici Diana, Popovici Mariana Ioana, Popovici Bogdan si SC EUROGRAFICA SRL la 3.337.452,5 lei (RON) despăgubiri civile către ISC și respectiv pe Jianu Paula Irina, Gasparovici Diana, Popovici Mariana Ioana, Popovici Bogdan, SC A ROND SRL, inc. Vasile Mihai Cristian si SC EUROGRAFICA SRL la 3.143.931,9 lei (RON) cu titlu de despăgubiri civile.
 
"La data de 24 mai 2012, învinuitului i s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.
 
Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție", mai arata comunicatul procurorilor.
 
Constantin Grăjdan a fost chemat, joi, la audieri de către procurorii DNA, unde el a sustinut că nu l-a favorizat pe Adrian Năstase prin gestul său.
 
Audierile au durat mai bine de 11 ore și s-au terminat puțin după ora 01.00, în această dimineață. Procurorii au decis să-l cerceteze în libertate pe fostul șef al Inspectoratului de Stat în Construcții, informeaza Adevarul.
 
Constantin Grăjdan a fost demis miercuri de premier, „din cauza comportamentului şefului Inspectoratului de Stat în Construcţii, care a luat decizii fără să-l informeze pe primul ministru", după cum a anunţat Palatul Victoria.
 
Şeful ISC şi-a motivat decizia spunand ca: "Eu am fost unealta, pentru că eu am dus documentele la DNA care l-au incriminat pe domnul Năstase. Acum, am trimis din propria initiaţivă adresa la Inalta Curte pentru că trebuia să-mi repar cumva greşeala de atunci. Nu m-a pus nimeni, am facut-o din propria iniţiativă", a declarat Balaban, citat de România Liberă. "Am făcut acest lucru şi pentru că se împlinesc 150 de ani de când Alexandru Ioan Cuza a înfiinţat această structură", a completat el.
 
Actiunile lui Grajdan au determinat si o reactie dura din partea Opozitiei, care i-a cerut demisia. Presedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat, joi, ca PDL cere demisia din functie si a premierului Victor Ponta. Ulterior, seful Executivului l-a demis pe Grajdan.
 
Cererea depusa la Inalta Curte de seful ISC se bazeaza pe raportul de expertiză contabilă al institutiei care a concluzionat că, în urma organizării evenimentului denumit "Trofeul Calităţii în Construcţii", în bugetul instituţiei nu a fost înregistrat vreun prejudiciu. ISC a arătat că evidenţele contractelor cu instituţia nu relevă înregistrarea vreunui prejudiciu financiar-contabil, cerând instanţei supreme să aibă în vedere şi raportul Curţii de Conturi privind activitatea inspectoratului pentru anul 2004.
 
Miercuri, Completul de cinci judecători al instanţei supreme a ridicat din oficiu problema amânării judecării cauzei in dosarul fostului premier Adrian Nastase pe motiv că audierea inculpaţilor în faza recursului trebuie făcută în prezenţa tuturor acestora. Lipseau Diana Gasparovici şi Irina Jianu, care au invocat motive de sanatate. Instanţa a amânat judecarea cauzei pentru 30 mai.
 
In lumina retragerii ISC ca parte civila din proces, Adrian Năstase speră să scape de inculpare, logica apărării fiind: dacă nu există prejudiciu, nu există nici infracţiunile, deci dosarul trebuie închis.
 
Fostul premier Adrian Nastase este acuzat de DNA ca, in 2004, a camuflat strangerea de fonduri pentru campania sa electorala prin initierea unui simpozion. Manifestarea "Trofeul calitatii in constructii" a fost organizata de catre Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), iar taxele de participare incasate (peste 1,6 milioane de euro) au ajuns la patru companii controlate de doi dintre apropiatii familiei Nastase. 
 
De aici, banii au plecat, mai departe, spre o firma care a prestat diverse servicii in campania prezidentiala a liderului social-democrat.

Organizatoarea simpozionului incriminat a fost Irina Jianu, inspectorul general al Inspectoratului de Stat in Constructii, functie in care a fost numita ca urmare a relatiilor la nivel inalt pe care le avea in PSD, sustin anchetatorii. Taxele de participare au fost de cinci milioane de lei vechi pentru persoanele fizice (curca 125 de euro la acea data) si 15 milioane de lei vechi (aproape 400 de euro la acea data) pentru cele juridice. In total, s-a strans suma de 67,4 miliarde de lei vechi.
 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22